Образованието през 21 век - инвестиция в обучение на учители и дигитализация

Образованието и дигиталните технология са двете основни неща, които  ще формират кода на нашето общество в бъдеще. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който  откри в Пловдив форума „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии“. 

По думите му повечето професии само след две десетилетия ще изискват дигитални умения и затова акцентът в образованието трябва да е върху природните и математическите науки. 

Според министър Вълчев иновациите в училищата трябва да бъдат насърчавани, но рецептата не е тоталната дигитализация. По-важно е учениците да имат дигитална образователна култура, която да използват в процеса на обучение. 

Приоритет е  и инвестирането в обучение на учителите. В  МОН вече са потвърдени проекти на над 180 иновативни  училища, допълни министър Вълчев. 

Той коментира, че в следващите години ще се мисли за разширяване на училищната материална база в големите градове. В бюджета за догодина обаче, няма предвидени средства за построяването на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив. 

Красимир Вълчев поясни, че в министерството се търсят варианти как да бъде намалена тежестта на ученическата раница. Според него възможно е да се редуцират учебните помагала, да се осигурят повече шкафчета и евентуално да се разделят на две части  по-големите учебници. 


Още от категорията

14-километрова тапа на АМ "Тракия" край Пазарджик

14-километрова тапа има образувана на автомагистрала „Тракия“ в района на Пазарджик на километри от 75-и до 89-и – съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.  Средната интензивност в този район е 55-60 автомобила в минута, което е изключително високо ниво. От полицията съветват шофьорите,..

публикувано на 26.04.19 в 13:09

Разпети петък е, ден на състрадание

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.  Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. В този ден, изпълнен със страдание, унижение и безнадеждност,..

обновено на 26.04.19 в 08:39

Безплатна Синя зона за почивните дни

Паркирането в „Синя зона“ ще е безплатно за пловдивчани и гостите на града през четирите почивни дни по случай великденските празници, които започват от 26 април – Разпети петък, и продължават до 29-и – Светли понеделник. Това съобщи директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов. Той напомни, че работното време на „Синя..

обновено на 26.04.19 в 08:39

Полицията засилва контрола си през почивните дни

Множество мерки за безопасност и пълна натовареност на целия полицейски състав оповести Областната дирекция на МВР в Пловдив за Великденските празници.   С охрана на обществения ред, на гражданите и  по пътищата са ангажирани всички екипи на полиция, КАТ и пожарната, съобщи началникът на дирекцията старши комисар Атанас Илков. Още с първия..

публикувано на 26.04.19 в 08:17

На Велики четвъртък деца боядисваха яйца с дядо Николай

На Велики четвъртък Пловдивският митрополит Николай и деца от областта  и сдружение „Паралелен свят“ боядисаха десетки червени великденски яйца.  Дядо Николай благослови малчуганите, помаза бузките им с първото червено боядисано яйце и всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш”. Владиката им каза, че са желани гости в храма и им пожела да..

обновено на 25.04.19 в 15:07