РЕКЛАМА

82% от 170 000 деца, които не ходят на училище, са в чужбина

Деница Сачева: Необходим е механизъм на европейско ниво, който да проследява обхващането на децата в училище
| обновено на 06.11.17 в 15:12
Снимка: Живка Танчева

С уникалната  по рода си „Шивашка работилница“ искаме да покажем един работещ модел на социално предприятие, в което дуалното обучение е от съществено значение. Това каза председателят на УС на фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ Ренета Венева. Тя очаква подкрепа от МОН и МТСП за приемането на Закон за социалните предприятия. 

Той се пише за пореден път под формата на Закон за социалната икономика, но от НАРД смятат, че социалнато предприятие се нуждае от изричен регламент. Заместник- министърът на образованието и накута Деница Сачева подчерта, че този закон се работи в МТСП, но според нея има нужда от нормативно регламентиране, защото това е бъдещето. Социалното предприемачество в сферата на услугите се насърчава особено много, защото се дава възможност на хората, които не са достатъчно конкурeнтоспособни да работят и да са активни на пазара на труда, допълни още зам-министърът.

В рамките на ЕС над 10 млн. души работят в социалната сфера, и това предстои и у нас да се въведе в по-голямо покритие. Проекти като този от Пловдив със сигурност трябва да се мултиплицират в цялата страна, смята Сачева. По думите и този проект комбинира успешно ограмотяване и придобиване на квалификация са изключително важни за страната. 

В Пловдив зам.- министърът на образованието Деница Сачева връчи дипломите за професионална квалификация на успешно положилите изпит 30 жени в уникалното по рода си социалното предприятие „Шивашка работилница”. Целта е хора с нисък социален статус и от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на социално-трудови и професионални умения по шивачество.

По темата, която наблюдава като ресор в МОН заместник-министър Деница Сачева, каза че по програмата за връщане на децата в училище вече са идентифицирани  адресите на над 170 000 деца от цялата страна, като 82 % от тях са в чужбина.  Върнати са в училище около 17 000 деца, съобщи още Сачева. 

По думите й работата е затруднена, но  особено важен е механизмът, по който да се проследи дали децата извън България са обхванати в образователната система. Това ще бъде една от следващите ни големи задачи, защото това е проблем и на европейско ниво, където няма такава система. В рамките на нашето европредседателство ще стартира и европейски механизъм за това дали децата ходят на училище и в коя държава, заключи Сачева.


Още от категорията

Мотивите за вота са абсолютно несъстоятелни

Мотивите за искане за вот на недоверие са абсолютно несъстоятелни. В повечето случаи са изрезки от вестниците. Тиражират се фалшиви новини, има и опити за манипулация. Няма нещо състоятелно, което би накарало човек да вземе насериозно тези мотиви. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ по повод дебатите по..

обновено на 23.01.18 в 11:35

Управляващите замазват очите, че работят срещу корупцията

Днес в НС е дебатът по внесения вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. В ефира на Радио Пловдив, коментарът за мотивите и очакванията е от Веска Ненчева, депутат от БСП. Готови сме за дебата, след като сме внесли вота за недоверие към управляващите. Става дума и за една друга готовност, на която ние сме откликнали. Това е..

обновено на 23.01.18 в 11:10

Подписът е визитката на човека

Графологията е интересна наука, както  всичко, което се занимава с човека. Графологията е наука за определяне на характера на човека, но за съжаление, в България не се развива на необходимото ниво, както в Западна Европа, Русия, Израел, Америка. Там графология се изучава в престижни университети и отдавна е намерила място в правния мир. Тук няма..

публикувано на 23.01.18 в 11:10

В БНТ имат право на редакционна независимост

Ценното е реакцията на самите водещи в БНТ , които в декларация възразяват на исканията към тях и заявяват, че няма да ги изпълнят, така медийният експерт Георги Лозанов коментира напрежението   между екипа на предаването "Денят започва с култура" на БНТ и новия програмен директор на БНТ 1 Емил Кошлуков. Конфликтът: Екипът на "Денят започва с..

публикувано на 22.01.18 в 16:56

Конфликтите се решават с диалог!

Около 50 души - интелектуалци, артисти и зрители на предаването "Денят започва с култура", се събраха пред Българската национална телевизия днес, за да поискат оставката на програмния й директор Емил Кошлуков. Протестът бе организиран през уиxк-енда, след като се разбра, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не удвои рейтинга..

публикувано на 22.01.18 в 16:51

Свикват местен референдум за кариерата в "Узунпара"

Община Стамболийски обмисля свикването на местен референдум за добива на баластра в землището на местността „Узунпара“.  Заместник – председателят на Общинския съвет Атанас Мавродиев съобщи пред Радио Пловдив, че до идеята са стигнали след като областният управител на Пловдив е върнал като незаконосъобразно решението на местния..

публикувано на 22.01.18 в 16:24

Кметът на Стамболийски ще съди БСП за фалшиви новини

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев отрече обвиненията на БСП за участие в корупционни схеми. Членът на изпълнителното бюро на социалистите Атанас Зафиров внесе сигнал в прокуратурата за това, че Мараджиев е уволнил 42-ма служители на общината, на чието място са назначени негови близки.   „Няма нито един уволнен служител на..

обновено на 22.01.18 в 14:44