РЕКЛАМА

Парадоксално, но натискът върху разходите за здраве ги увеличава

Финансистът Кирил Ананиев най- вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването. За коментар коментар по тази тема поканихме Калоян Стайков – той е изследовател от Института по икономика с много публикации на темата здравеопазване.

Уместно ли ви се струва такова решение – чужд на системата да оглави здравното министерство? 

Калоян Стайков: Всички лекари, които се изредиха видяхме, че не допринесоха особено за стабилизиране на системата, напротив, като цяло тя все повече се дестабилизира, като че ли самата услуга и удовлетвореността на пациентите постоянно се влошават, така че лично аз приветствам подобна промяна в посоката на политиката. Освен това, г-н Ананиев може и да не е лекар, но той не е външен за системата, тъй като от години е в надзорния съвет на здравната каса, напълно наясно е как работи, наясно е какви са механизмите и се надявам да е наясно какви са основните проблеми и да има ясна визия как могат да бъдат решени. 

Радио Пловдив: Доколкото наблюдавате системата и харчовете в нея, вие какво мислите за неговата позиция? Повечето от финансистите, финансови министри включително от различни кабинети, одобряват неговата дейност като експерт.

Калоян Стайков: Като финансов експерт – със сигурност. Вече се чуха някои заявки за  това каква ще е посоката, в която той вижда развитието на нещата. За съжаление, лично аз не съм особено впечатлен от него, тъй като отново говорим за мораториуми, за ограничаване на разходи, опитване като цяло да се намали увеличението на бюджета на здравната каса като цяло и разходите в здравната система, което не е добра идея, тъй като това са в най-добрия случай краткосрочни мерки, а тези краткосрочни мерки видяхме в предните години не дадоха резултат, напротив, те доведоха до ново увеличение на разходите, въпреки че редица дейности в болничната сфера бяха ограничени още от 2015 г. , виждаме, че там разходите продължават да растат, направиха се редица промени по отношение на лекарствената политика – там видяхме, че разходите също продължават да растат, така че тези чисто миниатюрни и козметични промени като цяло не  водят до желания резултат и системата има необходимост от цялостна дългосрочна визия, която да бъде следвана години наред и да е свързана с определено развитие на системата. За момента обаче не виждаме такова нещо. Надявам се г-н Ананиев да има някаква идея в тази посока и вече да видим някакво развитие, защото, пак казвам, мораториумите, ограниченията, подтискането на този сектор не водят до спестяване на разходи, напротив, водят до тяхното увеличаване.

Радио Пловдив: А как се случва това, защото като че ли се търси дисциплиниращ подход? 

Калоян Стайков: Системата като цяло има доста пробойни, но основният проблем е контролът, той просто липсва.  Още през 2015 г. беше въведена забрана за сключване на договори между новосъздадени болници и касата и въпреки това декември месец същата година бяха сключени много набързо няколко такива, които просто целяха да прескочат тази процедура. Същото се случи и 2016,  и 2017 година също имаме информация за подобни неща, така че този контрол не е достатъчно добър. Настоящият управител на здравната каса наскоро се оплака, че едва ли не всички в тази система са един вид братовчеди, наясно е какво се случва, всичко е нагласено, когато става въпрос за проверки, те са ясни предварително, така че проверяваните да могат да се подготвят. И като цяло – контролът в системата липса, от една страна, от друга страна, се използват вратички, които позволяват тя да се експлоатира. Затова казвам – необходима е цялостна визия за това как ще се развива системата като цяло, а не просто да се потискат механично разходи, които в крайна сметка така и не се случват, защото просто контролът липсва.Още от категорията
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50

Трябва да спрем да "стимулираме" възложителите на поръчки

Пламен Иванов, представител на Камарата на строителите в Пловдив не участва в протеста на колегите си от големите фирми в столицата.  По думите му не става дума за несъгласие, а отказ от въвличане на бранша в политически схеми.  Смятам, че всяка критика е допустима, въпросът е , когато критиката е насочена към конкретни участници, а в един момент..

публикувано на 12.12.18 в 16:49

Политическите нападки срутват хоризонта пред строителите

Протестът на Камарата на строителите в България и срещите с президента, с председателя на НС и с премиера е фокус на разговора е с и зпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев. Стотици тежки камиони в столицата демонстрираха несъгласието на бранша срещу оценките дадени от  Румен Радев за порочни обществени поръчки, занижено качество на..

публикувано на 12.12.18 в 16:16

"Ден след ден" 12/12

От днес започва обратното броене до откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата. По- малко, ден след ден, фондация „Пловдив 2019“ разкрива елементи от тридневната програма.  Многоточията в афиша ще допълним днес. Празничните разговори ще продължат и с представители на пловдивската задруга на майсторите, които днес..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31