РЕКЛАМА

Парадоксално, но натискът върху разходите за здраве ги увеличава

Финансистът Кирил Ананиев най- вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването. За коментар коментар по тази тема поканихме Калоян Стайков – той е изследовател от Института по икономика с много публикации на темата здравеопазване.

Уместно ли ви се струва такова решение – чужд на системата да оглави здравното министерство? 

Калоян Стайков: Всички лекари, които се изредиха видяхме, че не допринесоха особено за стабилизиране на системата, напротив, като цяло тя все повече се дестабилизира, като че ли самата услуга и удовлетвореността на пациентите постоянно се влошават, така че лично аз приветствам подобна промяна в посоката на политиката. Освен това, г-н Ананиев може и да не е лекар, но той не е външен за системата, тъй като от години е в надзорния съвет на здравната каса, напълно наясно е как работи, наясно е какви са механизмите и се надявам да е наясно какви са основните проблеми и да има ясна визия как могат да бъдат решени. 

Радио Пловдив: Доколкото наблюдавате системата и харчовете в нея, вие какво мислите за неговата позиция? Повечето от финансистите, финансови министри включително от различни кабинети, одобряват неговата дейност като експерт.

Калоян Стайков: Като финансов експерт – със сигурност. Вече се чуха някои заявки за  това каква ще е посоката, в която той вижда развитието на нещата. За съжаление, лично аз не съм особено впечатлен от него, тъй като отново говорим за мораториуми, за ограничаване на разходи, опитване като цяло да се намали увеличението на бюджета на здравната каса като цяло и разходите в здравната система, което не е добра идея, тъй като това са в най-добрия случай краткосрочни мерки, а тези краткосрочни мерки видяхме в предните години не дадоха резултат, напротив, те доведоха до ново увеличение на разходите, въпреки че редица дейности в болничната сфера бяха ограничени още от 2015 г. , виждаме, че там разходите продължават да растат, направиха се редица промени по отношение на лекарствената политика – там видяхме, че разходите също продължават да растат, така че тези чисто миниатюрни и козметични промени като цяло не  водят до желания резултат и системата има необходимост от цялостна дългосрочна визия, която да бъде следвана години наред и да е свързана с определено развитие на системата. За момента обаче не виждаме такова нещо. Надявам се г-н Ананиев да има някаква идея в тази посока и вече да видим някакво развитие, защото, пак казвам, мораториумите, ограниченията, подтискането на този сектор не водят до спестяване на разходи, напротив, водят до тяхното увеличаване.

Радио Пловдив: А как се случва това, защото като че ли се търси дисциплиниращ подход? 

Калоян Стайков: Системата като цяло има доста пробойни, но основният проблем е контролът, той просто липсва.  Още през 2015 г. беше въведена забрана за сключване на договори между новосъздадени болници и касата и въпреки това декември месец същата година бяха сключени много набързо няколко такива, които просто целяха да прескочат тази процедура. Същото се случи и 2016,  и 2017 година също имаме информация за подобни неща, така че този контрол не е достатъчно добър. Настоящият управител на здравната каса наскоро се оплака, че едва ли не всички в тази система са един вид братовчеди, наясно е какво се случва, всичко е нагласено, когато става въпрос за проверки, те са ясни предварително, така че проверяваните да могат да се подготвят. И като цяло – контролът в системата липса, от една страна, от друга страна, се използват вратички, които позволяват тя да се експлоатира. Затова казвам – необходима е цялостна визия за това как ще се развива системата като цяло, а не просто да се потискат механично разходи, които в крайна сметка така и не се случват, защото просто контролът липсва.Още от категорията

Рестартирането на АЕЦ "Белене" ще екзекутира АЕЦ "Козлодуй"

Отваря се нова страница в трагедията АЕЦ "Белене".  Така лидерът на "Гражданска лига за България" Стефан Гамизов коментира пред Радио Пловдив перспективите пред проекта АЕЦ "Белене" след  анализа на БАН. Той е категоричен, че нашето правителство не знае какво си е купило , а пък хората, които знаят, съвсем умишлено и непочтено..

публикувано на 21.11.17 в 17:07
Доц. Мария Пиргова

Трябва да се постараем за Европа

Като цяло сме настроени да представим страната си добре. Така политологът Мария Пиргова коментира по Радио Пловдив работата по подготовката  на България за председател на Съвета на Европейския съюз. По думите и, в избора на теми за дискусия страната ни ще следва европейския дневен ред. Трябва да се постараем за Европа,стараейки се за себе си , обобщи..

публикувано на 21.11.17 в 15:57

Мисията на Изабела от Мюнхен - обич за животните

Изабела Бедарф е българско момиче, родено и израстнало в Германия. Учи икономика в Мюнхен и обича много животните. Срещите с бездомните кучета по пловдивските улици по време на ваканциите в родния град на майка си Пловдив, пораждат желанието да им помогне.  И така започва нейната мисия.  Първата стъпка е да събере съмишлиници. В..

публикувано на 21.11.17 в 13:38

Връщат ни към азиатски тип диктатура

  Това са типично български провинциални паники „Какво ще кажат чужденците за нас? Нищо не би се случило, ако БСП не присъства в залата,  така    политологът проф. Евгени Дайнов коментира  ситуацията в парламента, по повод гостуването  днес в НС  на Антонио Таяни председател на Европейския парламент. Предшествано от  смяната на председателя на НС след..

публикувано на 21.11.17 в 11:24

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко!

Още един повод да поговорим за тежките ученически раници ни дава идеята на родители от София, Пловдив и Варна. Те  огласиха в социалните медии своя призив за надбягване на възрастните с ученически раници на 3 декември от 11 часа на площад „Централен”.   Кампанията под надслов „ На чужд гръб и 10 ученически раници са малко ” вече събира..

публикувано на 21.11.17 в 09:40

В Германия предстоят трудни политически седмици

Консултациите за съставяне на ново правителство в Германия се провалиха. Пред Радио Пловдив Александър Андреев от българската редакция на Дойче веле прогнозира, че ситуацията е доста непрозрачна.  Предстоят трудни политически седмици в Германия. Днес отпадна възможността за връщане към формата за широка коалиция между християндемократи и..

публикувано на 20.11.17 в 16:08

Минималната заплата трябва да е около 42 % от средната

Минималната заплата да е между 40 и 50 на сто от средната, като работодателите, синдикатите и държавата договорят колко точно да е. Това е предложението на социалното министерство до останалите партньори в Тристранния съвет.  От Българската стопанска камара представиха позиция, че биха одобрили минимална заплата, която да не е по-висока от 43% от..

публикувано на 20.11.17 в 15:58