РЕКЛАМА

Парадоксално, но натискът върху разходите за здраве ги увеличава

Финансистът Кирил Ананиев най- вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването. За коментар коментар по тази тема поканихме Калоян Стайков – той е изследовател от Института по икономика с много публикации на темата здравеопазване.

Уместно ли ви се струва такова решение – чужд на системата да оглави здравното министерство? 

Калоян Стайков: Всички лекари, които се изредиха видяхме, че не допринесоха особено за стабилизиране на системата, напротив, като цяло тя все повече се дестабилизира, като че ли самата услуга и удовлетвореността на пациентите постоянно се влошават, така че лично аз приветствам подобна промяна в посоката на политиката. Освен това, г-н Ананиев може и да не е лекар, но той не е външен за системата, тъй като от години е в надзорния съвет на здравната каса, напълно наясно е как работи, наясно е какви са механизмите и се надявам да е наясно какви са основните проблеми и да има ясна визия как могат да бъдат решени. 

Радио Пловдив: Доколкото наблюдавате системата и харчовете в нея, вие какво мислите за неговата позиция? Повечето от финансистите, финансови министри включително от различни кабинети, одобряват неговата дейност като експерт.

Калоян Стайков: Като финансов експерт – със сигурност. Вече се чуха някои заявки за  това каква ще е посоката, в която той вижда развитието на нещата. За съжаление, лично аз не съм особено впечатлен от него, тъй като отново говорим за мораториуми, за ограничаване на разходи, опитване като цяло да се намали увеличението на бюджета на здравната каса като цяло и разходите в здравната система, което не е добра идея, тъй като това са в най-добрия случай краткосрочни мерки, а тези краткосрочни мерки видяхме в предните години не дадоха резултат, напротив, те доведоха до ново увеличение на разходите, въпреки че редица дейности в болничната сфера бяха ограничени още от 2015 г. , виждаме, че там разходите продължават да растат, направиха се редица промени по отношение на лекарствената политика – там видяхме, че разходите също продължават да растат, така че тези чисто миниатюрни и козметични промени като цяло не  водят до желания резултат и системата има необходимост от цялостна дългосрочна визия, която да бъде следвана години наред и да е свързана с определено развитие на системата. За момента обаче не виждаме такова нещо. Надявам се г-н Ананиев да има някаква идея в тази посока и вече да видим някакво развитие, защото, пак казвам, мораториумите, ограниченията, подтискането на този сектор не водят до спестяване на разходи, напротив, водят до тяхното увеличаване.

Радио Пловдив: А как се случва това, защото като че ли се търси дисциплиниращ подход? 

Калоян Стайков: Системата като цяло има доста пробойни, но основният проблем е контролът, той просто липсва.  Още през 2015 г. беше въведена забрана за сключване на договори между новосъздадени болници и касата и въпреки това декември месец същата година бяха сключени много набързо няколко такива, които просто целяха да прескочат тази процедура. Същото се случи и 2016,  и 2017 година също имаме информация за подобни неща, така че този контрол не е достатъчно добър. Настоящият управител на здравната каса наскоро се оплака, че едва ли не всички в тази система са един вид братовчеди, наясно е какво се случва, всичко е нагласено, когато става въпрос за проверки, те са ясни предварително, така че проверяваните да могат да се подготвят. И като цяло – контролът в системата липса, от една страна, от друга страна, се използват вратички, които позволяват тя да се експлоатира. Затова казвам – необходима е цялостна визия за това как ще се развива системата като цяло, а не просто да се потискат механично разходи, които в крайна сметка така и не се случват, защото просто контролът липсва.Още от категорията

ЕС е изправен пред много кризи, но бежанската може да го разруши

След скандал в Народното събрание, стигнал до безредици, премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите позицията, която ще защитава в неделя на неформалната среща на европейски лидери за мигрантската политика.  Борисов настоява за затваряне на външните граници на ЕС и изграждане на мигрантски центрове извън територията му, където ще се..

публикувано на 22.06.18 в 16:18

Не на бригадирския ентусиазъм за АЕЦ "Белене"

Аз съм против бригадирския ентусиазъм да стоим АЕЦ Белене , това каза в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев. Той откри втория ден на Пловдивския икономически форум.  Дончев говори за това, че сега е особено важно да се пита пазара, защото трябва сериозно проучване за инвеститор. Важно ще е участието на държавата с площадката и вече платеното..

обновено на 22.06.18 в 12:20
Петър Ганев

България ще продължи да реализира икономически растеж

Общият макроикономически поглед показва стабилност пред страната ни – с нисък дълг и контролиран бюджет. Имаме натрупване на макроикономически фактори, които са положителни за България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който се включва във втория ден на Пловдивски..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Вотът на недоверие към кабинета – като партия бридж

Предварителните заявки на столетницата за искания нов вот на недоверие към кабинета „Борисов3“ ми приличат партия бридж. Чухме анонсите, а от там нататък разиграването практически е безсмислено. Всички управляващи партии и подкрепящи управлението, а също и партиите от опозицията – вече се заявиха как ще гласуват. Така аргументите станаха..

обновено на 22.06.18 в 10:28

Сценични кадри с международен проект „Лайф скилс“

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив е единственото училище у нас, което работи по международния проект „Лайф скилс“ по програма „Еразъм+“. Културно предприемачество и нови дигитални технологии – това ще се предлага на желаещите да се обучават и работят като звукови дизайнери и видеомонтажисти, това заяви в..

публикувано на 22.06.18 в 10:26

Реформите трябва да са за всички, не само за част от страдащите

Реформи в социалната сфера у нас са крайно наложителни, но те не бива да се правят „на парче“, под натиска на определени кръгове и в интерес на малка група от засегнатите лица за сметка на всички останали.   Зад това становище се обединиха представители на национално представителни организации на и за хора с увреждания, членове на Националния..

публикувано на 21.06.18 в 16:24

Общоевропейска рамка ще реши проблема с бездомните животни

Как да се реши проблемът с бездомните кучета? Петиция от името на 18 български организации за защита на животните постави въпроса в Европейския парламент.  Подкрепиха ги и български евродепутати. Петицията, която внесохме в ЕП за начина, по който трябва да се реши проблемът с бездомните кучета,  от името на 18 български организации за защита на..

публикувано на 21.06.18 в 16:14