Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадоксално, но натискът върху разходите за здраве ги увеличава

Финансистът Кирил Ананиев най- вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването. За коментар коментар по тази тема поканихме Калоян Стайков – той е изследовател от Института по икономика с много публикации на темата здравеопазване.

Уместно ли ви се струва такова решение – чужд на системата да оглави здравното министерство? 

Калоян Стайков: Всички лекари, които се изредиха видяхме, че не допринесоха особено за стабилизиране на системата, напротив, като цяло тя все повече се дестабилизира, като че ли самата услуга и удовлетвореността на пациентите постоянно се влошават, така че лично аз приветствам подобна промяна в посоката на политиката. Освен това, г-н Ананиев може и да не е лекар, но той не е външен за системата, тъй като от години е в надзорния съвет на здравната каса, напълно наясно е как работи, наясно е какви са механизмите и се надявам да е наясно какви са основните проблеми и да има ясна визия как могат да бъдат решени. 

Радио Пловдив: Доколкото наблюдавате системата и харчовете в нея, вие какво мислите за неговата позиция? Повечето от финансистите, финансови министри включително от различни кабинети, одобряват неговата дейност като експерт.

Калоян Стайков: Като финансов експерт – със сигурност. Вече се чуха някои заявки за  това каква ще е посоката, в която той вижда развитието на нещата. За съжаление, лично аз не съм особено впечатлен от него, тъй като отново говорим за мораториуми, за ограничаване на разходи, опитване като цяло да се намали увеличението на бюджета на здравната каса като цяло и разходите в здравната система, което не е добра идея, тъй като това са в най-добрия случай краткосрочни мерки, а тези краткосрочни мерки видяхме в предните години не дадоха резултат, напротив, те доведоха до ново увеличение на разходите, въпреки че редица дейности в болничната сфера бяха ограничени още от 2015 г. , виждаме, че там разходите продължават да растат, направиха се редица промени по отношение на лекарствената политика – там видяхме, че разходите също продължават да растат, така че тези чисто миниатюрни и козметични промени като цяло не  водят до желания резултат и системата има необходимост от цялостна дългосрочна визия, която да бъде следвана години наред и да е свързана с определено развитие на системата. За момента обаче не виждаме такова нещо. Надявам се г-н Ананиев да има някаква идея в тази посока и вече да видим някакво развитие, защото, пак казвам, мораториумите, ограниченията, подтискането на този сектор не водят до спестяване на разходи, напротив, водят до тяхното увеличаване.

Радио Пловдив: А как се случва това, защото като че ли се търси дисциплиниращ подход? 

Калоян Стайков: Системата като цяло има доста пробойни, но основният проблем е контролът, той просто липсва.  Още през 2015 г. беше въведена забрана за сключване на договори между новосъздадени болници и касата и въпреки това декември месец същата година бяха сключени много набързо няколко такива, които просто целяха да прескочат тази процедура. Същото се случи и 2016,  и 2017 година също имаме информация за подобни неща, така че този контрол не е достатъчно добър. Настоящият управител на здравната каса наскоро се оплака, че едва ли не всички в тази система са един вид братовчеди, наясно е какво се случва, всичко е нагласено, когато става въпрос за проверки, те са ясни предварително, така че проверяваните да могат да се подготвят. И като цяло – контролът в системата липса, от една страна, от друга страна, се използват вратички, които позволяват тя да се експлоатира. Затова казвам – необходима е цялостна визия за това как ще се развива системата като цяло, а не просто да се потискат механично разходи, които в крайна сметка така и не се случват, защото просто контролът липсва.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27