РЕКЛАМА

Парадоксално, но натискът върху разходите за здраве ги увеличава

Финансистът Кирил Ананиев най- вероятно ще бъде новият министър на здравеопазването. За коментар коментар по тази тема поканихме Калоян Стайков – той е изследовател от Института по икономика с много публикации на темата здравеопазване.

Уместно ли ви се струва такова решение – чужд на системата да оглави здравното министерство? 

Калоян Стайков: Всички лекари, които се изредиха видяхме, че не допринесоха особено за стабилизиране на системата, напротив, като цяло тя все повече се дестабилизира, като че ли самата услуга и удовлетвореността на пациентите постоянно се влошават, така че лично аз приветствам подобна промяна в посоката на политиката. Освен това, г-н Ананиев може и да не е лекар, но той не е външен за системата, тъй като от години е в надзорния съвет на здравната каса, напълно наясно е как работи, наясно е какви са механизмите и се надявам да е наясно какви са основните проблеми и да има ясна визия как могат да бъдат решени. 

Радио Пловдив: Доколкото наблюдавате системата и харчовете в нея, вие какво мислите за неговата позиция? Повечето от финансистите, финансови министри включително от различни кабинети, одобряват неговата дейност като експерт.

Калоян Стайков: Като финансов експерт – със сигурност. Вече се чуха някои заявки за  това каква ще е посоката, в която той вижда развитието на нещата. За съжаление, лично аз не съм особено впечатлен от него, тъй като отново говорим за мораториуми, за ограничаване на разходи, опитване като цяло да се намали увеличението на бюджета на здравната каса като цяло и разходите в здравната система, което не е добра идея, тъй като това са в най-добрия случай краткосрочни мерки, а тези краткосрочни мерки видяхме в предните години не дадоха резултат, напротив, те доведоха до ново увеличение на разходите, въпреки че редица дейности в болничната сфера бяха ограничени още от 2015 г. , виждаме, че там разходите продължават да растат, направиха се редица промени по отношение на лекарствената политика – там видяхме, че разходите също продължават да растат, така че тези чисто миниатюрни и козметични промени като цяло не  водят до желания резултат и системата има необходимост от цялостна дългосрочна визия, която да бъде следвана години наред и да е свързана с определено развитие на системата. За момента обаче не виждаме такова нещо. Надявам се г-н Ананиев да има някаква идея в тази посока и вече да видим някакво развитие, защото, пак казвам, мораториумите, ограниченията, подтискането на този сектор не водят до спестяване на разходи, напротив, водят до тяхното увеличаване.

Радио Пловдив: А как се случва това, защото като че ли се търси дисциплиниращ подход? 

Калоян Стайков: Системата като цяло има доста пробойни, но основният проблем е контролът, той просто липсва.  Още през 2015 г. беше въведена забрана за сключване на договори между новосъздадени болници и касата и въпреки това декември месец същата година бяха сключени много набързо няколко такива, които просто целяха да прескочат тази процедура. Същото се случи и 2016,  и 2017 година също имаме информация за подобни неща, така че този контрол не е достатъчно добър. Настоящият управител на здравната каса наскоро се оплака, че едва ли не всички в тази система са един вид братовчеди, наясно е какво се случва, всичко е нагласено, когато става въпрос за проверки, те са ясни предварително, така че проверяваните да могат да се подготвят. И като цяло – контролът в системата липса, от една страна, от друга страна, се използват вратички, които позволяват тя да се експлоатира. Затова казвам – необходима е цялостна визия за това как ще се развива системата като цяло, а не просто да се потискат механично разходи, които в крайна сметка така и не се случват, защото просто контролът липсва.Още от категорията

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25