Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етносите на Пловдив – заедно във фотоизложба

Най-старите етнически общности в Пловдив, представители на Фондация “Заедно”, представят фотоизложба „Годината ни заедно“ по повод на днешния Световен ден на етническата толерантност. 

Експозицията се открива в изследователски център-музей “Тракарт” тази вечер. Фотосите са разположени на 4 нива и могат да се разгледат от посетителите до 20 ноември. 

Разходката започва с „Машината на времето“, която ще ни напомни за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, известен още на древните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят заедно в мир и разбирателство. Пловдив съхранява културното наследство на много народности, наследство, което е част от историческата ни памет и трябва да се пази и от поколенията след нас.

Първото ниво, където в новия изследователски център на "Тракарт" е разположено „Изкуство от страната на Догоните”*, ще е посветено на познанията, които предават съвременните представители на различните общности. Понякога някои забравени факти разкриват една цяла нова вселена пред нас.

Второто ниво ще е “нашият дом”. В обкръжение от праисторически артефакти от „Култура Марица” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, символът на всеки дом, независимо дали е строен преди 8000 години или днес.

Преходът към културата и обичаите, които разкриват идентичността ни, но и ни свързват, ще е на третото ниво, а четвъртото ще разрие пъстрата Етноколекция от разнообразния културен живот на общностите. През 2016-а и 2017-а година етносите осъществиха заедно над 30 изложби, музикални и тематични вечери, благотворителни събития и проекти, които вече са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят енергията, която е необходима, за да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да “диша” градът.

Още от най-древни времена двете енергии, определящи жизнения цикъл на хората, са били слънцето и земята. Точно тук, на 4-то ниво, сред артефактите, които пази “Тракарт”, може да се открият именно символите на слънчевото Божествено начало и Богинята-Майка – земното начало – символика, която е в основата на всички духовни учения и носи мъдростта на живота.

*Само допреди един век догоните са били напълно неизвестни за света. През 1931 г. френският етнограф Marcel Griaule случайно открива етническата група и остава поразен от техните познания за вселената, които те си предавали от поколение на поколение. Догоните се заселват през XV век на територията на днешната държава Мали, Западна Африка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56