Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

Снимка: БГНЕС

Въпреки активната опозиция в това НС, ежедневните скандали и разкрития за корупция, разликата между ГЕРБ и БСП остава същата.

Това показва проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е реализиран между 3 и 12 ноемвр

Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

Осем месеца след предсрочните парламентарни избори, дистанцията между първите две партии е напълно сравнима с резултатите от последния вот. 37% декларират, че не биха гласували. ГЕРБ запазва първата си позиция с 21,2% от всички анкетирани, следвани от БСП с подкрепа от 17,8%.

Повече от 1 година се оформи много ясен двуполюсен модел между ГЕРБ и БСП. Когато имаш ясно обозначен опонент, това действа консолидиращо върху електоралните на двете партии. Ясното противопоставяне между ГЕРБ и БСП втвърдяват ядрата им, обясни в интервю за Радио Пловдив Димитър Ганев, социолог в „Тренд“. Той допълни, че отношенията между ГЕРБ и БСП е първото ядро но противопоставяне.

Формира се и второстепенно ядро на противопоставяне - между Обединени патриоти и ДПС.

Към този момент не можем да прогнозираме коя от двете партии би била трета политическа сила, тъй като по-малка от един процент е разликата между ОП и ДПС, обясни Ганев.

Обединени патриоти са с 5,4%, а ДПС с 6,3%.

Няма нагласи за предсрочни парламентарни избори?

42% от хората смятат, че правителството ще изкара пълен мандат. Това означава, че повечето хора в България са на мнение, че не се случва нищо извънредно в държавата, което да налага предсрочни парламентарни избори, коментира Димитър Ганев.

Лидерската битка на политиците

Румен Радев има одобрение от 67%, Бойко Борисов – 42%,а Нинова –  28%.

Не се наблюдава съществена динамика в отношението към различните политически лидери в последните 8 месеца. Румен Радев и Бойко Борисов продължават да са фигурите, събиращи най-високи стойности на положително отношение. Президентът е в началото на своя мандата, той е пряко избран, което се отразява върху оценките на определен политик. Освен това президентската институция по принцип дава бонус. Тези натрупвания от фактори обясняват високото положително отношение към Румен Радев. Бойко Борисов е в по-различна светлина, не играе крило в битката между БСП и ГЕРБ. Борисов играе друга роля. При него в последните три години не се наблюдава съществена динамика в подкрепата. Българите свикнаха с Борисов, обясни още Димитър Ганев.

Социологът отбеляза, че Корнелия Нинова е с по-ниски стойности на подкрепа.

При нея е характерно, че тя не успява да събере центристка периферия, тя остава в ядрото на социалистите.Трудно й е да мобилизира сериозна периферия, обясни Димитър Ганев.

Цялото интервю с Димитър Ганев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55