РЕКЛАМА

Тръмп играе "ва банк", залогът е мир в Близкия изток

Снимка: Мария Костова

Казусът с Йерусалим  и обявяването му за столица на Израел е много сложен. Става въпрос за много смели, дори налудничави на пръв поглед стъпки на американската администрация - каза в предаването „Ден след ден“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Формално Доналд Тръмп изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 призна градът за столица.

Много е важно как ще го направи, отбеляза анализаторът и прогнозира три възможни  варианта.

Първият е да признае Йерусалим за столица и да не подпише документа за преместване на посолството ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отложено преместването на. Другият е само да премести посолството без да признава столицата.  Третото е да се запази статуквото.

Но индикациите сочат, че по- възможони са първите два, защото дори пърцел, собственост на САЩ в Йерусалим и ограден с нова ограда и това показва радвижване.

В анализа си проф. Чуков обвърза новините за Йерусалим с цялостна кампания за омиротваряване на региона.

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестино- израелският преговорен процес. Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят, лидиран от Саудитска Арабия. Чрез Египет се формира нещо като „законен палестински субект“ и е на път е да се запълни липсващото звено – да създаде палестински преговорен център.

Професорът съобщи, че е изтекла информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % западния бряг на р. Йордан. Така сегашното статуквото вече няма да е временно и ще се даде възможност да се постигне мир.

Това ще е трамплин за признаване на Палестинска държава.

Натискът от страна на Белия дом за взаимно признаване на двете държава.

Това е налудничавастъпка,  игра „ва банк“ от страна на Тръмп, който отправя провокация и към двете страни в опит да ги накара да отстъпят.


Още от категорията

Младите семейства предпочитат ново строителство

Мирослад Язов, мениджър на офис на международна фирма коментира пазара на имоти в Пловдив: Жилищният фонд в Пловдив остарява. Панелките, които са строени 60-те и 70-те години на миналия век не предлагат на младото поколение средата, която биха желали да обитават. Входовете не изглеждат добре, не предоставят допълнителни услуги, като охрана,..

публикувано на 26.05.18 в 10:55

Енергетиката ни е зависима и се управлява по руски маниер

Европейската комисия обяви, че разследването и срещу „Газпром“ за предполагаема злоупотреба с господстващо положение ще приключи без глоба за компанията. Това става след като „Газпром“ се съгласява с промени в търговската си политика. Как ще се отрази новата ситуация на отношенията на България с основния й газов доставчик -  по темата разговаряме с..

обновено на 25.05.18 в 15:45

Вече е назначен юрист в общината за защита на личните данни

Европейският регламент за защита на личните данни (GDPR) ще влезе в сила на 25 май, но никой не е напълно готов – нито компаниите, нито дори регулаторите, отбелязват юристите.  Как общината в Пловдив ще поеме личните данни на гражданите - говорим със секретаря на общината Ангелина Топчиева . Тя разказа, че тези правила са приети от 2016 година, но..

публикувано на 25.05.18 в 09:45

Да търсим общите чествания от историята ни с Македония

И отново към Македония за отбелязването на 1000 години Охридска архиепископия разговаряме с д-р Момчил Методиев, главен редактор на електронния портал "Християнство и култура". Той отбеляза, че е заявен категоричен отказ от страна на нашата църква да участва в тържествата на 27 и 28 май в Охрид. Защо БПЦ-БП взеха решение за отбелязване на..

публикувано на 25.05.18 в 09:02

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16