РЕКЛАМА

Тръмп играе "ва банк", залогът е мир в Близкия изток

Снимка: Мария Костова

Казусът с Йерусалим  и обявяването му за столица на Израел е много сложен. Става въпрос за много смели, дори налудничави на пръв поглед стъпки на американската администрация - каза в предаването „Ден след ден“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Формално Доналд Тръмп изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 призна градът за столица.

Много е важно как ще го направи, отбеляза анализаторът и прогнозира три възможни  варианта.

Първият е да признае Йерусалим за столица и да не подпише документа за преместване на посолството ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отложено преместването на. Другият е само да премести посолството без да признава столицата.  Третото е да се запази статуквото.

Но индикациите сочат, че по- възможони са първите два, защото дори пърцел, собственост на САЩ в Йерусалим и ограден с нова ограда и това показва радвижване.

В анализа си проф. Чуков обвърза новините за Йерусалим с цялостна кампания за омиротваряване на региона.

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестино- израелският преговорен процес. Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят, лидиран от Саудитска Арабия. Чрез Египет се формира нещо като „законен палестински субект“ и е на път е да се запълни липсващото звено – да създаде палестински преговорен център.

Професорът съобщи, че е изтекла информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % западния бряг на р. Йордан. Така сегашното статуквото вече няма да е временно и ще се даде възможност да се постигне мир.

Това ще е трамплин за признаване на Палестинска държава.

Натискът от страна на Белия дом за взаимно признаване на двете държава.

Това е налудничавастъпка,  игра „ва банк“ от страна на Тръмп, който отправя провокация и към двете страни в опит да ги накара да отстъпят.


Още от категорията

Старт на кампанията "Карай си спокойно! "

Днес започва националната кампания за безопасност на пътя  «Карай си спокойно!», насочена  предимно към младите водачи.  Владимир Тодоров пред. на УС на  Българската асоциация на пострадали при катастрофи  каза, че този път кампанията няма да бъде стряскаща, както досега, със снимки на смачкани коли и хора.  Тази кампания е с позитивни..

публикувано на 21.08.18 в 10:37

Коктейл на база ракия - интересна нова мода

От днес до 25 август Пловдив става световна столица на високоалкохолните напитки.  Над 70 експерти от цял свят ще дегустират 1300  мостри високоалкохолни напитки от 50 държави, откривайки българската индустрия, история и култура в рамките на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път страната ни е сред..

публикувано на 20.08.18 в 11:44

В образованието трябва да участват всички

Ремонтите вървят по план. Не очакваме някакви проблеми. Имаме малко забавяне в ЕГ „Пловдив“  със санирането. Това обаче няма да затрудни първия учебен ден, заяви заместник-кметът „наука и образование“ в Община Пловдив  Стефан Стоянов. По думите му, в Гимназията по хранителни технологии, независимо от забавянето с изпълнителите,..

публикувано на 20.08.18 в 11:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Политиката на Ердоган, а не Тръмп събори турската лира

Мегаломанските проекти на диктаторите винаги водят до кризи, каза в коментар на финансовата криза в Турция консултантът Светлолзар Гледачев. Стабилност на валутата в южната ни съседка ще настъпи, но няма да е бързо, прогнозира финансистът. Валутната система на една страна отразява състоянието на икономиката. Турската икономика не може да се справи..

публикувано на 16.08.18 в 11:40

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев. Най- страшното е, че този проблем не е..

публикувано на 16.08.18 в 10:59

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив.  Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните..

публикувано на 16.08.18 в 10:14