Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп играе "ва банк", залогът е мир в Близкия изток

Снимка: Мария Костова

Казусът с Йерусалим  и обявяването му за столица на Израел е много сложен. Става въпрос за много смели, дори налудничави на пръв поглед стъпки на американската администрация - каза в предаването „Ден след ден“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Формално Доналд Тръмп изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 призна градът за столица.

Много е важно как ще го направи, отбеляза анализаторът и прогнозира три възможни  варианта.

Първият е да признае Йерусалим за столица и да не подпише документа за преместване на посолството ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отложено преместването на. Другият е само да премести посолството без да признава столицата.  Третото е да се запази статуквото.

Но индикациите сочат, че по- възможони са първите два, защото дори пърцел, собственост на САЩ в Йерусалим и ограден с нова ограда и това показва радвижване.

В анализа си проф. Чуков обвърза новините за Йерусалим с цялостна кампания за омиротваряване на региона.

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестино- израелският преговорен процес. Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят, лидиран от Саудитска Арабия. Чрез Египет се формира нещо като „законен палестински субект“ и е на път е да се запълни липсващото звено – да създаде палестински преговорен център.

Професорът съобщи, че е изтекла информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % западния бряг на р. Йордан. Така сегашното статуквото вече няма да е временно и ще се даде възможност да се постигне мир.

Това ще е трамплин за признаване на Палестинска държава.

Натискът от страна на Белия дом за взаимно признаване на двете държава.

Това е налудничавастъпка,  игра „ва банк“ от страна на Тръмп, който отправя провокация и към двете страни в опит да ги накара да отстъпят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55