РЕКЛАМА

Тръмп играе "ва банк", залогът е мир в Близкия изток

Снимка: Мария Костова

Казусът с Йерусалим  и обявяването му за столица на Израел е много сложен. Става въпрос за много смели, дори налудничави на пръв поглед стъпки на американската администрация - каза в предаването „Ден след ден“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Формално Доналд Тръмп изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 призна градът за столица.

Много е важно как ще го направи, отбеляза анализаторът и прогнозира три възможни  варианта.

Първият е да признае Йерусалим за столица и да не подпише документа за преместване на посолството ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отложено преместването на. Другият е само да премести посолството без да признава столицата.  Третото е да се запази статуквото.

Но индикациите сочат, че по- възможони са първите два, защото дори пърцел, собственост на САЩ в Йерусалим и ограден с нова ограда и това показва радвижване.

В анализа си проф. Чуков обвърза новините за Йерусалим с цялостна кампания за омиротваряване на региона.

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестино- израелският преговорен процес. Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят, лидиран от Саудитска Арабия. Чрез Египет се формира нещо като „законен палестински субект“ и е на път е да се запълни липсващото звено – да създаде палестински преговорен център.

Професорът съобщи, че е изтекла информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % западния бряг на р. Йордан. Така сегашното статуквото вече няма да е временно и ще се даде възможност да се постигне мир.

Това ще е трамплин за признаване на Палестинска държава.

Натискът от страна на Белия дом за взаимно признаване на двете държава.

Това е налудничавастъпка,  игра „ва банк“ от страна на Тръмп, който отправя провокация и към двете страни в опит да ги накара да отстъпят.


Още от категорията

На подсъдимата скамейка за КТБ липсват БНБ и Прокуратурата

Мегаделото КТБ днес не тръгна, защото собственикът Цветан Василев, който е в Сърбия, бил нередовно призован. За фалита на банката на подсъдимата скамейка са изправени още 17 души. Според обвинителния акт нанесената щета на банката е 2,5 милиарда лева. Съпредседателят на сдружението на вложителите в КТБ „Ние гражданите“   Вера Ахундова заяви..

публикувано на 13.12.17 в 17:00

Липсват отговори за парк Пирин, бъдещето му е застрашено

Министърът не оттегля, а забавя проекта за промяна на концесионния договор на ски зона Банско.  Ситуацията си е съвсем същата.  Това заяви пред Радио Пловдив  Владимир Иванов  от WWF - България, който обясни защо еколози и граждани излизат тази вечер в София на протест в защита на Пирин .  Протестът започва в 18,30 часа от паметника на..

публикувано на 13.12.17 в 16:25

Има хляб в този занаят..."Извън протокола"

25-годишният Методи Падалов от Карлово попада в рубриката "Извън протокола". Младият ножар вече е усвоил най-важното от занаята и най-важния урок от майстора. Той е категоричен, че има много хляб в тази работа....и не само :)

публикувано на 13.12.17 в 13:26

"Българската Коледа" за детска клиника в УМБАЛ "Свети Георги"

Детска клиника към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив получава транспортна система за новородени и кърмачета в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Тя ще сведе до минимум рисковете при транспорт на бебета, които страдат най-вече от вродени заболявания на сърцето, заяви началникът на клиниката професор Иван Иванов...

публикувано на 13.12.17 в 11:45

Мораториумите са мързелив начин да управляваш здравеопазването

Пациентите нямат полза от това, което се случва в здравеопазването. Лекарите също нямат интерес. Единствено полза имат държавните служители. Тези мораториуми и забрани, които се приемат поголовно, е мързелив начин да се управлява системата, лесния начин за управление на системата. Така те улесняват собствената си работа, но това е за сметка на..

публикувано на 13.12.17 в 10:23

В политиката трябва да има надграждане

Основен приоритет в моята работа ще бъде приемането на бюджета на Асеновград и създаване на атмосфера на единодействие в Общинския съвет, това заяви в първото си интервю пред Радио Пловдив новия председател на местния парламент в Асеновград Драгомир Георгиев от Народен съюз. Той призна, че вече е оформено ново мнозинство в ОбС –..

публикувано на 13.12.17 в 10:02

Живеем в постпреходна реалност, която прави ГЕРБ силна

Политическият дебат в България зацикли. Започнахме да приемаме споровете и скандалите за нещо нормално. И двете основни политически групи – ГЕРБ и БСП се държат мобилизирани по този начин и всеки месец ние отчитаме едни и същи нагласи. Това заяви политологът Първан Симеонов.   По думите му, вътрешната мобилизация обаче не мобилизира..

публикувано на 13.12.17 в 10:01