РЕКЛАМА

Тръмп играе "ва банк", залогът е мир в Близкия изток

Снимка: Мария Костова

Казусът с Йерусалим  и обявяването му за столица на Израел е много сложен. Става въпрос за много смели, дори налудничави на пръв поглед стъпки на американската администрация - каза в предаването „Ден след ден“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Формално Доналд Тръмп изпълнява волята на Конгреса на САЩ, който още през 1995 призна градът за столица.

Много е важно как ще го направи, отбеляза анализаторът и прогнозира три възможни  варианта.

Първият е да признае Йерусалим за столица и да не подпише документа за преместване на посолството ще изрази позицията му по въпроса дали с още шест месеца да бъде отложено преместването на. Другият е само да премести посолството без да признава столицата.  Третото е да се запази статуквото.

Но индикациите сочат, че по- възможони са първите два, защото дори пърцел, собственост на САЩ в Йерусалим и ограден с нова ограда и това показва радвижване.

В анализа си проф. Чуков обвърза новините за Йерусалим с цялостна кампания за омиротваряване на региона.

Палестинците държат ключа към мира в Близкия Изток и събитията трябва да се разглеждат в контекста на палестино- израелският преговорен процес. Никога досега не са били толкова близки отношенията между Израел и сунитския свят, лидиран от Саудитска Арабия. Чрез Египет се формира нещо като „законен палестински субект“ и е на път е да се запълни липсващото звено – да създаде палестински преговорен център.

Професорът съобщи, че е изтекла информация за предложен на палестинците план, който ще се официализира след Нова година. Ще им се предостави повече от 50 % западния бряг на р. Йордан. Така сегашното статуквото вече няма да е временно и ще се даде възможност да се постигне мир.

Това ще е трамплин за признаване на Палестинска държава.

Натискът от страна на Белия дом за взаимно признаване на двете държава.

Това е налудничавастъпка,  игра „ва банк“ от страна на Тръмп, който отправя провокация и към двете страни в опит да ги накара да отстъпят.


Още от категорията

Ако не са искрени, прошката и разкаянието нямат смисъл

Прошката трябва да се възпитава. Но у нас  няма кой да го направи , каза в интервю за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов за паралелните измерения на Прошката. Преди Сирни заговезни, в цялата страна, тръгват кукери със страшни маски, хлопки, заклинателни  танци и прескок над открити огньове - така да надвият студ, зло и болест... други споделят "и..

публикувано на 17.02.18 в 10:55

От България най-много ми липсват хората

  Евелина Димитрова живее от 29 години в Будапеща.  Там е член  на Районното българско самоуправление, участва в състава за български народни танци и музика и е  лицензиран туристически гид.   Работата и като член на едно от Районните български самоуправления е свързана с подкрепата на българското малцинство, което е едно 13-те малцинства в Унгария...

публикувано на 17.02.18 в 09:54

БТА: Само истинските факти от информационното море

Журналистиката е голяма тръпка и това се чувства във всеки миг и час, защото информацията пристига все по - бързо, става все по - разнообразна и човек, който живее този динамичен живот, трудно може да си представи друг. Това заяви  пред Радио Пловдив заместник генералният директор на БТА  Борислав Чалъков  по повод 120-я рожден ден..

публикувано на 16.02.18 в 17:20
Ваня Григорова

Доходите се увеличават, но расте и неравенството

Минималната работна заплата има и функцията да побутва леко нагоре средната заплата-за съжалениене изцяло и не директно. Т ова каза по Радио Пловдив икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в коментар на въведеното и на планираните от управляващите  увеличения на МРЗ. Григорова направи връзка със стенограма на правителството от..

публикувано на 16.02.18 в 16:18

Румен Радев търси място за своите амбиции

Има ли война между премиер и президент? Този въпрос изниква на дневен ред през последните дни. По темата - интервю с Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. Не бих използвал думата война, но има напрежение между премиер и президент. Причината затова е, че държавния глава Румен Радев търси място за своите амбиции. И намира..

публикувано на 16.02.18 в 16:05

Липсата на контрол ескалира, чака ни сериозна война на институциите

Румен Радев отвори много сериозна война на институциите и това е притеснително, коментира в предаването „Точно днес“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.  Не очаквах такава война, толкова бързо, и то по време на европредседателството, но очевидно причините са по-дълбоки и с дългосрочна цел.  Според проф. Христова Бойко Борисов и..

обновено на 16.02.18 в 13:56

Доброволците на БЧК ще продължат да помагат на хората

Основната сила на БЧК са доброволците като само в Планинската спасителна служба има 500 доброволци в 33 отряда.  Това каза в Пловдив председателят на организацията академик Христо Григоров, който присъства на отчетно събрание на областната структура. Той припомни, че тази година организацията  чества своята 140 годишнина, а  за последните 27..

публикувано на 16.02.18 в 13:10