Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната се отдалечава

Конфликтът  с център  свещения Йерусалим от десетилетия  създава напрежение в региона  и оттам рефлектира върху цялата геополитическата обстановка и върху отношенията между САЩ и Арабския свят, както и върху отношенията между Израел, САЩ и останалите държави. Обявеното намерение  за преместване на  американското посолство в Йерусалим е началото на един опит на американския президент, както и той обяви в предизборното си изявление, че ще реши този въпрос. Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.  

Той припомни, че Доналд Тръмп  направи  още преди време една Близкоизточна обиколка, включваща Израел и още тогава е стана ясно, че новата американска администрация има планове за разрешаване на израело-палестинския конфликт. 

Обявеното от Тръмп преместване на американското посолство в Йерусалим е началото на  дипломатическия процес за представянето на американския план, на който  още в началото на следващата година ще станем свидетели за решаване на израело-палестинския конфликт.  Да преместите посолство обаче не означава, че признавате целия Йерусалим, това не се е случило. Самият американски президент заяви и това бе малко затъмнено от новините, че дава  шестмесечен срок за избирането на нова сграда. И тук подробностите са много важни: ако тази сграда е в Западен Йерусалим означава, едно, а ако е в Източен – съвсем друго. Когато през 1947 г.  Съветът за сигурност на ООН заявява, че трябва да бъдат създадени две държави на териториите на сегашен Израел, те не се споменават по имена. Буквално става въпрос  за  еврейска и палестинска държава, става въпрос и за това, че Израел има особен статут. Той е изключително важна светиня за трите основни религии – юдаизъм, християнство и ислям, този статут се определя като протекторат на ООН. Когато започва първата арабо-израелска война и Йерусалим е разделен на две, Източната  е под протекцията на Йордания, а Западната – под  протектората на вече създадената еврейска Държава Израел. Фактически градът е разделен. През 1967 г.  вече Израел завзема цялата част – Източен Йерусалим, Газа, Голандските възвишения, Западния бряг на р. Йордан, Синайския полуостров. Следващата резолюция – 242 е много важна, защото на нейна база се гради и планът за разрешаване на Израело-Палестинския конфликт и в тази връзка се заявява от Съвета за сигурност, че Израел трябва да се оттегли от Източен Йерусалим. Самите палестинци дори нямат  големи претенции към Западен Йерусалим. Проблемът е в Източен Йерусалим и  точно тук са тънкостите. Американската администрация заявява, че ще премести посолството, но ако го премести в Западен – това не е особен проблем и означава, че рамката на тази резолюция се запазва и тя ще включва изисквания и към израелската страна. Вероятно ще бъдат поставени условия администрацията на Източен Йерусалим, където е голямата част от арабско-палестинското население, да бъде предадена на Палестинската администрация. Но това са предположения.

По думите на Гърдев, не е случайно,че американската администрация не обявява сега в коя част на Йерусалим ще бъде преместено американското посолство и това ще го видим като форма на натиск и към другата страна.

Обстановката в Близкия Изток вече е коренно променена през последните две години. Там присъства Русия, а зад гърба й активно в тази зона навлязоха  Иран и Турция. Те са в съюз с Руската Федерация, потвърдено и на последната среща в Сочи. Израел същевременно придоби по-голяма тежест и Еврейската държава е най-силна там. Това е държавата, която не може да бъде унищожена с военни средства.

 В този променен баланс на силите международните играчи  ще опитват да намерят ново равновесие. Израел ще търси признаване от всички арабски държави. И тъй като по-голямата част от тях вече ги няма, остават другите силни- Саудитска Арабия, Йордания, Египет, които  са склонни на сътрудничество. И в този план може би ще видим  признаването на Държавата Израел и един нов мирен процес. Войната се отдалечава. А а това, което всички  предвиждат, че всички  арабски държави ще се обединят и ще нахлуят в Израел, според мене, няма да се случи със сигурност, подчерта експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Чуйте повече от звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55