Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противниците на "Антикорупция" са президентът и БСП

| обновено на 12.01.18 в 16:49

Всички парламентарни групи, без БСП, отхвърлиха президентското вето върху Закона за борба с корупцията. В интервю за Радио Пловдив заместник – председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова /ГЕРБ/ отхвърли обвиненията, че Законът ще бъде бухалка на властта за неудобните и опозицията. 

Тя припомни, че дискусията около него се води още от предишния парламент.  

Идеята не е нова, тя е почти на две години и ние дължим на обществото и на европейските ни партньори този закон. Всички противници на закона се оказаха президентът и БСП. 

Тя обясни, че проектът на БСП е отхвърлен, защото отнема разследващите функции на Прокуратурата и натоварва новосъздадения антикорупционен орган с тази дейност. Това, според всички юристи, е противоконституционно. И в момента действат НК и НПК. Сега не се изземват функции на прокуратурата и на съда, защото всеки е невинен до доказване на противното, и в този случай не е вярно, че става дума за бухалка.

Атанасова смята, че се спекулира и около въпроса кой трябва да назначава новия антикорупционен орган. В  президентското вето аргумент кой да назначава председателя на комисията няма. Този аргумент днес много умело се ползваше от опозицията. Румен Радев сподели критиките си в публичното пространство, но в мотивите за вота това отсъстваше. Този въпрос беше обсъждан и от правната комисия. Ако държавният глава назначаваше ръководството на новия орган, сме в същата  хипотеза за контрола върху него, защото и президентът и вицепрезидентът също подават декларация. Въпросът е съотносим към всички публични личности.

Според нея е по- важен е въпросът с подаването на сигналите, гарантирането на безпристрастността и обективността на тази комисия. В Закона е записана публична процедура, в която могат да участват всички номинирани кандидати. Такава процедура имаше и за избора на Инспектората на ВСС, за самия ВСС, където НС направи избора си с голямо мнозинство. При тази публична процедура професионализмът ще бъде водещ, едва ли ще има партия, която ще се компрометира с издигането на кандидати без авторитет и сериозно СV.

Десислава Атанасова определи като плюс събирането на няколко институции в новия орган и отхвърли обвиненията за фиктивния им сбор. Мисля, че това е само плюс, защото там работят хора повече от 10 години и прилагат законите за конфликт на интереси, за борба с корупцията, за отнемане на противозаконното придобито имущество.

От ГЕРБ декларират, че управляващата коалиция е стабилна, а спорните въпроси се решават в диалог.  Имаме всички основания да имаме пълен мандат, вотът на недоверие не е заплаха за това управление. Дори с гласовете на ДПС вотът не минава, а и няма алтернатива. Не можем всяка година да правим избори, има финансова и икономическа стабилност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55