Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улица "Иван Вазов" ще заприлича на "Капана"

| обновено на 15.01.18 в 16:00

Улица „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде двупосочна, пешеходната зона става 15 метра. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев при представяне на проекта за новата визия на „Иван Вазов“, който предстои да бъде съгласуван с Националния институт по паметниците на културата.

Видът на настилката и начина, по който ще изглежда тя, ще е подобен на квартал „Капана“, което означава – паважна настилка на едно ниво, с маркирани бордюри, заяви Тотев. Той уточни, че се запазва 6 метровата пешеходна зона от страната на библиотека „Иван Вазов“. 

Оставяме седем метра за автомобили – две платна по 3,5 метра, допълни Тотев. 15 метрова пешеходна зона ще има от страната на Тютюневия град, която да създава усещането за площадно пространство. В участък от него ще може да се преминава, но без да се паркира, обясни пловдивският кмет. 

Той допълни, че по улица „Иван Вазов“ ще има зони за временно спиране на автомобили. Те ще са до МБАЛ „Свети Мина“, до начално училище „Патриарх Евтимий“ и до Музикалното училище. Паркингът в края на улица „Иван Вазов“ се премахва и мястото там ще се превърне в изцяло пешеходна зона. 

Освен „Иван Вазов“ - започва и работа по улица „Отец Паисий“, а също и карето между улиците „Филип Македонски“ и „Гладстон“. Премахваме косото паркиране на „Отец Паисий“. Там ще се паркира успоредно, което ще намали броя на местата за паркиране. Увеличаваме тротоара от страната на Главната улица, обясни Тотев. 

Градоначалникът подчерта, че политиката на Община Пловдив е да се увеличават пешеходните пространства и намаляване на зоните за паркиране в централната градска част. Алтернативите, които администрацията ще предостави са по-модерен градски транспорт, увеличаване на велоалейната мрежа и изграждане на буферни паркинги. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40