Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Ти и котките следобед" в Петното

| обновено на 23.01.18 в 14:04
Николай Милчев
Снимка: Личен архив

Пловдивска премиера на новата стихосбирка на Николай Милчев "Ти и котките следобед" ще бъде представена в литературен клуб Spirt & Spirit в "Петното". Подзаглавието на книгата е "26 стихотворения от любов", защото стихотворенията от любов ги няма никъде в живота, казва авторът.

Те са затворени в корица и са много повече от всички изживени любови.

Книгата е с номинация за наградата “Балканика” за 2017 г., като предстои да бъде издадена на френски език. Модератор на срещата е Александър Секулов. Входът е свободен. Началото е 19 часа.

Николай Милчев е автор на 17 стихосбирки и на стихове за деца, на текстове за детски песни и на детския мюзикъл "Таласъми без налъми". Носител е на национални литературни награди - за студентско творчество (Шумен, 1982), наградата Николай Хрелков, наградата на СБП за детско-юношеска поезия (1995), наградата Девин (2004), лауреат е на конкурса "Златен ланец" на в. "Труд". Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски и унгарски език. Той е завършил Българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работи на различни места, включително като журналист, преди да стане учител в 105-о СУ "Атанас Далчев" в София. Учителства над 30 години и казва, че твори поезия, откакто се помни.

ЗИМНИ НЕСЪВЪРШЕНСТВА

Публикувано от Николай Милчев на 01.01.2018 

Какво да правя

с толкова несъвършени сетива

и с толкова

несъвършени пътешествия,

какво да правя?

На края на градината ми

си живееше една снежинка.

И аз отидох, за да я открия,

и се върнах.

И в дневника си съм записал:

Зимата е кръгла.

На края на градината ми

си живееше едно кокиче.

И аз отидох да открия

неговото безразсъдство.

И обикалях в орбита около него.

И в дневника си съм записал:

Зимата е удивителна.

На края на градината ми

си живееше едно лисиче.

И аз отидох да погледам,

като свети.

И да погледам

как в опашката му се върти оранжев вятър.

И в дневника си съм записал:

Портокал с уши.

Цялото интервю с Николай Милчев е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25