Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отхвърли Наредбата за платено паркиране в Пловдив, Общината ще обжалва

| обновено на 26.01.18 в 16:31

Пловдивският Административен съд отхвърли като незаконосъобразна Наредбата за платено паркиране пред дома срещу такса от 20 лв.  

Промените за това бяха приети от Общинския съвет на 28 септември миналата година, но веднага бяха обжалвани от депутата Славчо Атанасов.  

С решението си съдът констатира, че обжалваните текстове от Наредбата за реда и условията по издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост са приети  от ОбС-Пловдив при съществено нарушение на административнопроизводствените правила.  

Справката показва, че  предложението за изменение в Наредбата е публикувано на интернет страницата на Община Пловдив на 28.09.2017 г. като на същата дата от 09:00 ч. е проведено и заседанието на Общинския съвет, на което са приети оспорените разпоредби.  

Изложените факти и обстоятелства водят до извода за незаконосъобразност на оспорения § 2 от документа, станал популярно известен като «Наредбата за паркиране пред блоковете». 

Затова  подзаконовият нормативен акт в тази му част ще следва да бъде отменен, се казва в становището на съда. Общината трябва да плати и 550 лева разноски по делото.

Решението обаче не е окончателно и  подлежи на касационно обжалване пред ВАС. 

От Община Пловдив отказаха да коментират решението на съда, но заявиха, че ще обжалват пред ВАС. Според шефа на Правния отдел на общината Илиян Иванов решението на съда не спира изпълнението на наредбата. 

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев заяви, че ще съобрази с решението на  съда. Той припомни, че още при гледането на Наредбата н ОбС през септември м.г., той е предупредил, че администрацията се е забавила с подготовката на предложението, като не е спазила и сроковете за внасянето му.

Не ми се иска администрацията да е орган, който не спазва собствените си срокове, а да изисква това от гражданите. Отмяната на определени текстове означава, че районната администрация не само трябва да спре прилагането на решението, но и да преразгледа действията си, които е предприела до момента. В района вече има издадени разрешения, но ще изчакам становището на юристите ни и ще отправя официално писмо към директора на дирекция „Правна“ за указания какво да предприемем, заяви Инчев

Над 650 са подадените заявления в район „Южен“ с искания от хората да се възползват от промените в Наредбата за паркиране. В случай че  тя обаче бъде отменена, администрацията ще продължи да изгражда паркинги за свободно ползване така, както е било и до момента.

Аз съм „за“ подобен регламент и съзнавам, че когато има регулация, ще има и недоволство. Но когато има регулация, все пак има ред, по който да се върви. Нещата обаче трябва внимателно да се прецизират. Защото проблемът с паркирането в Пловдив е голям, а за „Южен“ той е изключително тежък.

Като районна администрация ние се опитваме да направим необходимите действия. 50% от средствата, с които разполагаме в района, ги влагаме за строителството на нови паркинги и паркоместа. Трябва обаче да подчертая, че е необходимо да се заделят средства и целево всяка година от бюджета на Общината, за да се реши проблемът след няколко години.

Администрацията не трябва да бяга от решаването на този проблем. Необходими са обективни критерии и измерители, по които да се дават пари към районите за решаването на определен проблем. И аз мечтая за времето, когато ще започнат да се правят програмни бюджети. Имаш проблем, за решаването му например са необходими 2 млн и ти казваш „тази година заделям 1,5 млн, другата – 500 000 и го решаваш проблема.  А ние какво правим – трябват ни 2 млн, сега даваме 50 000, догодина 100 000  и през следващите 10 години този проблем продължава да съществува. Ако работиш обаче по програма, тя няма да се изпълни за една, а за 3 години, но  проблемът ще бъде решен, подчерта  още Борислав Инчев.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51