Дискусия с доказателства за ползата от социалните предприятия в Пловдив

 „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?” e темата на среща -дискусия в Социално предприятие „Шивашка работилница” в КСУ „Св. Георги” в Пловдив.

Ще бъде представен опита на неправителствения сектор в управлението на социално предприятие и дуалното обучение и ще бъдат обсъдени връзките, партньорството, предизвикателствата и възможностите за развитие и съществуване на социалните предприятия.

Дискусията е с участието на д-р Султанка Петрова, зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика, представители на община Пловдив, експерти от Министерство на труда и социалната политика, Агенция социално подпомагане, Агенция по заетостта, работодатели, работници в предприятието и др.

Социалното предприятие е създадено от Фондация  „Национален алианс за работа с доброволци” /НАРД/ като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България. Целта е хора с нисък социален статус от уязвими групи  да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество.

Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.

От създаването през 2015 до настоящия момент своето професионално дуално обучение  завършиха над 40 жени, които са трайно отпаднали от пазара на труда и за които  обучението е единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички тях е предложена възможност за работа в шивашко предприятие в района.

Цяллото интервю с Мария Шикова е в звуковия файл.


Още от категорията

Храмът в смолянското село Дунево празнува 160 години

Църквата „Св. пророк Илия“ в село Дунево край  Смолян чества днес 160-годишнината от построяването на храма.  Празнкът ще бъде отбелязан със света божествена Литургия, която ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, заедно със смолянски свещеници.  На храмовия празник ще има и благословен обяд. 

публикувано на 20.07.19 в 08:42

Илинден е. Не влизайте в реките и в морето!

На 20 юли Българската Православна църква почита паметта на Свети пророк Илия като един от най - великите между старозаветните светци. Още от древността е наречен "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие". Според старо поверие на Илинден хората не трябва да влизат в реките и в..

обновено на 20.07.19 в 08:32

Карлово си спомня „Страшното“

Карлово отбелязва 142 години от „Страшното“ – най-масовото клане на българи от башибозуци в града през лятото на 1877 г.  Датата 20 юли, която присъства в родословната памет на всички потомствени карловци, се отбелязва днес в църквата „Свети Николай“ с панихида в памет на над 800-те невинни карловци, избити или обесени след разгрома на Априлското..

публикувано на 20.07.19 в 08:31

Родопска вечер е кулминацията на „Рожен 2019“

Днес е вторият ден на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“.Кулминацията на събора е специалната родопска вечер, в която ще се изявят емблематични имена на родопската песен.  Заместник-областният управител на Смолян Андриян Петровразказа: Ансамбъл „Родопа“ ще представи своя уникален спектакъл „Невястата“, който мисля, че точно..

публикувано на 20.07.19 в 08:15

Съдът намали с 40 000 лева глобата на Целулозния завод в Стамболийски

Административният съд в Пловдив намали от 50 хиляди на 10 хиляди лева санкцията на „Монди Стамболийски“, наложена от РИОСВ. След сигнал на граждани на 21-ви август миналата година екоинспектори констатират характерна за производствения процес на завода миризма, която е разпространена в центъра на Стамболийски.  От проверката на място е..

публикувано на 19.07.19 в 16:54