РЕКЛАМА

Социалните предприятия са част от новата БГ политика

Социалните предприятия, социалните иновации и социалната икономика са нова политика, която от няколко години навлиза в България. Социалното министерство предприе спешни мерки тази политика да бъде видима. 


Това заяви  заместник-министърът  д-р Султанка Петрова по време на  дискусията „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?”. Форумът се проведе  в Социално предприятие „Шивашка работилница” в КСУ „Св. Георги” в Пловдив, където трета година близо 40  жени с нисък социален статус от уязвими групи  са получили  шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество. 

Д-р Петрова съобщи, че в момента междуведомствена работна група работи по създаването на проект за закон  за социалната и солидарна икономика и той ще бъде готов да края на март. Тя уточни, че  по време на Българското преседателство през април ще има  специална конференция по темата с изложение на социални предприятия. 

„Целта е да се види отблизо точно какво се прави в социалните предприятия. Едно от най-големите предизвикателства пред България е социалната и солидарната икономика и е важно да се покажат добрите примери, като този в Пловдив", допълни заместник-министър Петрова. По думите й 14,5 милиона европейски граждани са заети в социалната икономика и ако България иска да мотивира гражданите си да бъдат активни на трудовия пазар, трябва да се  върви към тази политика. 

Според заместник – министъра тя дава възможност на хората от уязвимите групи да се включат в пазара на труда и да бъдат активни. 

По отношение на реформата в ТЕЛК  д-р Петрова уточни, че концепцията каква трябда да бъде  експертизата на работоспособността  е вече в НС и се чака становището на комисиите по здравеопазване и социална политика. 

От своя страна и Здравното министерство подготвя промени в Наредбата за медицинската експертиза.  Заместник-министърът бе категорична, че инвалидни пенсии няма да бъдат отнемани, а готвените промени ще рестартират системата в полза на хората с увреждания.


Още от категорията

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия. Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия. Той..

публикувано на 19.04.18 в 17:03

Сигурност, скандали и мозайки - теми в "Ден след ден"

Президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по темата "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки". Заседанието започна преди час в присъствие на представители на правителството и на всички политически сили. Изводите от КСНС и доколко..

публикувано на 19.04.18 в 14:11

БЛС искат ясни критерии за орязване на болничните легла

Всяко седмо болнично легло у нас трябва да се съкрати – това предвижда нова версия на Националната здравна карта. В нея е записано, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна обаче е 38 803. От..

публикувано на 19.04.18 в 10:40

Новото дясно обединение - последен влак за лични амбиции

Новият политически сезон започва без разговор за значими политически приоритети. Политическите дебати приличат на бълбукане в блато, тоест – устойчива стабилност, която никой не харесва. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитър Аврамов, политолог. Отношенията между премиер и президент Това е тактическа комуникация...

публикувано на 19.04.18 в 10:16

Десните трябва да са заедно, за да спрат рекомунизицията

Комбинация от борба за власт и отсъствие на авторитети, тотално скъсване с хората и управление по корпоративни интереси  доведоха до краха на СДС и последните скандали. От това СДС , към което всички имаме сантимент, не остана нищо друго, освен трите букви. Коментарът е на журналиста  Стойко Стоянов, който анализира процесите в дясното политическо..

публикувано на 18.04.18 в 16:41

Роботите не са заплаха, те ще бъдат другото ни лице

По стратегически изследвания на развитите икономики към 2040 та година 47 % от индустрията ще е роботизирана. Роботите ще са там, където ние хората не можем да бъдем и ще са наши основни помощници. В това е убеден академик Чавдар Руменин – директор на института по роботика към БАН. Преди ден БАН представи първите два хуманоидни роботи в..

публикувано на 18.04.18 в 16:06
Първан Симеонов

Протестиращите хора са силни, докато са протестиращи

"Синьото" и ръкопашните хватки с искана оставката на СДС лидера коментираме със социолога  Първан Симеонов . Той ще анализира и новото дясно - "Демократична България", както и заявките на президента за по-отчетлива борба с корупцията. Първан Симеонов за ареста на Десислава Иванчева : Нека видим какво ще кажат днес по-късно, защото рискуваме да..

обновено на 18.04.18 в 10:29