Социалните предприятия са част от новата БГ политика

Социалните предприятия, социалните иновации и социалната икономика са нова политика, която от няколко години навлиза в България. Социалното министерство предприе спешни мерки тази политика да бъде видима. 


Това заяви  заместник-министърът  д-р Султанка Петрова по време на  дискусията „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?”. Форумът се проведе  в Социално предприятие „Шивашка работилница” в КСУ „Св. Георги” в Пловдив, където трета година близо 40  жени с нисък социален статус от уязвими групи  са получили  шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество. 

Д-р Петрова съобщи, че в момента междуведомствена работна група работи по създаването на проект за закон  за социалната и солидарна икономика и той ще бъде готов да края на март. Тя уточни, че  по време на Българското преседателство през април ще има  специална конференция по темата с изложение на социални предприятия. 

„Целта е да се види отблизо точно какво се прави в социалните предприятия. Едно от най-големите предизвикателства пред България е социалната и солидарната икономика и е важно да се покажат добрите примери, като този в Пловдив", допълни заместник-министър Петрова. По думите й 14,5 милиона европейски граждани са заети в социалната икономика и ако България иска да мотивира гражданите си да бъдат активни на трудовия пазар, трябва да се  върви към тази политика. 

Според заместник – министъра тя дава възможност на хората от уязвимите групи да се включат в пазара на труда и да бъдат активни. 

По отношение на реформата в ТЕЛК  д-р Петрова уточни, че концепцията каква трябда да бъде  експертизата на работоспособността  е вече в НС и се чака становището на комисиите по здравеопазване и социална политика. 

От своя страна и Здравното министерство подготвя промени в Наредбата за медицинската експертиза.  Заместник-министърът бе категорична, че инвалидни пенсии няма да бъдат отнемани, а готвените промени ще рестартират системата в полза на хората с увреждания.


Още от категорията

Неплащането на първия ден от болничните ощетява всички

От БСК определят като палиативна мярка предложението на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работещите. Според Томчо Томов позицията на Камарата по въпроса е принципна, ясна  и не се е променяла във времето. Не желаем да влизаме в никакви форми на пазарене за дни и за чия сметка ще е плащането, каза пред Радио Пловдив Томов...

публикувано на 18.11.19 в 16:01

Държавата надува балон от паника за фалшивите болнични

Очаквахме премерът още миналата седмица премиерът Бойко Борисов да прояви далновиднист и да се вслуша в аргументите на синдикалните лидери срещу готвените промени за боличните, каза Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа".  Утре се събират стачните комитети, защото стана ясно, че Борисов няма желание за диалог с нас. Според нея..

публикувано на 18.11.19 в 15:37

Противогрипните ваксини за пенсионери се доставят на GP-та

Започва разпределението сред личните лекари на безплатните противогрипни ваксини за  пенсионерите. До края на седмицата в практиките на семейните лекари от Пловдив  те ще бъдат доставени от представители на фирмите. Това съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. От здравното..

публикувано на 18.11.19 в 14:51

Започва да действа нов сайт за сигнали от болниците

"Пациентите имат думата" - четири сдруженията презентират днес на 18 ноември нов сайт, на който ще може да се подават сигнали за болниците. Питаме в разговор и за новото предложение на БЛС да се поиска 1 лев такса от децата на посещение при личния лекар и педиатър. Коментар на Боряна Ботева , председател на Сдружението за развитие на българското..

обновено на 18.11.19 в 10:22

Отпуснати са два милиона лева за бедствени зони в Родопите

Смолян и бедствията - колко средства поискаха, а колко им отпуснаха. Много или малко са близо 2 млн. лева за справяне с аварийните участъци по Родопите - разговор с областния управител Недялко Славов . 1,8 млн. лв. отпусна на Смолянска област Министерският съвет за неотложни разходи, нужни за предотвратяване, овладяване и преодоляване на..

публикувано на 18.11.19 в 09:38