РЕКЛАМА

Олимпиадата показва най-хубавата и най-лошата страна на спорта

| обновено на 12.02.18 в 10:30
Снимка: Фейсбук

Пътуваме мислено до Пьончан, където по белите писти състезанията продължават до 25 февруари. Говорим и по темата геополитика, която чертаят в Корея. 

Откриването на олимпиадата бе по азиатски перфектно направено, умерено, точно в размера, за да се хареса, без да дразни, смята спортният журналист от в. "24 часа" Едуард Папазян, който наблюдава състезанията от тук.

Нашата делегация е най-голямата досега за зимна олимпиада, но очакванията ни не са кой знае какви. Колкото и да се пъчим, не сме чисто зимна нация, трудно събираме звезди. Но пък точно така преди 20 години Екатерина Дафовска спечели единствения ни засега златен медал от зимна олимпиада, припомни Папазян. 

България в спорта е страна на парадоксите - ние имаме двукратни световни шампиони по фигурно пързаляне, без да имаме пързалка, имахме бронзови медалисти от световно по волейбол, без да имаме зала и двама полуфиналисти на "Уимбълдън", без да имаме тревни кортове, допълни спортният журналист. 

Тази олимпиада показа какво става, когато политиката се намеси в спорта - и най-хубавата, и най-лошата страна на една олимпиада, коментира Едуард Папазян. Само преди месец светът бе едва ли не на ръба на ядрена война - изстрелваха се ракети, показваха се мускули между двете Кореи и изведнъж, ей така от нищото, едно писмо за участие в олимпиадата и вижте - стискат си ръцете... Това показва, че олимпийският дух не е изгубен. Но пък и показва как една страна може да бъде унижена, изолирана и осакатена - става въпрос за Русия и скандала с допинга, заради които 47 състезатели просто не заминаха, без вина, каза още спортният журналист. 

Южна Корея си живее във военно положение, там от години е ясно, че или ще има обединение, или война. Но пък сега се води диалог между САЩ и Северна Корея, и Южна Корея и това е силата на спорта. Това може да се случи само в името на спорта, смята още Едуард Папазян.

Чуйте цялото интервю на Живка Танчева с Едуард Папазян в прикачения файл

Още от категорията

Предложението за новия данък на автомобилите е справедливо

Предложението на Община Пловдив е да се запази размерът на данъка, определен досега за отделните групи коли, в зависимост от мощността им. Т.е. ние не предлагаме увеличение на данъка, а коефициентът за годината на производство е изменен със Закона за местни данъци и такси, като категорията от 3 става вече на 5 години, като отново коефициентът,..

публикувано на 22.01.19 в 10:49

Големият проблем пред България са най-ниските доходи в ЕС

2019 година стартира с повишение на заплатите на бюджетните служители, но и с протести, с предизборни надежди и с неясни очаквания за общоевропейското ни политическо и финансово бъдеще.  В програма "Точно днес" коментар на икономическия анализатор проф. Боян Дуранкев. Той обясни, че по линия на доходите има притеснителни неща, макар от години да има..

публикувано на 22.01.19 в 10:06

Малките търговци на горива пак заплашиха с протести и блокади

От Националното сдружение на търговци и превозвачи запазват стачната си готовност, заради промените в Закона за горивата. Той трябваше да влезе в сила на 28 януари, но правителството предложи на Народното събрание да го отложи за след шест месеца. В същото време Българската петролна и газова асоциация настоя Законът да влезе в сила сега...

публикувано на 21.01.19 в 16:18

Мини енергото направлява гласовете в "Столипиново"

Да провокира разговор и  консенсус по проблемите на квартал "Столипиново". Тази цел си поставя БСП в Пловдив. Първа стъпка е организирането на Кръгла маса, на която местната власт, депутати и представители на ромската общност да обсъдят варианти какво да се прави. Според левицата приоритетни са три теми -  образование, здравеопазване и незаконно..

публикувано на 21.01.19 в 15:49

Изпратихме една от емблемите на Пловдив - Лука Станчев

Днес се простихме с председателя на Гражданския клуб - Пловдив Лука Станчев, който почина на 19 януари на 83 години.  Той бе сред най-известните пловдивчани, дългогодишен университетски преподавател и изследовател. Имаше интереси в областта на историята и религията.   Беше неуморен пътешественик и фотограф.  Лука Станчев беше организатор..

публикувано на 21.01.19 в 14:21

От ГЕРБ поискаха кмет и 17 съветници в Асеновград наесен

Разказваме за отговорността на ГЕРБ от 21 януари да номинира евродепутати, да спечил вота през май и след това да се бори за гласовете на българите за местна власт - интервюто е с народния представител от Пловдив област д-р Христо Грудев.  Той посочи, че е силно впечатлен от срещата в София, защото посланията са ясни и конкретни.  Като член на..

публикувано на 21.01.19 в 09:46

100 години Астрономически съюз отбелязват в Планетариума

Първото лунно затъмнение за 2019 г. наблюдавахме от България рано тази сутрин, това съобщиха от Института по астрономия при БАН.  От Смолян видимостта не е била отлична, но въпреки това са направени снимки на уникалното явление, съобщи за Радио Пловдив директорът на Планетариума с НАО - Смолян Мариана Хаджигенчева . Тя каза още:  За съжаление..

публикувано на 21.01.19 в 09:33