РЕКЛАМА

Олимпиадата показва най-хубавата и най-лошата страна на спорта

| обновено на 12.02.18 в 10:30
Снимка: Фейсбук

Пътуваме мислено до Пьончан, където по белите писти състезанията продължават до 25 февруари. Говорим и по темата геополитика, която чертаят в Корея. 

Откриването на олимпиадата бе по азиатски перфектно направено, умерено, точно в размера, за да се хареса, без да дразни, смята спортният журналист от в. "24 часа" Едуард Папазян, който наблюдава състезанията от тук.

Нашата делегация е най-голямата досега за зимна олимпиада, но очакванията ни не са кой знае какви. Колкото и да се пъчим, не сме чисто зимна нация, трудно събираме звезди. Но пък точно така преди 20 години Екатерина Дафовска спечели единствения ни засега златен медал от зимна олимпиада, припомни Папазян. 

България в спорта е страна на парадоксите - ние имаме двукратни световни шампиони по фигурно пързаляне, без да имаме пързалка, имахме бронзови медалисти от световно по волейбол, без да имаме зала и двама полуфиналисти на "Уимбълдън", без да имаме тревни кортове, допълни спортният журналист. 

Тази олимпиада показа какво става, когато политиката се намеси в спорта - и най-хубавата, и най-лошата страна на една олимпиада, коментира Едуард Папазян. Само преди месец светът бе едва ли не на ръба на ядрена война - изстрелваха се ракети, показваха се мускули между двете Кореи и изведнъж, ей така от нищото, едно писмо за участие в олимпиадата и вижте - стискат си ръцете... Това показва, че олимпийският дух не е изгубен. Но пък и показва как една страна може да бъде унижена, изолирана и осакатена - става въпрос за Русия и скандала с допинга, заради които 47 състезатели просто не заминаха, без вина, каза още спортният журналист. 

Южна Корея си живее във военно положение, там от години е ясно, че или ще има обединение, или война. Но пък сега се води диалог между САЩ и Северна Корея, и Южна Корея и това е силата на спорта. Това може да се случи само в името на спорта, смята още Едуард Папазян.

Чуйте цялото интервю на Живка Танчева с Едуард Папазян в прикачения файл

Още от категорията

Политиката на Ердоган, а не Тръмп събори турската лира

Мегаломанските проекти на диктаторите винаги водят до кризи, каза в коментар на финансовата криза в Турция консултантът Светлолзар Гледачев. Стабилност на валутата в южната ни съседка ще настъпи, но няма да е бързо, прогнозира финансистът. Валутната система на една страна отразява състоянието на икономиката. Турската икономика не може да се справи..

публикувано на 16.08.18 в 11:40

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев. Най- страшното е, че този проблем не е..

публикувано на 16.08.18 в 10:59

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив.  Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните..

публикувано на 16.08.18 в 10:14

Най-доброто за автора е да си отвоюва мястото в конкурс

Дебатът за проекта за новата сграда на дружеството на Пловдивските художници намирам за нормален и полезен и аз много се радвам, че има гражданска активност, каквато пловдивчани винаги са проявявали при обсъждане на важни събития.  За съжаление, проектът се наложи да бъде представен на етап, в който не беше съвсем завършен, защото се бързаше, заради..

публикувано на 15.08.18 в 10:54

Дебатът за галерията на "Гладстон" - предпоследни страсти

Община Пловдив очаква нови предложения за оформяне на галерията на дружеството на художниците на „Гладстон“32.  Кметът Иван Тотев обяви, че администрацията ще настоява за ново решение за оформяне на зоната между площадното пространство и ул. „Гладстон“ и за фасадите на сградата.  Това решение стъписа общественото мнение, защото се появи..

обновено на 14.08.18 в 14:03

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23

Трудното време не е пречка за този, който иска да прави добро

Хиляди хора вече се събират в Бачковския манастир в очакване на 15.08, когато е празникът Успение на Пресвета Богородица. Бдението и отслужването на т.нар "Велика вечерня" ще започне в 20 часа във вторник, в полунощ започва утренята, а в 8.30 на 15.08 е началото на Светата литургия. Подробната програма на празника е качена на сайта на Бачковския..

обновено на 13.08.18 в 12:31