РЕКЛАМА

Олимпиадата показва най-хубавата и най-лошата страна на спорта

| обновено на 12.02.18 в 10:30
Снимка: Фейсбук

Пътуваме мислено до Пьончан, където по белите писти състезанията продължават до 25 февруари. Говорим и по темата геополитика, която чертаят в Корея. 

Откриването на олимпиадата бе по азиатски перфектно направено, умерено, точно в размера, за да се хареса, без да дразни, смята спортният журналист от в. "24 часа" Едуард Папазян, който наблюдава състезанията от тук.

Нашата делегация е най-голямата досега за зимна олимпиада, но очакванията ни не са кой знае какви. Колкото и да се пъчим, не сме чисто зимна нация, трудно събираме звезди. Но пък точно така преди 20 години Екатерина Дафовска спечели единствения ни засега златен медал от зимна олимпиада, припомни Папазян. 

България в спорта е страна на парадоксите - ние имаме двукратни световни шампиони по фигурно пързаляне, без да имаме пързалка, имахме бронзови медалисти от световно по волейбол, без да имаме зала и двама полуфиналисти на "Уимбълдън", без да имаме тревни кортове, допълни спортният журналист. 

Тази олимпиада показа какво става, когато политиката се намеси в спорта - и най-хубавата, и най-лошата страна на една олимпиада, коментира Едуард Папазян. Само преди месец светът бе едва ли не на ръба на ядрена война - изстрелваха се ракети, показваха се мускули между двете Кореи и изведнъж, ей така от нищото, едно писмо за участие в олимпиадата и вижте - стискат си ръцете... Това показва, че олимпийският дух не е изгубен. Но пък и показва как една страна може да бъде унижена, изолирана и осакатена - става въпрос за Русия и скандала с допинга, заради които 47 състезатели просто не заминаха, без вина, каза още спортният журналист. 

Южна Корея си живее във военно положение, там от години е ясно, че или ще има обединение, или война. Но пък сега се води диалог между САЩ и Северна Корея, и Южна Корея и това е силата на спорта. Това може да се случи само в името на спорта, смята още Едуард Папазян.

Чуйте цялото интервю на Живка Танчева с Едуард Папазян в прикачения файл

Още от категорията

Никой искрено не иска реформи, здравният модел устройва всички

От самото начало е ясно, че ефективен дебат по вота на недоверие за здравеопазването няма да има, констатира след приключилия в НС дебат политологът Стойчо Стойчев. Не беше направен дори елементарният анализ да се раздели здравната политика от здравната система и да се чуят аргументи по тези теми. Това, което се случи показва качеството на..

публикувано на 19.10.18 в 15:52

Заложено ни е да обичаме Светеца чисто и безусловно

Свети  Иван Рилски е приеман  за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия  манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.  Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните..

публикувано на 19.10.18 в 10:36

Трима лекари от Пловдив са с национални награди

Днес по традиция се отбелязва Денят на българския лекар. На национално ниво в София от Българския лекарски съюз за Лекари на годината 2018 г. от Пловдив ще бъдат отличени: За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Неврология“ –  Проф. Захари  Иванов Захариев , дмн, зав...

публикувано на 19.10.18 в 06:40

Президентът поласка българите в UK, но не допусна въпроси

Аудиенцията на президента Румен Радев при кралица Елизабет II и срещата му ден преди това с българската общност във Великобритания са тема на разговор с Мария Спирова, която присъства на тази среща. От една страна да се види с българската общност в чужбина е нормално действие на всеки политик, но от друга - Румен Радев е виждан като потенциален..

обновено на 18.10.18 в 17:58

"Атака" не иска да сваля кабинета, разломът ни с НФСБ е дълбок

Размяната на реплики и обвинения между НФСБ и  "Атака" не спира. Днес "Атака" отговори на депутатите от НФСБ, които поискаха снемане на доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти" и отстраняването му от поста, като част от тях определиха поведението на НФСБ като проява на "лош вкус" Според  проф. Станислав Станилов,..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Ще се борим за нашите въглищни централи

Въглищните централи осигуряват 46 % от електроенергията на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи българският енергиен сектор няма как да балансира системата. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посочи, че ще бъде намерено решение за ТЕЦ „Марица Изток 2“.  Сформираната в..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Не се състоя същински дебат за проекта за площад "Централен"

Около проблемите на концепцията, на подхода за решаване на площадното пространство нямаше дебати. Бих могла да си мисля, че най-важният аспект на проекта се приема от присъстващите на обсъждането. Това, което се разискваше при представянето на идейния проект за площад Централен в Дом на културата „Борис Христов“, бяха други теми: вида на..

обновено на 18.10.18 в 16:19