РЕКЛАМА

Всеки коалирал се с ГЕРБ трябва да очаква делегиране на политика

Снимка: БГНЕС

За политическите въпросителни на седмицата, за дългото ехо на Истанбулската конверция, и за превишаване на добрия тон по линия на екоактивистите и вицепремиера Валери Симеонов говорим с политолога Страхил Делийски.

Страхил Делийски каза, че според него има очакване за предсрочни избори, както предупреди вчера Волен Сидеров по повод ратифициране на Истанбулската конвенция по идея на партия ГЕРБ.

Едната хипотеза е, че това може да е удобен повод за предизвикване на избори, но ако влезем в хитотезата, че няма да имаме бърза развръзка по отношение на статуквото, тогава не ми се вярва нещо като Истанбулстата конвенция да катурне кабинета, каза Делийски. Той допълни, че ще съумеят партиите да се договорят и най-вероятно кабинетът Борисов 3 ще оцелее и след Европредседателството. 

Волен Сидеров и Красимир Каракачанов ползват говоренето по спорните въпроси на конвенцията за успокояването на електрората им. Те са в центъра на доста спорни политически решения, повече се изнасят от тях, уточни Страхил Делийски.
Избирателите на патриотите в голяма част не са доволни от начина, по който техните представители участват във властта, смята политологът. Той каза, че освен темата Западни Балкани, трябва да се идентифицираме и с други въпроси по време на Европредседателството.
Още от категорията

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23

Трудното време не е пречка за този, който иска да прави добро

Хиляди хора вече се събират в Бачковския манастир в очакване на 15.08, когато е празникът Успение на Пресвета Богородица. Бдението и отслужването на т.нар "Велика вечерня" ще започне в 20 часа във вторник, в полунощ започва утренята, а в 8.30 на 15.08 е началото на Светата литургия. Подробната програма на празника е качена на сайта на Бачковския..

обновено на 13.08.18 в 12:31

Румънското общество показва сериозна политическа зрялост

Хилядите, които протестират срещу корупцията и срещу правителството в Румъния показват поредно ехо на прехода, поредното улично наместване на политическите пластове, каза в коментар на събитията в северната ни съседка проф. Марин Русев. Анализаторът обвърза актуалните събития с тенденции в Източна Европа, но и акцентира върху отликите.  Румъния беше..

публикувано на 13.08.18 в 11:20

По- силната лява ръка не е заради ген, а модел на подражание

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на хората, които работят с лава ръка.  Левичари са от 3 до 10% от хората в света.  Сред известните от тях са  Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов,..

публикувано на 13.08.18 в 10:19

Балканите усещат най-силно промените в климата

България има още доста работа по адаптацията към климатичните промени, но все пак последните 5 години се опитваме да наваксаме това изоставане. Колкото и да не сме страна за пример, поне амбициозно действаме, за да решим този проблем, каза в интервю за Радио Пловдив  Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика"  в Световния фонд за..

обновено на 10.08.18 в 12:28

Не съм удовлетворен от развитието на летище „Пловдив“

Искането на Община Пловдив да получи безвъзмездно собствеността върху летище „Пловдив“ не е по-различна практика от тази по света. Има много общини, които притежават летища в други страни. Ние знаем икономическите показатели на аеропорта – приходи, разходи и задължения. Пловдивският кмет Иван Тотев също е наясно с тях. Щом от Община..

публикувано на 10.08.18 в 10:53

Гаранцията за висока пенсия са личните вноски във фонда

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на КСО, изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти. Така за 2021 г., когато в пенсия излизат жените, родени през 1960 г. и ще бъдат платени..

публикувано на 10.08.18 в 10:45