92% от децата и младежите в България имат кариеси!

Денталното лечение на деца, бременни и по спешност да се поеме на 100% от държавата, искат от Сдружението на българските зъболекари. Настояването им идва в контекста на резговорите за нов Национален рамков договор за тази година. 

Според Сдружението, това което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и в резултат – хората търсят помощ едва когато зъбите им са в вного лошо състояние.  

За зъболечение годишно се отделят 157 млн.лв., което прави по 20 лв. на всеки. Човек над 19 г. може да ползва до три услуги за общо 75 лв. и всичко друго се заплаща, изтъкна председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. 

В този смисъл той и колегите му предлагат, поне  децата да могат да се възползват реално от истинска стоматологична помощ. По техни данни, само 8% от децата и младежите до 19 г. са без кариес, което ни прави „водачи“ в тази неприятна класация в Европа. Тази картина е част от цялостната, също нерадостна - България е на предпоследно място в Европа по финансиране на здравеопазването от данъците ни, подчерта д-р Анатолий Кънев. 

Децата  почти нямат досег до платено от държавата  зъболечение, а уж са изцяло осигурявани от държавата? Реално те могат до ползват до 150 лв. годишно, което стига за лечението на един пулпит, един кариес, вадене на зъб или пломба от амалгама или химио полимер. Излиза, че ние толерираме ваденето на зъби и работа с лоши материали!  

Същото се отнася и за групата на възрастните хора.  Именно монополът на НЗОК поражда всичко това и е причина голяма част от стоматолозите  да не работят с нея, настоя д-р Анатолий Кънев.  

По думите му, другият голям проблем е липсата на профилактика, основно при децата. В рамковия договор няма и яснота как се обслужват спешните случаи на дентални проблеми, добави председателят на Сдружението на българските зъболекари. 


Още от категорията

Доверието в изборния процес е накърнено

Асоциация „Прозрачност без граници“ не одобрява направените промени в Избирателния кодекс – заяви в интервю за Радио Пловдив програмният директор на организацията Ваня Нушева. „Да, ние искаме да ограничим завинаги купуването на гласове и контролирания вот, но новите промени не са в тази насока“ – заяви Нушева. „Дадохме ясен знак, че сме за..

публикувано на 15.02.19 в 16:06

Отпадането на преференциите е удар върху демокрацията

С новоприетите промени в Избирателния кодекс на практика се отменят преференциите, защото ако за една преференция са нужни 130 000 гласа, те стават неработещи. Това е удар върху демокрацията в България, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Явор Божанков. Той припомни процедурата - до полунощ в сряда заседава извънредната..

публикувано на 15.02.19 в 15:48

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800..

обновено на 15.02.19 в 15:21

Всичко, което Русия прави у нас се гледа със затворени очи

В България има структури, които продължават да вършат работа а Русия- каза Алекс Алексиев в коментар на двата сюжета, които показват съмнения за ефективността на родните ни служби за сигурност. Става дума за венецуелските преводи в българска банка и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който се определя като свързан с отравянето на руския..

обновено на 15.02.19 в 15:20

Изолацията е сигурният начин за ограничаване на морбили

След диагностицираните 17 случая на морбили в Благоевградско и спомените на Пловдив за взрива на заболяването в Пловдив през 2017 година разговаряме с проф. Йорданка Стоилова, преподавател в МУ - Пловдив и национален консултант по епидемиология. Според нея заразата сега е дошла отвън, най- вероятно от Македония, където има епидемия на заболяването...

обновено на 15.02.19 в 15:20