РЕКЛАМА

92% от децата и младежите в България имат кариеси!

Денталното лечение на деца, бременни и по спешност да се поеме на 100% от държавата, искат от Сдружението на българските зъболекари. Настояването им идва в контекста на резговорите за нов Национален рамков договор за тази година. 

Според Сдружението, това което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и в резултат – хората търсят помощ едва когато зъбите им са в вного лошо състояние.  

За зъболечение годишно се отделят 157 млн.лв., което прави по 20 лв. на всеки. Човек над 19 г. може да ползва до три услуги за общо 75 лв. и всичко друго се заплаща, изтъкна председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. 

В този смисъл той и колегите му предлагат, поне  децата да могат да се възползват реално от истинска стоматологична помощ. По техни данни, само 8% от децата и младежите до 19 г. са без кариес, което ни прави „водачи“ в тази неприятна класация в Европа. Тази картина е част от цялостната, също нерадостна - България е на предпоследно място в Европа по финансиране на здравеопазването от данъците ни, подчерта д-р Анатолий Кънев. 

Децата  почти нямат досег до платено от държавата  зъболечение, а уж са изцяло осигурявани от държавата? Реално те могат до ползват до 150 лв. годишно, което стига за лечението на един пулпит, един кариес, вадене на зъб или пломба от амалгама или химио полимер. Излиза, че ние толерираме ваденето на зъби и работа с лоши материали!  

Същото се отнася и за групата на възрастните хора.  Именно монополът на НЗОК поражда всичко това и е причина голяма част от стоматолозите  да не работят с нея, настоя д-р Анатолий Кънев.  

По думите му, другият голям проблем е липсата на профилактика, основно при децата. В рамковия договор няма и яснота как се обслужват спешните случаи на дентални проблеми, добави председателят на Сдружението на българските зъболекари. 


Още от категорията

Енергията на новата седмица "Точно днес"

Сред очаквания за студ и сняг започва новата седмица. А дали ще се сбъднат ще знаем още на разсъмване. Освен актуалната обстановка в предаването очаквайте още: - за енергетиката и енергията на политическа паника, сила или страх след оставката на министър Теменужка Петкова. Ще говорими с експерта Антон Иванов, а политическото продължение ще е с..

публикувано на 25.02.18 в 17:03

Театърът е моята любов до живот

Пловдивският актьор Тодор Генов поздрави именниците от ефира на Радио Пловдив. Отново, след доста години се почувства уютно в студиото на Радио Пловдив, където е водил предаване с Кико Папазян. В това „Шушу, мушу“ пред микрофона са осмивали кривините на тогавашното управление на града. В зората на демокрацията предаването е било свалено...

публикувано на 24.02.18 в 11:07

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден

"Тодоровден - бит и традиция от Чепинския край" е мотото на днешния  празник във Велинград. Ще бъде направена възстановка на стародавните традиции, щ е бъде пресъздаден и ритуал по захранване на конете. От кварталите Каменица и Чепино ще потеглят конни шecтвия, които  ще се съберат на поляните над града. Там ще бъде извършен водосвет с молитва..

обновено на 24.02.18 в 10:14

Етеричните масла са полезни за здравето на децата

Лекция на тема "Етерични масла за здрави деца" ще изнесе Даниела Сечкова в „Тракарт“ – Изследователски център. Тя коментира необходимостта от знание за ползване на етеричните масла, и тяхното смесване в определиени съотношения подходящи за деца. Ще бъдат демонстрирани различните начини за ползване на маслата и различни арома-дифузери...

обновено на 24.02.18 в 09:38

Сделката за ЧЕЗ не променя ситуацията в енергетиката

Работя с с големи корпорации, които общо взето правят други неща в България, а не са подставени лица.  Това каза по Радио Пловдив енергийният консултант Стефан Гамизов на въпрос дали познава Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“, което става купувач на активите на ЧЕЗ в България. Държавните компании в Чехия са с малко по-лош..

публикувано на 23.02.18 в 17:15

Службите да проверят сделката ЧЕЗ, а не фирма "Инерком"

Продажбата на ЧЕЗ не е просто сделка при която частен инвеститор продава бизнеса си на друг частен инвеститор. Тук става въпрос за част от енергийната система на България, за най - голямото електроразпределително дружество. Затова има и други фактори, които влияят, и службите трябва да внимават. Това заяви пред Радио Пловдив народният..

публикувано на 23.02.18 в 16:32
Даниела Дариткова

Нарушена е комуникацията между здравните институции

В интервю за Радио Пловдив председателят на Здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ коментира поредния здравен скандал с парите за лечение на пациентите в чужбина, заради които може да бъде блокирано и подписването на Националния рамков договор.  По думите й комуникацията между здравните институции е нарушена и самата тя е объркана от..

публикувано на 23.02.18 в 16:04