РЕКЛАМА

92% от децата и младежите в България имат кариеси!

Денталното лечение на деца, бременни и по спешност да се поеме на 100% от държавата, искат от Сдружението на българските зъболекари. Настояването им идва в контекста на резговорите за нов Национален рамков договор за тази година. 

Според Сдружението, това което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и в резултат – хората търсят помощ едва когато зъбите им са в вного лошо състояние.  

За зъболечение годишно се отделят 157 млн.лв., което прави по 20 лв. на всеки. Човек над 19 г. може да ползва до три услуги за общо 75 лв. и всичко друго се заплаща, изтъкна председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. 

В този смисъл той и колегите му предлагат, поне  децата да могат да се възползват реално от истинска стоматологична помощ. По техни данни, само 8% от децата и младежите до 19 г. са без кариес, което ни прави „водачи“ в тази неприятна класация в Европа. Тази картина е част от цялостната, също нерадостна - България е на предпоследно място в Европа по финансиране на здравеопазването от данъците ни, подчерта д-р Анатолий Кънев. 

Децата  почти нямат досег до платено от държавата  зъболечение, а уж са изцяло осигурявани от държавата? Реално те могат до ползват до 150 лв. годишно, което стига за лечението на един пулпит, един кариес, вадене на зъб или пломба от амалгама или химио полимер. Излиза, че ние толерираме ваденето на зъби и работа с лоши материали!  

Същото се отнася и за групата на възрастните хора.  Именно монополът на НЗОК поражда всичко това и е причина голяма част от стоматолозите  да не работят с нея, настоя д-р Анатолий Кънев.  

По думите му, другият голям проблем е липсата на профилактика, основно при децата. В рамковия договор няма и яснота как се обслужват спешните случаи на дентални проблеми, добави председателят на Сдружението на българските зъболекари. 


Още от категорията

Спорът за новото име на Македония е геополитически

Решението за новото име на Македония не зависи нито от Македония, нито от Гърция, защото в т.н. Западни Балкани се сблъскват много геополитически интереси , каза Стефан Шивачев историк и директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.     Дни след като на срещата ЕС - Западни Балкани в София беше обявен консенсус за името Илинденска Македония се..

публикувано на 21.05.18 в 11:05

Възможно е отношенията с Русия да са по-прагматични

България не може да играе  основна геополитическа роля в отношенията с Русия, но може да помогне за размразяване на отношенията между Русия и Запада , коментира политологът проф. Антони Тодоров работното посещение на българския президент Радев и срещите му с руския премиер и президент.  Русия ни преследва и ние се връщаме към темата, дори и..

публикувано на 21.05.18 в 10:23

Белозем е домакин на фестивала на белия щъркел

За 13-и пореден път Кметство с. Белозем, Община Раковски, НЧ "Просвета 1909 г.", ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 19 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски.Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация..

обновено на 19.05.18 в 12:17

България няма конкуренция на европейския пазар на череши

Реколтата от череши е най- добрата от последните 10 години. Досега всяка година имаше поражения от слани, от измръзвания, докато сега имаше добро време, добър летеж на пчелите и това помогна за добра реколта , каза пред Радио Пловдив Красимир Кумчев – собственик на овощни градини в Трилистник, по професия агроном. Прогнозата е, че..

публикувано на 18.05.18 в 16:09

Срещата ЕС - Западни Балкани ни даде европейско самочувствие

Смятам, че срещата ЕС – Западни Балкани в София е историческо събитие, колкото и клиширано да звучи тази оценка, коментира за Радио Пловдив политическият психолог проф. Антоанета Христова.  Според нея от това събитие няма да произтекат категорични и бързи реформи и промени в структурата на ЕС или в отношението към Западните Балкани, но за..

обновено на 18.05.18 в 15:51

Европредседателството доведе повече туристи в България

1 200 млн  туристи са посетили страната ни само през първите три месеца на годината, което отчита ръст  от 11% спрямо със същия период през миналата година. Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че за това е допринесъл не само изключително добрият зимен сезон, но българското председателство на Европейския съвет.  Обобщените данни..

публикувано на 18.05.18 в 14:57

Далече сме от конкретно решение дали ще се строи АЕЦ "Белене"

Седмицата изпращаме и с пореден рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и надеждата за инвеститори. Коментърът е на  Славчо Нейков , председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Славчо Нейков за срещата ЕС - Западни Балкани :  Правителството и всички държавни институции ангажирани с тази среща трябва да бъдат поздравени, защото това е един от..

публикувано на 18.05.18 в 09:57