РЕКЛАМА

92% от децата и младежите в България имат кариеси!

Денталното лечение на деца, бременни и по спешност да се поеме на 100% от държавата, искат от Сдружението на българските зъболекари. Настояването им идва в контекста на резговорите за нов Национален рамков договор за тази година. 

Според Сдружението, това което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и в резултат – хората търсят помощ едва когато зъбите им са в вного лошо състояние.  

За зъболечение годишно се отделят 157 млн.лв., което прави по 20 лв. на всеки. Човек над 19 г. може да ползва до три услуги за общо 75 лв. и всичко друго се заплаща, изтъкна председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. 

В този смисъл той и колегите му предлагат, поне  децата да могат да се възползват реално от истинска стоматологична помощ. По техни данни, само 8% от децата и младежите до 19 г. са без кариес, което ни прави „водачи“ в тази неприятна класация в Европа. Тази картина е част от цялостната, също нерадостна - България е на предпоследно място в Европа по финансиране на здравеопазването от данъците ни, подчерта д-р Анатолий Кънев. 

Децата  почти нямат досег до платено от държавата  зъболечение, а уж са изцяло осигурявани от държавата? Реално те могат до ползват до 150 лв. годишно, което стига за лечението на един пулпит, един кариес, вадене на зъб или пломба от амалгама или химио полимер. Излиза, че ние толерираме ваденето на зъби и работа с лоши материали!  

Същото се отнася и за групата на възрастните хора.  Именно монополът на НЗОК поражда всичко това и е причина голяма част от стоматолозите  да не работят с нея, настоя д-р Анатолий Кънев.  

По думите му, другият голям проблем е липсата на профилактика, основно при децата. В рамковия договор няма и яснота как се обслужват спешните случаи на дентални проблеми, добави председателят на Сдружението на българските зъболекари. 


Още от категорията

КРИБ не гласува бюджета на НЗОК, "Заедно с теб" са против шефа й

С 490 милиона лева повече ще разполага догодина НЗОК в сравнение с тази. Днес Надзорният съвет на касата гласува проектобюджета й за 2019-та.  С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. За лекарства, където..

публикувано на 22.10.18 в 16:08

Уж изпуснатите думи показват падението на политиците

Този път не сме изгубени в превода, каза по повод скандала след думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. По думите й  обикновено обществото силно неглижира това, което говорят политиците, даже съзнателно се изключва, когато те говорят за реформи, за програми и прочее... Но когато от..

публикувано на 22.10.18 в 16:07

Щом още сме по улиците, нищо важно не се е случило

Хиляди се обявиха в социалните мрежи срещу Валери Симеонов заради думите му, че протестиращите майки на деца с увреждания били „кресливи жени с уж болни деца“.  Събитието "Оставка на вицепремиера Валери Симеонов" е насрочено за понеделник в 12:30 часа пред Министерския съвет. От партия "Възраждане" организират протест в Пловдив, но вечерта след 18..

публикувано на 22.10.18 в 09:57
Румен Гълъбинов

Инфлацията у нас ще стигне 4% до края на годината

За рекордните нива на говирата, дизелът стигна до 2,60 лева за литър, при бензина - цената също е във възход, калкулацията "защо" правим с финансиста  Румен Гълъбинов , който отчита и новите данъчни промени у нас.  На първо четене няма недоволство, но пък цифрите са ясни и гласувани в пленарна зала, сега остава общините по места да определят..

публикувано на 22.10.18 в 09:43

Никой искрено не иска реформи, здравният модел устройва всички

От самото начало е ясно, че ефективен дебат по вота на недоверие за здравеопазването няма да има, констатира след приключилия в НС дебат политологът Стойчо Стойчев. Не беше направен дори елементарният анализ да се раздели здравната политика от здравната система и да се чуят аргументи по тези теми. Това, което се случи показва качеството на..

публикувано на 19.10.18 в 15:52

Заложено ни е да обичаме Светеца чисто и безусловно

Свети  Иван Рилски е приеман  за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия  манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.  Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните..

публикувано на 19.10.18 в 10:36

Трима лекари от Пловдив са с национални награди

Днес по традиция се отбелязва Денят на българския лекар. На национално ниво в София от Българския лекарски съюз за Лекари на годината 2018 г. от Пловдив ще бъдат отличени: За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Неврология“ –  Проф. Захари  Иванов Захариев , дмн, зав...

публикувано на 19.10.18 в 06:40