Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

92% от децата и младежите в България имат кариеси!

Денталното лечение на деца, бременни и по спешност да се поеме на 100% от държавата, искат от Сдружението на българските зъболекари. Настояването им идва в контекста на резговорите за нов Национален рамков договор за тази година. 

Според Сдружението, това което се отделя от бюджета на НЗОК, е крайно недостатъчно и в резултат – хората търсят помощ едва когато зъбите им са в вного лошо състояние.  

За зъболечение годишно се отделят 157 млн.лв., което прави по 20 лв. на всеки. Човек над 19 г. може да ползва до три услуги за общо 75 лв. и всичко друго се заплаща, изтъкна председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев. 

В този смисъл той и колегите му предлагат, поне  децата да могат да се възползват реално от истинска стоматологична помощ. По техни данни, само 8% от децата и младежите до 19 г. са без кариес, което ни прави „водачи“ в тази неприятна класация в Европа. Тази картина е част от цялостната, също нерадостна - България е на предпоследно място в Европа по финансиране на здравеопазването от данъците ни, подчерта д-р Анатолий Кънев. 

Децата  почти нямат досег до платено от държавата  зъболечение, а уж са изцяло осигурявани от държавата? Реално те могат до ползват до 150 лв. годишно, което стига за лечението на един пулпит, един кариес, вадене на зъб или пломба от амалгама или химио полимер. Излиза, че ние толерираме ваденето на зъби и работа с лоши материали!  

Същото се отнася и за групата на възрастните хора.  Именно монополът на НЗОК поражда всичко това и е причина голяма част от стоматолозите  да не работят с нея, настоя д-р Анатолий Кънев.  

По думите му, другият голям проблем е липсата на профилактика, основно при децата. В рамковия договор няма и яснота как се обслужват спешните случаи на дентални проблеми, добави председателят на Сдружението на българските зъболекари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35