Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моделът на здравеопазване в България е изчерпан

Скандалът с поисканата и отказана оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, коментира доц. Георги Йорданов, зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

Има ли осонование за оставка на проф. Плочев? Припомняме, че е настоял пред  НС за актуализация на бюджета на ЗК за дълг от 271 мил. лева, към други здравни каси. Така е прескочил МС и Министерството на здравеопазването, като директно се е обърнал към  парламента.

Добре е ЗК да работи в синхрон  с МЗ и МС. Не считам, че управителят на ЗК е част от екипа на здравния минисър.  Когато се сменя здравния министър от партия ГЕРБ, а това става доста често, трябва да се сменя и управителя на НЗОК.  Става дума за скандал и за отношение, а това не е самата истина. Когато се приемаше бюджета на ЗК в края на декември, ние алармирахме за този пороблем, който ще отвори дупка в бюджета на ЗК, и това стана. Защо това става точно в този момент?

В Здравната комисия утре ще има изслушване на проф. Плочев, за да чуем истината от първо лице.  Не е толкова важно, какво мисли проф. Кирил Ананиев, защото юридически, той не е структурата, която може да иска оставкатка  на управител на ЗК. Важно е какво счита проф. Плочев. Ние ще се запознаем и ще анализираме ситуацията. При всички случаи тези 271 мил. лева стоят и трябва да се плащат, а пари в бюджета на ЗК няма. Без да съм точен, тази спешност е предизвикана от отказ на лечение на български пациент. Когато става дума за трансплантация на стволови клетки, не може да се чака . Има сметки неплатени от по-миналата година. Нещата не са добри. Толеранса за плащанията е 18 месеца. Това забавяне е постоянна практика. В последно време спряхме да плащаме. Тогава колегите от другине ЗОК казаха, че трябва да се плаща. Ние се появяваме като нередовен платец. За политика ли става въпрос? Миналата година имаше среща с представители на здравните каси от Австрия и Германия. На тази среща мин. Ананиев е поставил въпроса за източване на българската ЗК. Зная само реакцията на Австрия, които казват, че нямат проблем с контрола на тяхната здравноосигурителна система. Ние говорим за Западана Европа. На-големият медицински център се намира в Истанбул. Сега този поток намаля. Става дума за активно търсене на пациенти. При тежки диагнози, не можем да откажем надежда. Има методики, които не се прилагат в България, а най-вече в Германия.

Факт е, че в екипа на ГЕРБ избухна мина на напрежение. Предстои подписване на Националния  рамков договор. Ще ги видим тези лимити, там нещата не са прозрачни. Няма решение как ще гласува ПГ на БСП. От няколко месеца говорим, че този модел на Обществено здравеопазване е изчерпан. Надяваме се да бъде реформиран.

Интервюто с доц. Георги Йорданов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50