Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така функционира демокрацията - когато говориш скандални неща, те ти костват поста

Отстраняването на Жаблянов е еволюция на демокрацията у нас

Който твърди, че е потъпкана свободата на словото, да отиде в Бундестага и да каже, че Холокоста е бил необходимо правосъдие!

Зад оставката на Валери Жаблянов се крие еволюцията на нашата демокрацияПрез последните години ние приключихме с прехода и започнахме да развиваме вече едно нормално общество. А нормалното гражданско общество е изключително чувствително по всякакви и най - разнообразни теми. 

Това заяви пред Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика по повод гласуваното днес от мнозинството в парламента отстраняване на социалиста Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. 

Отстраняването е заради скандална декларация на социалистите, в която наричат "Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие". Автор на декларацията е Валери Жаблянов.

Снимка

Според Георги Харизанов, когато бъде отправена такава тежка провокация, най - нормално е политическата класа да реагира. По думите му това е един акт на съзряване.

Снимка

След гласуването в парламента от левицата обявиха, че ще сезират Конституционния съд, както и съда за правата на човека в Страсбург.

Реакцията спрямо Жаблянов не е потъпкване на свободата на словото, категоричен е представителят на Института за дясна политика. Той препоръча на този, който твърди това, да отиде в Бундестага и да изнесе една реч, в която да каже, че Холокоста е бил необходимо правосъдие.

Валери Жаблянов се размина с леки последствия, тъй като той изобщо няма морално право оттук-нататък изобщо да бъде народен представител след всичко, което направи през последните месеци, уточни Харизанов.

Той посочи, че така функционира демокрацията - когато говориш скандални неща, те ти костват поста!

Георги Харизанав коментира и другия политически скандал - между здравния министър и шефа на здравната каса.

Той подчерта, че скандал има, тъй като касата е само една. Това е един огромен мастодонт, който харчи гигантски средства. Ако имаше още каси, нямаше да има монопол и темата нямаше да ни вълнува.

Камен Плочев е поредният случай на добър специалист, но слаб администратор и още по - слаб политик, каза още Харизанов. Той определи като меко казано скандални думите на Плочев - например това, че не знае кой е прекият му ръководител. Това е смешно, подчерта Харизанов.

Той обаче обясни, че системата е направена така - шефът на касата трябва да е и специалист, и политическо лице. Един човек не може да разбира от всичко. Проф. Плочев разбира от медицина и здравно осигуряване, но не разбира от политика.

Георги Харизанов коментира политическото поведение на БСП като посочи, че се присламчват към всеки един проблем и се опитват да го превърнат в своя кауза. По думите му, така функционира опозицията. Но да се иска актуализация на бюджета в началото на годината е невъзможно.

Харизанов е категоричен, че ако този скандал за пореден път се замете под килима, всички ние ще продължим да плащаме тези пари и те ще потъват.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Георги Харизанов е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55