РЕКЛАМА

Според Калоян Стайков от ИПИ

Няма смисъл сега държавата да си връща ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл отново държавата да си връща контрола върху ЧЕЗ, коментира в ефира на Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика скандално известната сделка за продажбата на ЧЕЗ на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Спомняме си, че преди 14 години беше приватизирана електроразпределителната мрежа, а преди 6 години беше продаден и държавният дял в разпределителните дружества. Сега отново говорим за навлизане на държавата в този бизнес, което е лишено от каквато и да било логика. Защо точно сега държавата решава да си върне ЧЕЗ? Ситуацията малко прилича на детска площадка, на която едно дете иска играчката на другото и то точно тогава решава, че иска да си играе с нея, каза икономистът.

И за 3-те ЕРП-та ситуацията в България е неблагоприятна, защото държавата не признава редица инвестиции на частните компании. Затова се водят и няколко арбитражни дела за нарушаване на приватизационните договори. Предстои да видим решението на съда, припомни Стайков. 

По повод идеята Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде натоварена с още функции с контрол върху сделките, специалистът от ИПИ коментира, че това предложение е априори и има няколко неизвестни, които усложняват ситуацията.

Калоян Стайков коментира и идеята на БСП, че може съдебно да се оспорва сделката за продажбата на ЧЕЗ. Партията дава много идеи, но колко от тях са аргументирани? Сделката е между 2 частни лица, едно от които чуждестранно, процедурата е извършена по чешкото законодателство - какъв точно е искът и кой е заинтересованата страна? Твърде много въпроси, които нямат отговор на този етап, коментира още икономистът. 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Руските служби се престарават, а Лондон има полза да е жертва

Кой има интерес от скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря? Как се провят политически изводи и се предприемат политически действия при липсата на факти? Каква е връзката на шпионския скандал с нестабилността на Великобритания след Брекзит и предстоящите президентски избори в Русия? По тези теми в предаването „Ден след ден“..

публикувано на 16.03.18 в 16:48

Проглед на бунт, ако им вземат парите за ремонт на улица

Жителите на с. Проглед са готови на протест, ако отпуснатите с Постановление  на Министерски съвет по искане на кмета на Чепеларе Славка Чакърова 218 хиляди лева бъдат отклонени към обекти в селата Забърдо и Павелско. Това заяви за Радио Пловдив  кметският наместник на селото Марио Куцинов.  Той обясни, че с  решение на финансовия министър са отпуснати..

публикувано на 16.03.18 в 15:44

Александър Секулов и Диана Добрева в "Извън протокола"

В „Извън протокола“  са  драматургът Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева. Те  разказват за предстоящия премиерен спектакъл на Пловдивския театър  „Дебелянов и ангелите“, в който действието се развивива на Южния фронт от Първата световна война и младите актьори, които не са ходили в казарма,  са в ролите на войници.

публикувано на 16.03.18 в 13:13

Пет усмивки за всяко нещо, което ни е ядосало

Защо не сме между щастливите народи?  Като Финландия, която води този списък. По един от последните индекси на щастието,  публикуван в Доклад на ООН, от 156 държави България е на 105-то място. След Египет . Анализ на психолога доц. Маргарита Бакрачева.  Важно е по какви критерии се измерва индекса на щастието , каза доц.Бакрачева. При някои от..

публикувано на 16.03.18 в 11:10

В стратегията за национална сигурност има иновативност

В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани,   така коментира  приетата от парламента актуализация на с тратегията за национална сигурност  проф.Николай Радулов експерт по национална сигурност.  Във все по-глобалното ни време с все повече вътрешни и международни конфликти, проф. Радулов..

публикувано на 16.03.18 в 10:46

Договор с Русия за МИГ-29 е против членството ни в НАТО

Незабавно да спре процедурата по ремонта на българските самолети МИГ-29 в Русия!  Това призова  Атлантическият съвет на България по повод избора на Руската самолетостроителна компания “МИГ” (РСК „МиГ“) за поддръжката на българските изтребители МиГ-29.  Решението е от  6 март  и е на министъра на отбраната  Красимир Каракачанов ...

публикувано на 15.03.18 в 16:01

По-висока смъртност у нас на децата до 1 година

Повече обществена грижа за най-бедните деца и семействата им, препоръчва анализ на фондация „За нашите деца“. Във фокуса на изследването е ранното детство като се отчита, че смъртността сред децата до една година продължава да е далеч над средната за ЕС.Ранното детско развитие е най-добрата инвестиция, категорични бяха експертите,..

публикувано на 15.03.18 в 15:54