РЕКЛАМА

Според Калоян Стайков от ИПИ

Няма смисъл сега държавата да си връща ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл отново държавата да си връща контрола върху ЧЕЗ, коментира в ефира на Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика скандално известната сделка за продажбата на ЧЕЗ на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Спомняме си, че преди 14 години беше приватизирана електроразпределителната мрежа, а преди 6 години беше продаден и държавният дял в разпределителните дружества. Сега отново говорим за навлизане на държавата в този бизнес, което е лишено от каквато и да било логика. Защо точно сега държавата решава да си върне ЧЕЗ? Ситуацията малко прилича на детска площадка, на която едно дете иска играчката на другото и то точно тогава решава, че иска да си играе с нея, каза икономистът.

И за 3-те ЕРП-та ситуацията в България е неблагоприятна, защото държавата не признава редица инвестиции на частните компании. Затова се водят и няколко арбитражни дела за нарушаване на приватизационните договори. Предстои да видим решението на съда, припомни Стайков. 

По повод идеята Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде натоварена с още функции с контрол върху сделките, специалистът от ИПИ коментира, че това предложение е априори и има няколко неизвестни, които усложняват ситуацията.

Калоян Стайков коментира и идеята на БСП, че може съдебно да се оспорва сделката за продажбата на ЧЕЗ. Партията дава много идеи, но колко от тях са аргументирани? Сделката е между 2 частни лица, едно от които чуждестранно, процедурата е извършена по чешкото законодателство - какъв точно е искът и кой е заинтересованата страна? Твърде много въпроси, които нямат отговор на този етап, коментира още икономистът. 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Тотев и прасетата за Коледа в "Извън протокола"

Кметът Иван Тотев  е в рубриката "Извън протокола".  Едва успял да вземе думата от общинските съветници по време на днешната сесия. Той покани всички пловдивчани да отбележат Коледа по aвтентичен начин в синхрон с българските традиции.  Чуйте какво ви очаква на 26-ти декември пред сградата на общината.  В Европейската столица на..

публикувано на 18.12.18 в 16:46

Офицери във вихъра на валса за 110-годишнината на Военния клуб

С Офицерски бал тази вечер ще бъде отбелязана 110-ата годишнина от откриването на Военния клуб в Пловдив.  Армейската сграда отваря врати на елегантен офицерски бал в Новогодишната нощ през 1908 срещу 1909 година. Спазвайки протокола, балът ще бъде открит с виенски валс от най-старшия офицер – командирът на 110-ти Логистичен полк полковник Иван..

публикувано на 18.12.18 в 11:42

Проучват възможностите за нова сграда на Математическата

Кога в Пловдив ще има ново училище, или как ще се строи нова сграда на Математическата гимназия - отговорите от председателя на Общинския съвет  Савина Петкова , която днес внася на сесия предложение за формиране на работна група, която да търси терен за бъдещото строителство.  Моето предложение е провокирано от писмо на доскорошната временно..

обновено на 18.12.18 в 10:05

Българите 2018 са индивидиални оптимисти, за 2019 - свръхочакване

Равносметката за 2018 попада в клопката на оптимизма, смятат социолозите на "Алфа Рисърч".  Как и защо българинът зарежда позитивно очакванията си за всяка следваща година коментираме с  Геновева Петрова , управител на агенцията.  Тя ни запознава с годишното проучване за българската политическа среда и интересните тенденции повлияни от..

обновено на 18.12.18 в 10:01

Пловдив може да разчита на нови средства от ОПРР и догодина

2018 година беше добра за регионалното развитие на ЕС, Комисията работи усилено през годината, провеждайки редица срещи с комисарите, отговорни за тази политика.  Точно политиката на сближаване е важна и в тази връзка имахме редица срещи с представители на националните парламенти каза Искра Михайлова европейски депутат от групата на ДПС/АЛДЕ и..

публикувано на 18.12.18 в 08:26

Децата не искат само материални подаръци за Коледа

Стотици писма до Дядо Коледа са изпратили децата от Пловдив тази година. Тези, които вече са ги пуснали в пощата, ще участват и в конкурс за най-красиво писмо. Победителите ще станат ясни до броени дни.  Децата, които продължават да пращат писма до обичания белобрад старец, задължително ще получат отговор.  Впечатление тази година прави това, че..

публикувано на 17.12.18 в 15:57

Родопите очакват туристи от Балканите, Великобритания, Русия

Не толкова Асоциацията  колкото нейни членове и не членове, разбира се, а хората от бизнеса са готови вече да посрещат туристи, заяви изпълнителният директор на Регионална  туристическа асоциация "Родопи" Георги Пампоров.  Дори откриването на сезона се състоя на 8 декември  в Пампорово, така че по отношение на любителите на зимните..

публикувано на 17.12.18 в 11:16