РЕКЛАМА

Според Калоян Стайков от ИПИ

Няма смисъл сега държавата да си връща ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл отново държавата да си връща контрола върху ЧЕЗ, коментира в ефира на Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика скандално известната сделка за продажбата на ЧЕЗ на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Спомняме си, че преди 14 години беше приватизирана електроразпределителната мрежа, а преди 6 години беше продаден и държавният дял в разпределителните дружества. Сега отново говорим за навлизане на държавата в този бизнес, което е лишено от каквато и да било логика. Защо точно сега държавата решава да си върне ЧЕЗ? Ситуацията малко прилича на детска площадка, на която едно дете иска играчката на другото и то точно тогава решава, че иска да си играе с нея, каза икономистът.

И за 3-те ЕРП-та ситуацията в България е неблагоприятна, защото държавата не признава редица инвестиции на частните компании. Затова се водят и няколко арбитражни дела за нарушаване на приватизационните договори. Предстои да видим решението на съда, припомни Стайков. 

По повод идеята Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде натоварена с още функции с контрол върху сделките, специалистът от ИПИ коментира, че това предложение е априори и има няколко неизвестни, които усложняват ситуацията.

Калоян Стайков коментира и идеята на БСП, че може съдебно да се оспорва сделката за продажбата на ЧЕЗ. Партията дава много идеи, но колко от тях са аргументирани? Сделката е между 2 частни лица, едно от които чуждестранно, процедурата е извършена по чешкото законодателство - какъв точно е искът и кой е заинтересованата страна? Твърде много въпроси, които нямат отговор на този етап, коментира още икономистът. 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Зад протестите на автобусните превозвачи стоят лични интереси

В интервю за Радио Пловдив председателят на УС на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков коментира, че Проектозаконът за създаването на автомобилна камара е в съвсем начален етап. Той обясни, че всеки може да внесе своите предложения, те да бъдат разгледани и ако когато бъдат отхвърлени да се премине към протести.   Без обединение нищо не можем..

публикувано на 20.06.18 в 17:59

Нужен е кодекс за нуждите на всички хора с увреждания

Бившият социален министър Иван Нейков коментира за Радио Пловдив продъжаващия протест на майките на деца с увреждания  и закона за личната помощ, който не бе приет от тристранния съвет. Според него нещата са по-сложни и глобални, отколкото се представят на хората и въпросът не е в това дали да има един закон или промените да касаят и останалата..

публикувано на 20.06.18 в 16:27

Това ръководство на МВР не може да гарантира сигурността ни

БСП атакува управляващите с вот на недоверие заради провал в политиката за сигурност в държавата. Акцент в мотивите е вътрешната сигурност, каза в интервю за Радио Пловдив Таско Ерменков, депутат от левицата и член Комисията по отбрана. Според него хората страдат от неуспехите на вътрешното министерство, което не може да им гарантира спокойствие...

публикувано на 20.06.18 в 10:22

Часовникът цъка не в полза на македонистите

Името Северна Македония е най - малко натоварено с някаква допълнителна символика. То е само едно географско наименование. Всички други варианти имат допълнителни натоварвания, а това няма.  Така историкът и преподавател в Пловдивския университет доц. Димо Чешмеджиев коментира избора на името на западната ни съседка. Според него..

публикувано на 19.06.18 в 16:14

Пушилка от строителни отпадъци отпуши гражданско недоволство

Седем въпроса  и сигнал за незаконно сметище огласи днес общинската съветничка от „Съюз за Пловдив“ Гергана Стоянова. Основният е защо на бул. „Марица –юг“ се депонират строителни отпадъци. Повод за питането са множество сигнали, подадени от пловдивчани, които живеят на булеварда до магазин „Била“ на няколко метра от крайречната алея. Хората били..

публикувано на 19.06.18 в 15:23

За компромис в пакета "Макрон" говорят всички, но само толкова

Какво означава отказът на ЕП да подкрепи текстовете на транспортната комисия и какви биха били последствията от това за българските превозвачи. Съществува ли все пак компромис и къде е той и накъде в създалата се ситуация ще попитаме изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.    Ние виждаме, че..

публикувано на 19.06.18 в 11:10

Договорът Гърция - Македония успокоява духовете, но за кратко

Краткосрочно успокояване на духовете, което не решава проблем, нарече подписания договор за името на Македония геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев. За мене като българин и човек, който живее в държава с много дълга политическа традиция, най-важното е, че  на практика спорът се решава без България. Сключеното споразумение има..

публикувано на 19.06.18 в 10:44