РЕКЛАМА

Според Калоян Стайков от ИПИ

Няма смисъл сега държавата да си връща ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл отново държавата да си връща контрола върху ЧЕЗ, коментира в ефира на Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика скандално известната сделка за продажбата на ЧЕЗ на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Спомняме си, че преди 14 години беше приватизирана електроразпределителната мрежа, а преди 6 години беше продаден и държавният дял в разпределителните дружества. Сега отново говорим за навлизане на държавата в този бизнес, което е лишено от каквато и да било логика. Защо точно сега държавата решава да си върне ЧЕЗ? Ситуацията малко прилича на детска площадка, на която едно дете иска играчката на другото и то точно тогава решава, че иска да си играе с нея, каза икономистът.

И за 3-те ЕРП-та ситуацията в България е неблагоприятна, защото държавата не признава редица инвестиции на частните компании. Затова се водят и няколко арбитражни дела за нарушаване на приватизационните договори. Предстои да видим решението на съда, припомни Стайков. 

По повод идеята Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде натоварена с още функции с контрол върху сделките, специалистът от ИПИ коментира, че това предложение е априори и има няколко неизвестни, които усложняват ситуацията.

Калоян Стайков коментира и идеята на БСП, че може съдебно да се оспорва сделката за продажбата на ЧЕЗ. Партията дава много идеи, но колко от тях са аргументирани? Сделката е между 2 частни лица, едно от които чуждестранно, процедурата е извършена по чешкото законодателство - какъв точно е искът и кой е заинтересованата страна? Твърде много въпроси, които нямат отговор на този етап, коментира още икономистът. 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25