Жорж Трак си иска концесията за подлез "Археологически"

| обновено на 12.03.18 в 15:50

Общинският съвет ще гледа в сряда подписката срещу прекратяване на концесията на Жорж Трак за подлез „Археологически“. Кметът Иван Тотев обаче е категоричен, че не всички искания в нея са от компетенцията на Община Пловдив. Той обясни, че едно от тях е предложението за гражданска квота в процедурите за одобрение и в подготовка на документите при кандидатстването за ЮНЕСКО. 

Иван Тотев подчерта, че тук водещата роля е на министъра на културата. Община Пловдив няма компетенцията да определя кой в какъв процес да участва. И ако има такова желание, то трябва да бъде насочено към Министерството на културата, категоричен е Тотев.

Той определи като странно и другото предложение – в управлението на обектите да има гражданска квота, която да гарантира прозрачност.

Градоначалникът смята, че има фактологични пречки Общинския съвет да приеме такива предложения.

Междувременно стана ясно, че в Община Пловдив е постъпило писмо от досегашния концесионер на подлез „Археологически“ Жорж Трак за продължаване на концесията, тъй като тя изтича през лятото. 

По този въпрос трябва да се произнесат и други институции, включително и Археологически музей, тъй като мозайките са държавна собственост. Кметът смята, че искането за удължаване на концесията ще се гледа на друга сесия. 


Още от категорията

Авторът на "Аферата? Батемберг?" отново в Пловдив

Творческа вечер „Портрет на художника и писателя Харалампи Орошаков  ще се състои тази вечер в зала „Съединение “  на Историческия музей.  Творчеството на родения в София австрийски художник, писател и публицист, ще бъде представено от доц. Владимир Янев и изкуствоведа Чавдар Попов. Орошаков е автор на романа „Аферата ?Батенберг?”, издание..

публикувано на 19.03.19 в 16:42

Романът "Дом" от Камелия Кучер с премиера в Пловдив

Дебютният роман „Дом“ на Камелия Кучер ще бъде представен в книжарницата „Хермес – Централ“. Премиерата на книгата беше през миналата година, а сега започва представянето в цялата страна.  Авторката издава книгата след години пътуване по света, преди окончателно да се завърне в България заедно със семейството си.  Живяла е в Русия, Испания,..

публикувано на 19.03.19 в 06:44

Живопис на Иван Чакъров във "Възраждане"

Изложба живопис на Иван Чакъров се открива в галерия „Възраждане“. Експозицията включва няколко ракурса на Белия кон, два-три любими бикове, три човешки портрета, като сюблимирани светове (единият ще бъде големия сюрприз) и бялата магия на совите. Иван Чакъров е роден през 1971 г. в Пловдив. През 2002 г. завършва Националната художествена..

публикувано на 19.03.19 в 06:37

Пловдив пази това, което наричаме цивилизация

Елен Карер д'Анкос е един от най-известните съвременни френски историци.  Тя е първата жена пожизнен член  на Френската академия на науките. Била е евродепут и консултант  по политическата визия на отношенията на Франция  с други държави, включително и славянския свят. Тя гостува   в Пловдив по повод предстоящия  Международен ден на..

публикувано на 18.03.19 в 16:33

В Пазарджик започва Мулти Култи китчън

В Пазарджик стартира първото събитие за годината от проекта Мулти Култи китчън, който е в програмата на Пловдив 2019. Проектът се фокусира върху интеграция на чуждестранните общности, повишаване на чувствителността и информираността на местната общност за приноса, който мигрантите носят в региона. Целта е да се изградят мостове между..

обновено на 18.03.19 в 12:08