РЕКЛАМА

Жорж Трак си иска концесията за подлез "Археологически"

| обновено на 12.03.18 в 15:50

Общинският съвет ще гледа в сряда подписката срещу прекратяване на концесията на Жорж Трак за подлез „Археологически“. Кметът Иван Тотев обаче е категоричен, че не всички искания в нея са от компетенцията на Община Пловдив. Той обясни, че едно от тях е предложението за гражданска квота в процедурите за одобрение и в подготовка на документите при кандидатстването за ЮНЕСКО. 

Иван Тотев подчерта, че тук водещата роля е на министъра на културата. Община Пловдив няма компетенцията да определя кой в какъв процес да участва. И ако има такова желание, то трябва да бъде насочено към Министерството на културата, категоричен е Тотев.

Той определи като странно и другото предложение – в управлението на обектите да има гражданска квота, която да гарантира прозрачност.

Градоначалникът смята, че има фактологични пречки Общинския съвет да приеме такива предложения.

Междувременно стана ясно, че в Община Пловдив е постъпило писмо от досегашния концесионер на подлез „Археологически“ Жорж Трак за продължаване на концесията, тъй като тя изтича през лятото. 

По този въпрос трябва да се произнесат и други институции, включително и Археологически музей, тъй като мозайките са държавна собственост. Кметът смята, че искането за удължаване на концесията ще се гледа на друга сесия. 


Още от категорията

Петър Кралев представя книгата си "Пробитите граници"

Интересна книга щe има премиера тази вечер в културен център „Тракарт“ в Пловдив. Неин автор е Петър Кралев , магистър по психология и специалист по неорайхианска психотерапия, дипломиран във Вестдойче Академия, Лугано, Швейцария.  Консултант е по зависимостите към международна фондация „Стефан Батори”, Полша.  Авторът има издадени три книги,..

публикувано на 12.12.18 в 09:16

Светозар Гледачев ни съветва как да управляваме живота си

В Галерия Резонанс  беседа  ИЗКУСТВОТО ДА УПРАВЛЯВАШ ЖИВОТА СИ ще  изнесе Светозар Гледачев. Дискусията е тематично свързана с книгата му  " Не си отивай щастливецо." Там той учи как да поемете по пътя на щастието, а  след това парите сами ще дойдат при вас, а в края на пътя не си отивай, щастливецо! Тази книга не е икономика, не е..

публикувано на 12.12.18 в 08:45

Художници продават картини на благотворителен търг

Десет от най-изявените пловдивски художници се включват в благотворителен търг с картини. Събраните средства ще бъдат предоставени на Клиниката по Детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" за закупуване на инфузомат - високотехнологичен уред за вливания на разтвори. Събитието ще се проведе в сряда, 12 декември, от 15 часа. „ Всички ценители на..

публикувано на 12.12.18 в 08:33

Работата с ръце е занаят, а с ръце, ум и сърце - творчество

Желание, търпение и любов са необходими, за да се превърне стъклото в украса – казва майстор Иван Станев, чийто стъклени коледни играчки  се продават в Социалната къщичка пред община Пловдив за децата в нужда. Хората търсят всичко, което е изработено от стъкло и навява носталгия като малки гъбки, патенца, които са имали в..

публикувано на 11.12.18 в 15:28

Занаятчиите с благотворителна изложба за болни деца

Регионалната занаятчийска камара  - Пловдив кани на благотворителна изложба - базар на кукли. Те са   изработени и дарени от майсторите, участници в „Пленер кукли 2018” , проведен в партньорство с община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив”. Събраните средства ще се дарят на детско отделение към УМБАЛ „Св. Георги” и ще послужат, за закупуване на..

обновено на 11.12.18 в 09:31

Иван Милушев открива изложба в галерия "Възраждане"

Изложба живопис на Иван Милушев ще се открие в галерия „Възраждане“. Картините му ни въвеждат в свят на съхранени илюзии, казва галеристката Красимира Алексиева. Изповедалната форма на някои от картините кореспондира с фината еротика на голите женски тела. В центъра на изложбата е голямоформатна картина, която е по картината на френския художник..

публикувано на 11.12.18 в 07:36

Туристическото дружество „Природа“ празнува в нов офис

В международния ден на планините, който е днес, туристическо дружество  „Природа“ ще представи в своя нов офис  в Дом „Васил Левски“  календарният план на сдружението за 2019 година.   На събитието, започващо в 18.30 ч. ще бъдат обменени идеи за развитието на планинарството, ще се приемат книги за  Планинска библиотека на сдружението.  Като..

публикувано на 11.12.18 в 07:15