Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" една кампания, която цели да помогне на възрастните хора преди най-големия християнски празник. 

Над 60 000 възрастни за последните две години са били подпомогнати от инициативата на омбудсмана Мая Манолова. 

Повече за третото издание разказва в интервю областният директор на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Идеята на кампанията възникна след като г-жа Снежи Кежева от Плевен писа до омбудсмана във Фейсбук.  В писмото си жената се оплака, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1. 00 лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта.

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

  IBAN: BG03BUIB98885029906100

  Банков код: BUIBBGSF

  Или със SMS 1255 -  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на:

http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696

Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Партньори на кампанията „Великден за всеки“ са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД),  Националното сдружение на общините, "Български пощи", неправителствени и работодателските организации. Медиен партньор на инициативата е и  БНР.

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. 

Телефонът на БЧК в Пловдив е 032 62 71 63, на него може получите информация за даренията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35