РЕКЛАМА

Когато се смяташ за недосегаем, това е тежък популизъм

България на гражданите замрази членството си в Реформаторския блок. Какви са причините и политическите последици от това решение? Отговорът е от проф. д-р Димитър Шишков, член на Изпълнителния съвет на партията, той бе депутат от реформаторите в 43 НС.

Движение България на гражданите винаги е било за единство вдясно. Ние говори и за равнопоставеност, говорим за това, че между членовете трябва да има диалог, а не свободни движения от определени личности, които се отъждестяват като РБ, говорят от името на РБ, но за съжаление не са провели елементарните разговори, които са изискване на благоприличие и възпитание с членовете на РБ. Всички сме едно цяло, с еднакви права в РБ.  Защото д-р Москов и г-н Лукарски се срещат, без да уведомяват останалите членове на РБ, например с вицепремиера Симеонов. Това не може да се случва, преди да е взето общо решение, дали въобще ще се срещаме с някой от властта. Аз разбирам симпатиите на д-р Москов и г-н Лукарски, все пак те бяха истински във властта. Думата истински е в целия и смисъл.

През цялото време се чуват хвалби към ГЕРБ. Ние сме отделна политическа сила, ние желаем и виждаме по друг начин, как трябва да се управлява. Тава е причината, докато няма диалог, да замразим членството, което не означава напускане на РБ, в абсолютно никакъв случай. Трябва на всички да е ясно, когато си седнал с някой човек да коментираш, че трябва да управляваш държава, преглъщаш някои неща, но поемаш отговорност за някои от нещата. Това, което ние говорихме с ГЕРБ тогава / в предишното управление/ нямаше друг начин, освен нови избори.

Идеята не е постоянно да има нови избори, да има постоянна нестабилност в държавата, а да разговаряме с повече политически сили, да стигнем до ясни изводи: Как трябва да се управлява държава в демократичен стил? В момента живеем във феодална държава.

Въобще не трябва да се прави сравнение между нас, патриотите и "Воля". Първо от интелектуалното равнище, което имаме ние, второ е виждането ни за демократичния стил за управление на държавата, трето, ние никога не си свалихме гащите пред ГЕРБ, бяхме коректор на тяхното управление. Затова не ни поискаха, затова се стигна до нови избори, затова по-леко се управлява със сегашните партньори, отколкото с нас.  

Интервюто с проф. д-р Димитър Шишков е в звуковия файл.


Още от категорията

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25

Кризата няма да се реши с персонални промени в кабинета

Кризата се задълбочава. Тези промени в правителството, които ще бъдат гласувани от Народното събрание, ще бъдат само етап от тази криза. Това заяви доктор Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. Тя е категорична, че ДПС ще гласуват против персоналните промени в кабинета. Доктор Нигяр Джафер коментира и..

публикувано на 20.09.18 в 10:10

Качеството на законодателството наистина е лошо

Иванка Иванова от правната програма на „Отворено общество“ коментира за Радио Пловдив напрежението между управляващото мнозинство и част от съдебната власт след изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  Той заяви в пленарна зала, че е притеснен от качеството на законотворчеството и  провокира раздразнението на депутати от ГЕРБ,..

публикувано на 19.09.18 в 16:55

Липсва идейна алтернатива, която да поведе обществените очаквания

Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, сочи проучване на изследователски център „Тренд". Изследването е направено между 4 и 10 септември сред 1006 души по поръчка на вестник „24 часа".  Натрупването на скандалите от юли и август може да бъде жълта лампичка за политическия елит като цяло, коментира пред Радио..

публикувано на 19.09.18 в 16:28

Проценти и тенденции "Ден след ден"

За реформа в съдебната система вече почти не се говори, а днешен епизод от парламентарната работа показа, че съществува напрежение между управляващото мнозинство и част от съдебната власт. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че е притеснен от качеството на законотворчеството, на което чу критики от депутатите, за това че..

публикувано на 19.09.18 в 14:53