Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато се смяташ за недосегаем, това е тежък популизъм

България на гражданите замрази членството си в Реформаторския блок. Какви са причините и политическите последици от това решение? Отговорът е от проф. д-р Димитър Шишков, член на Изпълнителния съвет на партията, той бе депутат от реформаторите в 43 НС.

Движение България на гражданите винаги е било за единство вдясно. Ние говори и за равнопоставеност, говорим за това, че между членовете трябва да има диалог, а не свободни движения от определени личности, които се отъждестяват като РБ, говорят от името на РБ, но за съжаление не са провели елементарните разговори, които са изискване на благоприличие и възпитание с членовете на РБ. Всички сме едно цяло, с еднакви права в РБ.  Защото д-р Москов и г-н Лукарски се срещат, без да уведомяват останалите членове на РБ, например с вицепремиера Симеонов. Това не може да се случва, преди да е взето общо решение, дали въобще ще се срещаме с някой от властта. Аз разбирам симпатиите на д-р Москов и г-н Лукарски, все пак те бяха истински във властта. Думата истински е в целия и смисъл.

През цялото време се чуват хвалби към ГЕРБ. Ние сме отделна политическа сила, ние желаем и виждаме по друг начин, как трябва да се управлява. Тава е причината, докато няма диалог, да замразим членството, което не означава напускане на РБ, в абсолютно никакъв случай. Трябва на всички да е ясно, когато си седнал с някой човек да коментираш, че трябва да управляваш държава, преглъщаш някои неща, но поемаш отговорност за някои от нещата. Това, което ние говорихме с ГЕРБ тогава / в предишното управление/ нямаше друг начин, освен нови избори.

Идеята не е постоянно да има нови избори, да има постоянна нестабилност в държавата, а да разговаряме с повече политически сили, да стигнем до ясни изводи: Как трябва да се управлява държава в демократичен стил? В момента живеем във феодална държава.

Въобще не трябва да се прави сравнение между нас, патриотите и "Воля". Първо от интелектуалното равнище, което имаме ние, второ е виждането ни за демократичния стил за управление на държавата, трето, ние никога не си свалихме гащите пред ГЕРБ, бяхме коректор на тяхното управление. Затова не ни поискаха, затова се стигна до нови избори, затова по-леко се управлява със сегашните партньори, отколкото с нас.  

Интервюто с проф. д-р Димитър Шишков е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09