"Дебелянов и ангелите" с премиера в Пловдивския театър

За първи път в историята на българския театър се пише и  поставя пиеса за  поета Димчо Дебелянов. Премиерата на „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева е на 23 март в Пловдивския драматичен  театър. Пиесата не е документална, въпреки че в нея  са включени  писма на поета и текстове от книгата на проф. Валери Стефанов „Слепият градинар“.

Пиесата „Дебелянов и ангелите“ проследява последните 10 дни на Димчо Дебелянов на фронта, където е убит на 2 октомври 1916г. в Първата световна война. Той е на 29 години.  Но това не е автобиографичен филм, а филм за сблъсъка на поета с войната и световния хаос, казва драматургът Александър Секулов. 

 За първи път на театрална сцена ще се види Димчо Дебелянов. Това е много трудна задача, защото той олицетворява символната фигура на поета. Ако Ботев олицетворява  поета – революционер, Дебелянов е нежния лирик, с представата за белоцветните вишни, за майката, за Черната песен, и в представата на българския народ, тихият лирик, лирикът – това е Дебелянов. Още по трудно става, когато трябва да покажем последните му дни и играта на съдбата, когато той оцелява няколко пъти, излекува се от граната, малария, разминава се с отпуската си, която дават на друг и се стига до неговата смър и оттам до безсмъртието. Тогава той е абсолютно неизвестен поет, няма издадена стихосбирка, тя излиза 4 години след смъртта му и оттогава той е изумително популярен.Така че битката на поезията с войната и живота  е спечелена. И това е ключова фрама за представлението  

 Режисурата е на Диана Добрева, която след „Вълци“ за втори път поставя  пиеса на пловдивска сцена по драматургия на Александър Секулов.  Това е един от любимите ми български поети,  той дори е най-близък до мен като светоусещане

В ролята на Димчо Дебелянов след кастинг  е   актьорът Ненчо Костов, завършил НАТФИЗ през 2017г. в класа на проф. Ивайло Христов. Сега е в трупата на варненския театър, но е участвал в постановката на Народния театър  като Петър в „Последното изкушение” от Никос Казандзакис с режисьор Веселка Кунчева.  Много прекрасно светло момче, изумителен актьор, който тепърва ще се развива, но това ще се види и в този спектакъл, казва Диана Добрева. Той носи онази светлина, порив и чистота, която е имал Дебелянов/. 

За Александър Секулов онова, което променя представата за Дебелянов е, че той излиза от вглъбеността и мелангхолията и става поет – воин.  

В спектакъла са включени и  писма на Дебелянов до неговите  четири възлюбени, но доминанта са 10-те дни на фронтовата линия.  Оказва се , че  ролите на по- младите актьори  като воюващи ги  е затруднило, защото те нямат опита на казармата и не знаят дори как се прави кръгом, нито как се държи пушка .

В представлението е спазена реалността но военните дейтвия, запазена и историческата истина, без да е документална. 

Паралелите с днешното време са изключително акатуални. Днес е същото - вакханалии на идеологии и похарчване на отделния човек. Европеецът се разглези  от мир и ако трябва да воюваш за фикция като Родината, кой ще отиде ? Онези хора са били с друг кодекс и това не е евтино патриотарство.

Александър Секулов: Поезията не може да нахрани един народ, но може да  осмисли живота на цял един народ, може да отбележи върха на негово сърце, на неговия разум. 

Диана Добрева: Срещата с Дебелянов  отне от мен много суети, успокои ме и ми даде много светлина, с която смятам да продължа...

Репортажът е в звуковия файл. 


Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - българските земи три века преди Аспарух

Интересен разговор с проф. Дамян Попхристов и  изследователя на  древните цивилизации Петко Атанасов.  Въпросът е - защо търсим себе си все назад,назад във времето? И какво това време ни обяснява  на  нас-днешните българи?

обновено на 24.08.19 в 10:19

„Орфей и Евридика“ на бис през уикенда на Античния театър

Заради изключителния интерес от страна на публиката тази вечер, 24 август, и утре Опера Пловдив ще повтори премиерната продукция „Орфей и Евридика“ от Глук на сцената на Античния театър в Пловдив. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е Стефано Пода, а диригент - Лучано Ди Мартино.   Над 6000 зрители, много от които международна..

публикувано на 24.08.19 в 08:55

Нова балканска музика днес и утре на „Хилок Карнавал“

Рок, джаз и пънк музика на живо ще звучи в летния уикенд на 24-и 25-и август на четири емблематични места в града. Вълна от нова балканска музика ще залее посетителите и на импровизираните сцени на Братската могила, Руския пазар, Централната ЖП гара и Хаджи Хасан махала от специално сформираната за концертите група Horz.  През 2015-та година тя..

публикувано на 24.08.19 в 08:45

Танцьори от три държави идват в Пловдив

“Кръстопът на живота” се казва спектакълът, който ще бъде представен на 7 септември от 21 часа на стълбите на „Каменица” на Главната.  Представлението на младежи от България, Германия и Франция е част от съпътстващата програма на Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът”. „Кръстопът на живота” разказва история за хората, пречките,..

публикувано на 23.08.19 в 15:48

Млади творци рисуват бъдещето на Пловдив пред галерия "Едно"

Два отбора от по 5 участници ще рисуват в продължение на пет часа на открито пред галерия “Едно” в Капана. Проектът #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Ц елта на този проект е да провокираме, да видим какво мислят хората за бъдещето..

публикувано на 23.08.19 в 10:24