Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е заедно през 2019-та и без книгата за "Столипиново"

| обновено на 16.03.18 в 16:15

Не мисля, че антропологичното изследване за квартал „Столипоново“ е било безцелно и не мисля, че не е дало резултати и до момента, това заяви Светлана Куюмджиева, арт директор на фондация „Пловдив 2019“, която коментира решението да УС на организацията да не финансира втори етап на проекта. 

На първи етап са отпуснати 40 000 лева, които са изразходени за проучването на екип от 6 експерти, двама от тях от Франция. Срещу тази сума фондация „Пловдив 2019“ има междинен отчет от 240 страници, а резюмето показва, че авторите са написали 665 страници от работа на терен, разговаряли са с 151 информанти, осъществени са 547 срещи. Те обаче не са публични, тъй като трябва да се иска съгласието на авторите на изследването. В него обаче липсват изводи и препоръки.

Антропологичното изследване имаше за цел да промени стереотипните нагласи спрямо ромското общество и да помогне за постигането на тази заедност, която е основно мото на програмата „Европейска столица на културата“, обясни Куюмджиева. От ръководството на „Пловдив 2019“ смятат, че този доклад вече работи, тъй като част от антропологичния екип консултира и други проекти.

Вторият етап на проекта, оценен от антропологичния екип за 30 000 лева, трябваше да направи изводите от проучването и да се напише книга, която да се представи на международните партньори на фондация „Пловдив 2019“, но за него УС отказа финансиране. 

Пред Радио Пловдив ръководителят на екипа Никола Венков заяви, че ще търсят други източници на финансиране за издаването на книга. Той смята, че в случая става въпрос за цитирам „вътрешни интриги на общинари, бордове на директори и т.н., на които ние сме жертва“. Жертви сме на това, че искаме да си свършим работата, мотаят ни две години и сега ни изкарват, че сме крали някакви пари, коментира още Венков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51