Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсурдно е да сме културна столица, а да нямаме наша опера

Ние направихме всичко възможно, за да бъде направен ремонт на тази историческа зала, където толкова много музика е звучала в последните 40 години. Нещата не са лесни за нас, защото без една хубава зала е много трудно и винаги трябва да търсим други места, където да играем и правим концерти. Вероятно ще използваме повече Дома на културата „Борис Христов“ и Античния театър през лятото. Това подчерта артистичният директор  на Държавна опера Пловдив Лучано ди Мартино. 

По думите му, музикантите работят трудно, защото нямат нормални условия за  ежедневна работа. Той заяви, че те очакват отвсякъде подкрепа и че направеното усилие от Фондацията „Дом за Пловдивската опера“ е много важно за тях.

Трябваше да се започне много по-рано. Жалко е за град, който през следващата година ще бъде столица на културата на Европа, и в който ще идват много чужденци, да няма концертна зала.  

Оркестърът на Операта е „гостенин“ в Дома на културата „Борис Христов“. Абсурдно е да нямаме наша опера. Това го няма никъде другаде в Европа и в други страни, аз говоря сега като чужденец, който живее в България вече много години. Град с музикални традиции и град с такава стара култура, каквато е тя В Пловдив, защото  не е случайно никак, че той ще бъде столица на културата,  да няма подходящи зали, за да се прави музика с един от най-добрите оркестри в България. 

 Колко известни музиканти са свирили в тази зала, колко известни артисти дойдоха в Пловдив, за да правят музика. Пловдивчани са горди с тази традиция и всички искат една нова зала, не само ние – музикантите.  Защото ние работим за Пловдив и правим култура за всички.

Между музикантите се говори, че най-важното за нас е да има място, където да правим музика и където ще сме щастливи да работим, а публиката също ще е щастлива да влиза в нова зала. Защо  не се е осъществил този ремонт, аз не зная причината и подробностите, но това е странно. Продължавам да говоря като чужденец – странно е за мен, не зная от кого зависи,  че това не се е случило. Имаше инициатива преди години за строителство на нова сграда, но не стана. Не зная причината, не бях тук.  Сега обаче аз се радвам, че го има този Инициативен комитет, че той е силен и че имаме подкрепата от всички пловдивчани.

При настоящите условия музикантите работят трудно. Концертната зала е затворена, имаме само „Дом на културата „Борис Христов“ и трябва да се координираме и съобразим с тези условия, а това не е лесно, подчерта още маестро Лучано ди Мартино.

Интервюто  чуйте от звуковия файл: 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55