Истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран

Директорът на Центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов смята, че все още не сме изправени пред голяма война, но рисковете от нея са големи. Сред тях той посочи все още неясната  стратегия на САЩ, Франция и Великобритания, особено, ако има повторно използване на химическо оръжие. 


Налице, освен това, е мобилизация на Русия.  Така че, военният потенциал, който се съсредоточава в зоната на конфликта се увеличава, вместо да намалява.


Ударът е опасен прецедент, но  за съжаление многократно повтарян, нарушава се международното право, не се поема отговорност. Това води до рискове, които при малка грешка, може да стигнат до война, включително и ядрена. Според експерта предупрежденията на Русия и на Иран, че ще има ответен удар срещу корабите и самолетите на САЩ и съюзниците е изиграло възпираща роля операцията да бъде кратка. 

Изводът на Симеон Николов е, че атаката е планирана по съвсем друг начин, но за щастие се е разминала.

Тази военна операция нямаше военно - оперативни цели, защото резултатът е нулев. Няма разрушен химически потенциал, защото бяха ударени незначителни обекти. Целта беше да се запази лицето и достойнството на  Доналд Тръмп, защото заканите му стигнаха твърде далече.


Тезата на Николов е, че следващият етап на тази криза ще започне през май, когато Тръмп ще оттегли подписа си  за ядреното споразумение за Иран. Оттам ще тръгне втората кампания. Израел ще нанесе удар върху инфраструктурата на  Иран в Сирия. Ще има Операцията за освобождаване на Идлиб, а там може да има нова провокация с химическо оръжие и западните страни да нанесат втори удар. Дотук ставаше дума за увертюра, истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран. 

Анализаторът смята, че сценарият е залегнал още през 2001-ва година, когато генерал Кларк съобщи, че ще бъдат свалени режимите в Ирак, Сирия, Либия, Ливан, Сомалия, Судан и Иран. Иран е обявен за враг номер 1 на САЩ.  Смяната в екипа на Тръмп показва, че това е най- твърдолинейният и военнолюбивият екип в САЩ. Има вероятност това да не се случи, ако войната на Тръмп във вътрешен план продължи.

Прогнозата е, че Иран не бива да бъде подценяван като играч, но е трудно да се прецени как ще се развият отношенията Русия - Иран и Русия - Турция.  Не вярвам, че Русия ще отстъпи от завоюваните позиции в Сирия. Така че, кампанията продължава, което едва ли означава, че ни чакат спокойни дни в следващите месеци. 

Според експерта при единичен удар, като този от 14-ти април, не сме застрашени от бежанска вълна.  Но при широкомащабен въздушен удар срещу Сирия може да се очакват 100 хиляди жертви и 5 милиона бежанци към Турция. И то в началния й етап, преди влизане в Иран. 


Още от категорията

Има воля за по- справедливо финансиране на училищата

Просветният министър Красимир Вълчев участва във форум в Пампорово за предизвикателствата пред образованието и ролята на местните власти.  В него участват над 150 кмета от региона и страната.  Най- коментираните тема в кулоарите се оказа анкетата към платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE, в която на децата са дадени..

публикувано на 22.02.19 в 15:49

Чиновниците са се престарали с отговорите за пола

Психологът Иван Игов каза, че е раздвоен относно анкетата, която е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в страните от ЕС. Той уточни,че тази анкета е свързана и с детското благополучие, а европейските чиновници са се престарали относно въпроса за пола, където са посочени отговори..

обновено на 22.02.19 в 14:50

Демокрацията почива върху доверието на хората

Социологът Кънчо Стойче коментира динамиката на седмицата в НС. Той посочи, че дебата за поправките в Избирателния кодекс и избора на нова ЦИК е трябвало да започнат още през есента на миналата година. Демокрацията почива върху доверието на хората, но когато доверието е по-ниско от критични граници, демокрацията се изражда. По неговите думи, ние..

обновено на 22.02.19 в 14:50

Електронното досие ще се справи с корупцията

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България  определи скандалите с ТЕЛК решенията и обвиненията към комисиите и лекарита, като заложени във времето. Той подчерта сложната и доста субективна система за оценка на степента на увреждане, съгласно Наредбата за медицинска експертиза, начина на организация на комисиите и документацията,..

обновено на 22.02.19 в 14:49

Житният режим пречиства душата и тялото преди пролетта

Житният режим тази година започва на 22-ри февруари. Десетдневният прием на жито, орехи, ябълки и мед се прави за пречистване на тялото и душата.  Всеки ден се приемат 100 грама жито или лимец, които от предишната вечер са залети с топла преварена вода. На сутринта първо се пие тази вода, а приемът на житото през  става на три пъти през деня...

публикувано на 22.02.19 в 14:41