Истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран

Директорът на Центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов смята, че все още не сме изправени пред голяма война, но рисковете от нея са големи. Сред тях той посочи все още неясната  стратегия на САЩ, Франция и Великобритания, особено, ако има повторно използване на химическо оръжие. 


Налице, освен това, е мобилизация на Русия.  Така че, военният потенциал, който се съсредоточава в зоната на конфликта се увеличава, вместо да намалява.


Ударът е опасен прецедент, но  за съжаление многократно повтарян, нарушава се международното право, не се поема отговорност. Това води до рискове, които при малка грешка, може да стигнат до война, включително и ядрена. Според експерта предупрежденията на Русия и на Иран, че ще има ответен удар срещу корабите и самолетите на САЩ и съюзниците е изиграло възпираща роля операцията да бъде кратка. 

Изводът на Симеон Николов е, че атаката е планирана по съвсем друг начин, но за щастие се е разминала.

Тази военна операция нямаше военно - оперативни цели, защото резултатът е нулев. Няма разрушен химически потенциал, защото бяха ударени незначителни обекти. Целта беше да се запази лицето и достойнството на  Доналд Тръмп, защото заканите му стигнаха твърде далече.


Тезата на Николов е, че следващият етап на тази криза ще започне през май, когато Тръмп ще оттегли подписа си  за ядреното споразумение за Иран. Оттам ще тръгне втората кампания. Израел ще нанесе удар върху инфраструктурата на  Иран в Сирия. Ще има Операцията за освобождаване на Идлиб, а там може да има нова провокация с химическо оръжие и западните страни да нанесат втори удар. Дотук ставаше дума за увертюра, истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран. 

Анализаторът смята, че сценарият е залегнал още през 2001-ва година, когато генерал Кларк съобщи, че ще бъдат свалени режимите в Ирак, Сирия, Либия, Ливан, Сомалия, Судан и Иран. Иран е обявен за враг номер 1 на САЩ.  Смяната в екипа на Тръмп показва, че това е най- твърдолинейният и военнолюбивият екип в САЩ. Има вероятност това да не се случи, ако войната на Тръмп във вътрешен план продължи.

Прогнозата е, че Иран не бива да бъде подценяван като играч, но е трудно да се прецени как ще се развият отношенията Русия - Иран и Русия - Турция.  Не вярвам, че Русия ще отстъпи от завоюваните позиции в Сирия. Така че, кампанията продължава, което едва ли означава, че ни чакат спокойни дни в следващите месеци. 

Според експерта при единичен удар, като този от 14-ти април, не сме застрашени от бежанска вълна.  Но при широкомащабен въздушен удар срещу Сирия може да се очакват 100 хиляди жертви и 5 милиона бежанци към Турция. И то в началния й етап, преди влизане в Иран. 


Още от категорията

Българските храмове в чужбина са мост към родината

Над 40 са българските църковни общности в Западна Европа. През 2010-та година те са били 27.  Най- новите църковни общности са в Люксембург, във Виена, в Хага, които имат собствени храмове. На 11 май, когато е денят на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде осветен православен български храм за безсрочно ползване и в Хамбург.  Стъпка по стъпка се..

публикувано на 25.04.19 в 15:28

Българското Възкресение е пътят към нормалността

Днешният политически живот е много пъстър, като шарени яйца - някои боядисани, други пребоядисани, а трети запъртъци, ако използваме яйчените метафори , коментира в интервю за Радио Пловдив писателят хуморист Михаил Вешим. Той подчерта, че животът е по-шарен от мисълта на един хуморист. Не съм мислил никога, че ще стигнем на нивото на..

публикувано на 25.04.19 в 14:52

Тайнството причастие е най-важното на Велики четвъртък

Университетският преподовател  и специалист по средновековна философия проф. д-р Георги Каприев подчертава значимостта на Велики четвъртък в дните на Страстната седмица - седмицата на Неговите страдания.  Тези събития на подлежат на подмяна и промяна от времето. И християнството не е масовост, то не е лесно достижимо, а и не всекиму е дадено..

публикувано на 25.04.19 в 10:20

На евровота българите ще гласуват и с местни нагласи

Преди старта на предизборната кампания за евроизборите, социологът проф. Петър-Емил Митев  коментира как гейтовете/терасовидните и партийните страсти и страгегии подреждат победителите и подгласниците им - в този момент.  Както и губещите, ако се признаят за такива, което не  е обичайна нашенска практика.  Петър - Емил Митев, председател на..

публикувано на 25.04.19 в 10:13
снимка: Екатерина Костова

В манастира "Света Елисавета" са готови за среща с папа Франциск

Три сестри  от три страни са стопанки на манастира „Света Елисавета“ в Раковски. Най-възрастната е сестра Лоренца от Италия, най-младата сестра Джоти е от Индия. А сестра Елка от България ни посреща с разказ, че принадлежат  към Францисканския орден и тяхната конгрегация е „сестри францисканки, мисионерки на Пресвето сърце Исусово"...

публикувано на 24.04.19 в 16:11