РЕКЛАМА

Спокойствието в икономиката не винаги е добра новина

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Всяка година Институтът за пазарна икономика публикува датата на данъчната свобода. За 2018 тя е 4 май. На практика тя показва това - ако всичко от началото на годината, което изработвахме го внасяхме в държавната хазна, то към коя дата той щеше да се напълни така както е планиран и съответно от там нататък можем да работим за себе си.

Обяснява го в интервю за предаването "Точно днес" Петър Ганев. този календар съвпада и с първата година на кабите "Борисов -3", затова една от темите на разговор е икономическата политика на правителството.

От една страна имаме обуздаване на този бюджетен дефицит, който дълги години ни бяха нужни, за да го преборим.  Факт е, че последните две години сме на излишък, изненадващ, макар че залага на  бюджетите с дефицит, но пък от друга страна продължава тази тенденция данъците да се увеличават. Включително и тази година увеличихме осигурителната тежест, както и предходната, нямаме пример за намален данък през последните вече 10 г.  Така, че ето това е нещо, което  сваляйки го в контекста на темата е може би хубаво да се върнем към 2008 г., когато всяка година имахме някакви примери на намаляване на данъчната тежест и поне не на увеличаване, докато наистина през последните години малки данъци в определени сфери, понякога и някои такси, било то винетка такса или някоя общинска такса, но всяка година има пример за покачване на някой налог.

Що се отнася до смелостта да се правят реформи в ключови сфери, коментарът на Петър Ганев е, че

в момента  не живеем във времената на големите реформи и това е така от доста години. По-сериозна реформа имаше, когато имахме този порив за влизане в Европейския съюз, с големите бюджетни излишъци, последните няколко години може би единствената по-голяма реформа и тя се простира през няколко правителства, тъй като се позабави, беше тази в образованието с новия закон за средното образование. Доста пъти аха, аха да го приемем, не успяваше да бъде приет, като че ли в тази сфера, включително тази година подкрепени тези промени  с едно покачване сериозно на учителските заплати, в тази сфера като че ли има някакви промени, макар че и там изглеждат недостатъчни. Но в много други по-скоро някои дребни промени, без изцяло промяна на модела – нито в пенсиите сме сменили модела, нито в здравето сме сменили модела. Здравето е една от сферите, които са проблемни, знаете там имаше оставка, имаше скандали, оставка на министъра, неясноти със задълженията, така че тя си остана едно от големите предизвикателства. Има според мене известно рационализиране на социалните помощи, при детските знаете, че имаше промени, които по-скоро бяха в добра посока. 

Като цяло ние сме по-скоро в един по-спокойни времена, няма резки промени, което също не е толкова добра новина, тъй като някои сфери имат нужда от промяна и следва от председателството, което тотално беше заело фокуса от първата година от управлението, фокусът след него да попадне в това как да променим най-проблемните сфери.

В интервюто икономистът сподели и основните аргументи в доклада ИПИ за влизането на страната в т.нар. "чакалня" преди приемането на еврото.

Приемане на еврото и всъщност влизане в чакалнята със сигурност означава покачване на кредитния рейтинг, оценката на пазарите става по-добра и кредитният рейтинг се повишава. Най-вероятно намаляване на лихвените равнища – това е също нещо, което се наблюдава в другите държави и към момента чувствително по-ниски са те  в еврозоната, в България с една идея по-високи.

Откъм най-големи страхове много често се посочва инфлацията. Това не се  е случвало никъде и няма как да се случи. Разгледали сме инфлацията във всяка една държава, която го е приела, няма някакъв такъв огромен инфлационен натиск обикновено под 1 %, с много малка степен в първия месец на приемането и още на втория – третия месец това нещо се изчиства, така че и това опасение, което виждам като кампания е по-скоро неоснователно. 

По-важният аргумент е каква е визията ни занапред, знаете, че сме във валутен борд, той работи чудесно, но той работи в момента при едно условие, при една котва, че ще бъде заменен с еврото. Ако ние не продължим в тази посока, в някакъв момент ще трябва да вземем решение какво правим  и тогава да очакваме по-голям натиск на пропагандни политици, популисти да кажат о кей, ако пък няма да влизаме в еврозоната  дайте да махнем валутния борд, той си изпълни своята роля, можем да си представим такива аргументи. И тогава може да влезем в много лош сценарий. 


Още от категорията
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50

Трябва да спрем да "стимулираме" възложителите на поръчки

Пламен Иванов, представител на Камарата на строителите в Пловдив не участва в протеста на колегите си от големите фирми в столицата.  По думите му не става дума за несъгласие, а отказ от въвличане на бранша в политически схеми.  Смятам, че всяка критика е допустима, въпросът е , когато критиката е насочена към конкретни участници, а в един момент..

публикувано на 12.12.18 в 16:49

Политическите нападки срутват хоризонта пред строителите

Протестът на Камарата на строителите в България и срещите с президента, с председателя на НС и с премиера е фокус на разговора е с и зпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев. Стотици тежки камиони в столицата демонстрираха несъгласието на бранша срещу оценките дадени от  Румен Радев за порочни обществени поръчки, занижено качество на..

публикувано на 12.12.18 в 16:16

"Ден след ден" 12/12

От днес започва обратното броене до откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата. По- малко, ден след ден, фондация „Пловдив 2019“ разкрива елементи от тридневната програма.  Многоточията в афиша ще допълним днес. Празничните разговори ще продължат и с представители на пловдивската задруга на майсторите, които днес..

публикувано на 12.12.18 в 14:32

Туризмът е среща на всички услуги с участието на обществото

Трудно е България да се издържа само от туризъм и не ми е известно нито една страна да успява  да се издържа само от туризъм. Туризмът е една среща с всичките услуги и цялото общество участва в туризма – и комуникации, и транспорт, ако щете и строителство, хранителна промишленост, земеделие – всичко това намира изражение в туризма и особено в..

публикувано на 12.12.18 в 11:06

"Зелени Балкани" 30 години се борят за българската природа

Ако трябва да определим прилагателно, думата „партньорство“ във взаимоотношенията на „Зелени Балкани“ с държавните институции, не е много точна. Тя е пожелателна, защото много по-добра е думата „коректив“. В качеството си на коректив сме израстнали много повече и сме добили опит. Да го кажа направо, водили сме войни с различни лобита, които са..

публикувано на 12.12.18 в 10:55

2 млн.100 хил. лв за борба с наводненията в Смолянско

В Смолянски регион започва строителството на подпорни стени в доказано критични участъци с висок риск от наводнения. Финансирането е с европейски средства от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014 - 2020".  2 млн. 100 хил лева ще бъдат вложени в изграждането на три подпорни стени в рамките на три родопски града...

публикувано на 11.12.18 в 16:31