РЕКЛАМА

Спокойствието в икономиката не винаги е добра новина

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Всяка година Институтът за пазарна икономика публикува датата на данъчната свобода. За 2018 тя е 4 май. На практика тя показва това - ако всичко от началото на годината, което изработвахме го внасяхме в държавната хазна, то към коя дата той щеше да се напълни така както е планиран и съответно от там нататък можем да работим за себе си.

Обяснява го в интервю за предаването "Точно днес" Петър Ганев. този календар съвпада и с първата година на кабите "Борисов -3", затова една от темите на разговор е икономическата политика на правителството.

От една страна имаме обуздаване на този бюджетен дефицит, който дълги години ни бяха нужни, за да го преборим.  Факт е, че последните две години сме на излишък, изненадващ, макар че залага на  бюджетите с дефицит, но пък от друга страна продължава тази тенденция данъците да се увеличават. Включително и тази година увеличихме осигурителната тежест, както и предходната, нямаме пример за намален данък през последните вече 10 г.  Така, че ето това е нещо, което  сваляйки го в контекста на темата е може би хубаво да се върнем към 2008 г., когато всяка година имахме някакви примери на намаляване на данъчната тежест и поне не на увеличаване, докато наистина през последните години малки данъци в определени сфери, понякога и някои такси, било то винетка такса или някоя общинска такса, но всяка година има пример за покачване на някой налог.

Що се отнася до смелостта да се правят реформи в ключови сфери, коментарът на Петър Ганев е, че

в момента  не живеем във времената на големите реформи и това е така от доста години. По-сериозна реформа имаше, когато имахме този порив за влизане в Европейския съюз, с големите бюджетни излишъци, последните няколко години може би единствената по-голяма реформа и тя се простира през няколко правителства, тъй като се позабави, беше тази в образованието с новия закон за средното образование. Доста пъти аха, аха да го приемем, не успяваше да бъде приет, като че ли в тази сфера, включително тази година подкрепени тези промени  с едно покачване сериозно на учителските заплати, в тази сфера като че ли има някакви промени, макар че и там изглеждат недостатъчни. Но в много други по-скоро някои дребни промени, без изцяло промяна на модела – нито в пенсиите сме сменили модела, нито в здравето сме сменили модела. Здравето е една от сферите, които са проблемни, знаете там имаше оставка, имаше скандали, оставка на министъра, неясноти със задълженията, така че тя си остана едно от големите предизвикателства. Има според мене известно рационализиране на социалните помощи, при детските знаете, че имаше промени, които по-скоро бяха в добра посока. 

Като цяло ние сме по-скоро в един по-спокойни времена, няма резки промени, което също не е толкова добра новина, тъй като някои сфери имат нужда от промяна и следва от председателството, което тотално беше заело фокуса от първата година от управлението, фокусът след него да попадне в това как да променим най-проблемните сфери.

В интервюто икономистът сподели и основните аргументи в доклада ИПИ за влизането на страната в т.нар. "чакалня" преди приемането на еврото.

Приемане на еврото и всъщност влизане в чакалнята със сигурност означава покачване на кредитния рейтинг, оценката на пазарите става по-добра и кредитният рейтинг се повишава. Най-вероятно намаляване на лихвените равнища – това е също нещо, което се наблюдава в другите държави и към момента чувствително по-ниски са те  в еврозоната, в България с една идея по-високи.

Откъм най-големи страхове много често се посочва инфлацията. Това не се  е случвало никъде и няма как да се случи. Разгледали сме инфлацията във всяка една държава, която го е приела, няма някакъв такъв огромен инфлационен натиск обикновено под 1 %, с много малка степен в първия месец на приемането и още на втория – третия месец това нещо се изчиства, така че и това опасение, което виждам като кампания е по-скоро неоснователно. 

По-важният аргумент е каква е визията ни занапред, знаете, че сме във валутен борд, той работи чудесно, но той работи в момента при едно условие, при една котва, че ще бъде заменен с еврото. Ако ние не продължим в тази посока, в някакъв момент ще трябва да вземем решение какво правим  и тогава да очакваме по-голям натиск на пропагандни политици, популисти да кажат о кей, ако пък няма да влизаме в еврозоната  дайте да махнем валутния борд, той си изпълни своята роля, можем да си представим такива аргументи. И тогава може да влезем в много лош сценарий. 


Още от категорията

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25