Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни калиграфи се срещат в Пловдив

За хората, увлечени от калиграфията, летеринга и шрифтовете

| обновено на 26.05.18 в 12:55

В Пловдив се открива международна конференция с едни от най-известните дизайнери от страната и чужбина в областта на шрифта. Проявата е в рамките на третото издание на „Типофест“ - единственият по рода си дизайн фестивал в България. Той се провежда веднъж на две години и е за хора, които са увлечени от калиграфията, летеринга и шрифтовете.

Последните тенденции в тази област ще обсъждат на конференцията в Пловдив световно известни специалисти от Берлин, Лондон, Москва, Копенхаген, Париж и други градове. 

В рамките на конференцията ще се проведе и публична дискусия на тема „Графичната идентичност като инструмент за комуникация на културните институции“. Дискусията е от 17.30 часа в Камерната зала на Драматичен театър -  Пловдив, входът е свободен. 

В дискусията ще се включи Аня Святловска, художествен директор в Музея за история на Варшава, която ще разкаже как е разработила и внедрила нова система за визуална идентичност в музейния обект. От българска страна участват студио „Пункт“ с работата си по новото лого на „Пловдив 2019“ и Красен Кръстев и проекта му за Етнографски музей на открито "Етър".

Facebook събитието може да откриетe тук - https://goo.gl/gVe6u8

Организаторите посочват, че за много хора българският шрифт е непознат като явление. Малко са хората, които знаят, че освен църковнославянската писменост, българската държава е дала на света и съвременна, българска форма на кирилицата.

Навлизането на компютъра и мобилните устройства масово в живота превръща умението за работата с текст и шрифт в необходимост. В същото време дори сред занимаващите се с дизайн трудно могат да бъдат открити грамотни и професионално подготвени специалисти в областта на шрифта и типографията. 

Дизайн фестивалът „Типофест“ включва и няколко работилници с професионалисти, които се провеждат в София и Пловдив.

Повече за фестивала и програмата на: https://typofest.bg/

Дизайнерът Красимир Ставрев е партньор в студио "Пункт". Той разказва за роботата си по логото на Пловдив' 2019. 

Снимка

Партньор съм в студио „Пункт“, с Жоро Лазаров работим от 10 години. През последните 5-6 години сме се профилирали основно в брандинга, работа върху визуалната индентичност.

През последната година фокусирахме върху визията на събития. Последният проект, в който сме въвлечени всички с голям ентусиазъм, и е голямо предизвикателство за нас като пловдивско студио е  да изведем визията на Културната столица на нивото, на което трябва да бъде нашият град. 

Ние сме последователи на Леуварден, на Орхус – градове с блестящ пример в графичната идентичност. Оформлението на цялостната комуникация на едно такова събитие, за нас е истинско предизвикателство, да бъдем следващите, които да покажат града си по най-възможния културен, чист и елегантен начин. Изключително голямо предизвикателство е специално логото на Пловдив’ 2019, където ние изведохме знак, който да служи на всички, да се препознаят с него и да го използват, да бриндират своите събития. Проекта работихме повече от два месеца. Изведохме три предложения, от които едното е настоящото лого. Силата му е, че дава възможност за различни интерпретации. Видяхме хляб направен с логото, което беше страхотно. В този малък знак хората да намерят своето, да импровизират с него е най-голямата сила на логото.

Интервюто с Красимир Ставрев е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38