Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19-годишната Ива Тонкова е Царица на розата тази година в Карлово

24-каратова "Златна роза" в Карлово, розов цвят в центъра на Стрелча

Нов Закон за розата ще регулира цялата верига на производството

Карлово отбеляза Празника на розата, въпреки протестите на розопроизводителите заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Празникът започна рано тази сутрин с възпроизвеждане на ритуала "розобер" в градините край града. Царицата на розата тази година Ива Тонкова получи короната си от ръцете на миналогодишната носителка на титлата Христина Караколева. 

След обредното събиране на розовия цвят започва шествие от розовите градини до централния площад на Карлово. Там 19-годишната Царица на розата получи от кмета Емил Кабаиванов преходната статуетка „Златна роза“. Тя е направена от 24-каратово злато и символизира Карлово и Розовата долина.

Снимка

Ритуалът бе наблюдаван от 10 посланици, стотици гости на града и десетки чужденци от Китай, Япония, Италия, Холандия.

След концерта на площада в двора на Историческия музей се състоя демонстрация на розоварене по стара технология в оригинални медни съдове от ХІХ век.

Жителите и гостите на Карлово имат възможност да опитат продукти от рози – сладко, ликьор и ракия. На изцяло обновената улица „Водопад“ производители на продукти от розово масло демонстрират продукцията си. 

Празникът на розата в Карлово ще завърши довечера с концерт на площад „20 юли“ и празнични илюминации.

Припомням, розопроизводителите призоваха за държавна политика по отношение на разширяване на пазарите. Предстои регистрираните производители да получат държавна помощ "де минимис" заради проблемите с тазгодишната реколта. Започва и изработването на нов Закон за розата, за да има регулация по цялата верига на производството.

Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури, съобщи че кампанията е към своя край и през последните дни дестилериите в района изкупуват предлаганата суровина.

Цените се покачват - сега отиват 2, 20 - 2, 40 - 2, 50 лева. Нормално влиза цветът в розоварните вече, защото не е голямо количество.  Така че самият процес от само себе си се нормализира, коментира Зара Клисурова.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов общината и Царицата на розата 2018 Ива Тонкова също призоваха за приемане на Закон за маслодайната роза още тази година.

Регламентът ще даде планомерност в отглеждането и гаранция, сертифициране на посадачния материал, на технологията на отглеждане и бране и на крайния продукт, посочи Емил Кабаиванов.


В Стрелча обаче - за първи път от 22 години, Празникът на розата няма да бъде отбелязан

Вместо това розопроизводителите ще протестират заради ниските изкупни цени на продукцията им. Те ще изразят недоволството си като посипят центъра на Стрелча с розов цвят

Изкупната цена в региона варира между 1,80 и 2 лева, но въпреки това не всеки ден продукцията се изкупува. Производителите са категорични, че тази цена ги обрича на фалит, тъй като берачите получават по лев на килограм розов цвят и при това положение няма как да покрият дори и разходите си. Затова те настояват държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора.

Протестът е обявен за 17.00 часа.  На него се очаква да присъства и омбудсманът Мая Манолова. 

Снимка









Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51