Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е в Москва като пратеник на ЕС и това е изгодно за нас

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е особено, не защото нещо особено се случва между двете страни, а защото той e пратеник на ЕС в Москва. Преди това той беше в Украйна, сега e в Москва. Това е някакъв преддиалог с Русия. Решението на САЩ за Иран доведе до предприемането от страна на Европа на самостоятелна маневра към Русия. На този етап не може да се каже колко е осъществима и колко е радикална. 

Коментарът е на социолога Андрей Райчев, който припомни цитираната от френския президент Макрон идея на Шарл дьо Гол за Европа, която се простира  от Атлантика до Владивосток. 

Изявлението на Макрон, съчетано с активната позиция на Меркел, означава, че Европа е готова за нова политика към Русия и Борисов е там затова, но цената на това сближаване на този етап не може да се прогнозира, смята анализаторът.  Ако Европа завива, ако смята да махне санкциите, тя променя света. Това е нещо много голямо като сблъсъка на две континентални плочи. Ние не знаем още дали това е възможно, дали Русия е съгласна, дали украинският проблем е отстранен, дали Европа е склонна да признае Крим. Това са много важни теми. 

Според Райчев визитата на Бойко Борисов в Москва е един голям комплимент за нас, поставя ни в изгодна позиция, защото сме в диалог с най- важните хора в света и най- вероятно ще спечелим от тази визита. 

България има капитал в лицето на Русия и той многократно надхвърля лидерите и правителствата, той е с исторически корени. Ние обаче не можем безусловно да се съобразяваме с Русия, защото нашата идентичност е свързана с ЕС. Доскоро интересите на ЕС и САЩ съвпадаха, но ако това се е променило, нашите шансове за сближаване са се увеличили и ние можем да използваме този капитал.

Социологът посочи като проблем за ЕС и за България ескалиращата криза в Украйна, както и политиката на Полша и Балтийските републики спрямо Русия, в която те виждат заплаха за националната си сигурност. Това може да доведе до много сериозни последици. Ако тези страни не виждат в ЕС защитник те ще се обърнат към САЩ и Полша вече го е направила. Тя е готова да плати 2 млд. долара за американска база на нейна територия. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55