Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно - изследователски център за 23,5 милиона лева откриват в ПУ и МУ

Нова научно-изследователска инфраструктура ще се изгражда в следващите пет години в Пловдив със средства от Европа. Ще се работи по 12 научно-изследователски програми, от които 8 нови лаборатории.  Това ще стане след реализиране на най-мащабния проект - Център за компетентност „Персонализиране иновативна медицина /ПЕРИМЕД/“. 

Това съобщиха ректорите на двата универститета партьори - проф. Стефан Костянев, МУ и проф. Запрян Козлуджов, ПУ. Те ще работят в следващите пет години съвместно с Института по минералогия и кристалография към БАН-София. 
Заедно ще изградят високотехнологичните лаборатории и 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване. 

Целта е не само науката да се комерсиализира, произвеждайки продукти и технологични разработки. Важното е преди всичко  да се помага на пациентите в областта на онкология, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители при прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

От Оперативната програма „Наука и образование за ингелигентен растеж“ са отпуснати 20 млн. лева, а националното съфинансиране е 3,5 млн. лева.

Пловдивския университет и колегите им от МУ-Пловдив са успели да преборят конкуренцията на 20 ВУЗ-а от страната и спечелиха единствения подобен проект. Той ще се осъществи до 2023 година и ще касае активно развитие на науката за следващите 10 години. 

За първи път в страната ще се изгради уникална лаборатория, където има апаратура за изграждане на изкуствен гастроинтестинален тракт.

ПУ ще използвани в рамките на проекта 11 млн. лева, каза проф. Запрян Козлуджов. Той акцентира, че ще ремонтират сградата на ул. „Костаки Пеев“, където ще се помещават и  5 нови лаборатории. 

Проф. Стефан Костянев съобщи, че ще се изгради научен екип от 50 български изследователи, 10 водещи изследователи от ЕС, както и 25 доктори и 8 млади учени от България. Целта е да се влеят живителни средства в нашата наука, която е недофинасирана, обобщи Костянев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39