Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стинг пее на Античния театър

Кметът подари тениски с логото Пловдив 2019 на световноизвестната звезда

| обновено на 19.06.18 в 17:02

Голямата британска рок легенда Стинг ще изнесе концерт на Античния театър в Пловдив тази вечер. Ще има и втори концерт утре също от 20 часа. 

Феновете на прочутия британски певец са изкупили билетите преди няколко месеца и очакват с нетърпение появата му на древната сцена.

"Входовете ще са отворени още в 18,30 ч. Поради ограничения капацитет и спецификата на Античния театър безплатният достъп за деца до 10 години няма да е валиден", предупредиха организаторите. 

Кметът Иван Тотев посрещна днес Стинг на Античния театър в Пловдив, съобщиха от общинския пресцентър.

Искрените си впечатления от Пловдив и Античния театър сподели с кмета Иван Тотев световноизвестната звезда Стинг. 

Двамата разговаряха часове преди концерта му тази вечер. Той получи като подарък тениски с логото на Европейска столица на културата 2019. На срещата присъства и изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Античният театър е готов да посрещне многобройната публика, а музикантите вече усилено репетират.

Заедно със Стинг публиката ще види ямайската регезвезда Шаги. Почитателите ще могат да се насладят както на най-обичаните хитове на двамата изпълнители, така и на песни от новия им съвместен албум „44/876“, който излезе на 20-ти април, тази година.

След грандиозния успех на концерта на Стинг в България през септември 2017, част от световното турне по повод последния му поп/рок албум 57th & 9th, световно признатият музикант се връща в България с два специални концерта в Пловдив на 19 и 20 юни. Те се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2018 година. 

Музикалният редактор на БНР Веселин Димитров имаше късмета и удоволствието да се срещне със Стинг и Шаги в Лондон и да преживее десет незабравими минути с изпълнителите. В специално интервю за програма "Хоризонт" двамата разказват за новия съвместен албум "44/876" (това са кодовете на Великобритания и Ямайка). 

Беше по-забавно, отколкото можете да си представите, признава Стинг за времето на записите: 

Когато не пеехме, се смеехме, но свършихме и малко работа между другото. Беше едно радостно изживяване от началото до самия край. Нещата се случиха много бързо. В рамките на 6 седмици в студиото написахме 20 песни. Много сме доволни от резултата. Според нас това е един забавен, но и важен албум. Обърнахме внимание на някои проблеми, за които имаше нужда да се говори, но по един по-лек и обнадеждаващ начин. Това е политическата част от албума, която имахме нужда да изразим. 

"44/876" е построен и вдъхновен от реге музиката, която е в кръвта и на Шаги, родом от Ямайка, и на Стинг, който стана звезда именно с този стил, залегнал като основа в музиката на групата му "Полис". На въпрос - дали е било случайно завръщането към тази звучност, или всичко е било планирано по някакъв начин, Стинг отговори: 

Не, всичко стана случайно. Песента Don’t Make Me Wait беше първата, която направихме заедно и се получи много добре - комбинацията от гласовете ни, удоволствието от това да я създадем, след което решихме да влезем в студиото. Очевидно, основната допирна точка между нас беше регето, с което аз съм запознат, а и Шаги е от Ямайка, разбира се, оттам започнахме. Но, въпреки това, не направихме изцяло реге албум, според мен това е поп албум, който има в себе си отличителни реге елементи - нещо, с което сме много горди. Това беше началната ни точка, след което направихме и по-разнообразни песни в други стилове. Предполагам, че обединяващият елемент беше нашето приятелство. Става дума за доверие, уважение, любов. Това е важно послание в днешния свят, който се опитва да раздели всички, да ги накара да живеят на два лагера. 

Кои са основните обединяващи теми в албума - музикални и социални? Първо отговаря Шаги

Ние имаме доста сходни политически разбирания и искахме да използваме албума като платформа, така че гласовете ни да бъдат чути, но и да предизвика началото на някакъв вид разговор. Да посеем тези идеи в главите на хората, за да разберат за какво става дума, но както Стинг казва, по един по-лек начин, защото живеем в мрачни времена и искахме да издадем албум, който има в себе си любов, душа, светлина, ритъм. Е, да, музиката няма да може да реши всички проблеми..., поне не за една нощ. 

Но аз мисля, че тя има много важна функция в тези времена – а именно да даде на хората надежда. И да се надяваме, че политическият процес ще претърпи промени и ще се върне към здравия разум, и няма да бъде толкова повреден, допълва Стинг

През лятото Стинг ще започне своето турне от Античния театър в Пловдив, където ще има концерти в две поредни вечери. Той споделя вълнението да пее на такива места: 

Винаги съм обичал да правя концерти в такива древни амфитеатри заради традициите и заради това, че хората са били забавлявани там в продължение на хиляди години. Чувствам се част от тази традиция, а самият аз съм една древна руина, така че всичко пасва идеално. 

Цялото интервю на Веселин Димитров със Стинг и Шаги може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Срещи" на 4 май

РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 4 МАЙ-МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" Толстой го е казал: "Не в силата е Бог, а в истината." В утрото преди ВЪЗКРЕСЕНИЕ с отец Радослав Паскалев припомняме някои истини, които УВИ- днес занемаряваме. За оправдание казваме-той, ЖИВОТЪТ се оказва една трудна хореография...

обновено на 04.05.24 в 11:21

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56