Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония е на прага на разпадането си заради силния албански фактор

Часовникът цъка не в полза на македонистите

Масата от народа в Македония иска нормализиране на отношенията с Гърция, но гърците на масово ниво приемат теорията за античния произход на Македония

Името Северна Македония е най - малко натоварено с някаква допълнителна символика. То е само едно географско наименование. Всички други варианти имат допълнителни натоварвания, а това няма. 

Така историкът и преподавател в Пловдивския университет доц. Димо Чешмеджиев коментира избора на името на западната ни съседка.

Според него политически контекст винаги може да се намери, ако се търси. По думите му обаче, главното е да се реши политическият проблем. 

Доц. Чешмеджиев очерта разликите с приемането на новото име от македонска и гръцка страна.

В Македония ще приемат, тъй като там опозицията няма да успее да прокара. Аз познавам много македонци, които са  македонисти всъщност - това е главно техния елит, интелектуален или какъвто щете. 

Но масата от народа застава зад нормализацията на отношенията с Гърция, подчерта историкът. Той припомни, че Македония е била част от Югославия, която е имала по - свободен режим по време на социализма. 

Те искат да пътуват. А изолацията на Македония не предполага нещо такова. 

Доц. Чешмеджиев посочи, че в Гърция политическото разположение на силите не е много ясно. 

Снимка

В Гърция проблемът ще е по - голям, тъй като е в някаква степен цивилизационен, не само политически, обясни доц. Димо Чешмеджиев.            

Той посочи, че в Гърция приемат теорията за античния произход на Македония по различен начин от нас. 

Те приемат тая теория сериозно на масово равнище. На научно равнище това не може да стане, тъй като всички са наясно. Но на масово равнище хората приемат, че макенодският език е древномакедонски език и всъщност е гръцки език.

Дори да е илирийски, очевидно това не е езикът, на който говорят съвременните македонци, който е славянски, обясни историкът. 

По думите му, в Македония и най - върлите защитници на антиквизацията или на античния им произход са наясно как стоят нещата. Щото трябва да си пълен идиот, за да смяташ, че говориш на езика на Александър Македонски.

Македония винаги е имала териториални претенции към България, припомни доц. Чешмеджиев. Той се позова на видяна от него преди години карта, на която Македония се простира до Велинград.

Чешмеджиев обясни, че претенциите на Македония към България не са можели да се реализират дори по времето на Югославия, когато зад нея е стояла една мощна федерация. Тя няма този потенциал да има към нас някакви претенции, убеден е университетският преподавател. 

Според доц. Чешмеджиев Македония е изправена пред много по - голям и сериозен проблем от този с името.

Това е държава, която е на прага на разпадането си. Защото там албанският фактор, за който никой не говори, е изключително силен.

Историкът припомни, че сред по - високите дипломатически кръгове се говори, че Македония трябва да бъде разделена

Той обясни, че една от причините Гърция да подпише това споразумение и да направи някакви отстъпки е назована от гръцкия външен министър Козиас: по - добре Северна Македония, отколкото Велика България и Велика Албания.  

Не съм оптимист. Тая комисия няма да доведе до нищо. В нея има повече политици, отколкото историци. 

Така доц. Димо Чешмеджиев коментира очакванията си за работата на българо-македонската група, която трябва да преговаря по изглаждането на спорните въпроси между двете страни.

Участвал съм два пъти в подобни преговори на ниво БАН. С тях се преговаря много трудно. Те никога не отстъпват, независимо каква е историческата истина, каза доц. Чешмеджиев.

Цялото интервю на Неда Велкова с доц. Димо Чешмеджиев е в звуковия файл. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29