РЕКЛАМА

Еколозите ще обжалват поредното решение на пловдивските магистрати за зоологическата градина

Трета серия "Съдът в полза на общината" в Пловдив

Без значение от изхода на делото зоопаркът няма да бъде по - малко построен
| обновено на 25.06.18 в 16:59
Снимка: agroplovdiv.bg

Ще обжалваме на следваща инстанция. Това ще е вече за трети път по това дело.

Това заяви пред Радио Пловдив Георги Сербезов, председател на сдружението "Граждански контрол - защита на животните" по повод решението на Пловдивския административен съд да отхвърли жалбите на еколозите по отношение на оценката на въздействието върху околната среда за строителството на зоологическата градина. 

Това решение на пловдивските магистрати дава зелена светлина да се завърши зоологическата градина.

През една година община Пловдив "си го печели" това дело, след което Върховният съд го връща в Пловдив. Това е вече за трети път, припомни Сербезов.

Това е трета серия на същия филм, подчерта природозащитникът и посочи, че отказът от ново обжалване би бил истински абсурд, тъй като би обезсмислил всички досегашни усилия на еколозите.

Сербезов припомни, че първият път съдия Стоил Ботев от Пловдивския административен съд , на когото е било разпределено делото, го е върнал с определение, че жалбата на еколозите е недопустима. Така делото не се е гледало по същество. 

След обжалване Върховният административен съд връща делото на Пловдивския с указания да се гледа делото по същество. 

Снимка

Георги Сербезов продължи с описанието на съдебната сага:

Делото беше гледано уж по същество. В решението си Пловдивският административен съд не уважи жалбата ни. Обжалвахме и Върховният съд върна делото на друг състав на съда в Пловдив с мотиви, че съдопроизводствените действия не са проведени законосъобразно - не са събрани нито достатъчно доказателства, нито са направени някакви правни изводи, изобщо в решението липсват мотиви, за да може ВАС да се произнесе по законосъобразността на решението на Пловдивския съд.

Сербезов подчерта, че еколозите оспорват акта на директора на РИОСВ-Пловдив, въз основа на която е била изсечена 40 декара гора, без да е правена оценка за въздействието върху околната среда.

Проблемът е, че разрешението за строеж, което беше издадено още през 2016 година, за него е абсолютна пречка това, че решението на директора на РИОСВ-Пловдив не е влязло в сила. Въпреки това, разрешението за строеж беше издадено и зоопаркът е практически построенкоментира още Георги Сербезов.

Без значение от изхода на делото зоопаркът няма да бъде по - малко построен, каза природозащитникът.

Георги Сербезов обяви, че обжалването на съдебните решения няма да донесат нищо, но ще допринесат единствено за законността и справедливостта. И оттам-нататък ако има институции останали действащи, да си правят изводите, подчерта екологът.

Цялото интервю на Неда Велкова с Георги Сербезов е в звуковия файл.

Снимка

Още от категорията
Емил Кабаиванов

В Карлово готвят нов проект за видеонаблюдение със 140 камери

За община Карлово говорим в програма "Точно днес" с кмета д-р  Емил Кабаиванов . Защо там настояват да не се закрива митническото бюро, както и за предложенията за откриване на полицейски пунктове в Калофер, Баня и село Розино.  Емил Кабаинов подчерта, че от особено важно значение е да не се закрива митническия обект. Бюрото обслужва не само ВМЗ..

публикувано на 21.11.18 в 08:59

Градският транспорт в основата на рокадите в "Бизнесът за Пловдив"

Най – вероятно Ангел Стоев и Любозар Фратев са подготвили  самостоятелно  писмото до общината с искане за безплатен градски транспорт в Пловдив, но това предложение  категорично не е нито обсъждано, нито гласувано  от Управителния съвет на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“.  Това съобщи пред Радио Пловдив  Илиян Филипов , член на ръководството на..

публикувано на 20.11.18 в 17:18

Основният въпрос за патриотите е кой ще води листата за ЕП

Патриотични рокади и трусове в малката коалиция – ще се разберат ли лидерите и ще се тушира ли напрежението ще коментираме със социолога Димитър Ганев от агенция "Тренд". Оставката на Валери Симеонов дойде в момента на обществено напреженеие на високи нива. Целта бе да се тушира. Това обаче не изигра тази роля, посочи Ганев. По думите..

публикувано на 20.11.18 в 16:09

Бариера пречи на асеновградчани да паркират пред домовете си

Бариера, преграждаща обособен паркинг пред общински терен на улица "Цар Освободител" в центъра на Асеновград, предизвика недоволство сред собствениците на жилищна кооперация в съседство.  Преградното съоръжение е незаконно и се поставя за втори път, което ограничава свободното движение и паркиране на живеещите в блока, реагира в сигнал до Радио..

публикувано на 20.11.18 в 13:27

Стабилните демокрации не са двупартийни, а двублокови

Със сигурност основният въпрос пред управлението е как коалицията Обединени патриоти ще продължи да съществува, и да изработва, а след това да отстоява в публичното пространство една обща позиция. И това е наистина въпрос с повишена трудност не само, заради сегашните сътресения в кабинета, но и по принцип, заради цялостната архитектура на..

публикувано на 20.11.18 в 11:47

Капката цинизъм ни е необходима и означава собствено мнение

Като общество не бяхме подготвени за промени и тези промени освободиха демоните на демокрацията. След като отминаха най-големите кражби, сякаш нещата се утаиха, но явно – не са. Това, което предлага сега  министърът на образованието, явно е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото още по-късно. Проблемът обаче е не само концепцията да бъде..

публикувано на 20.11.18 в 11:16

Ремонтът на бул. "Свобода" продължава, протестите също

Строителните дейности на бул. „Свобода“ в Пловдив продължават, въпреки недоволството и протестите на гражданите от района. Припомняме, че хората не желеят ново строителство, което според тях ще отнеме зелена площ и част от парка и твърдят, че за  реконструкцията няма одобрен план и разрешение. По думите им, те са били излъгани, че се..

обновено на 19.11.18 в 17:12