РЕКЛАМА

Законът за горивата няма да постигне целта си

Не подкрепям поправките в Закона за горивата и в неговата цялост не по политически, а - по професионални причини, заяви Георги Търновалийски – член на бюджетаната комисия в Парламента и на Комисията за борба с контрабандата, оглавявана от Емил Димитров – Ревизоро, вносител на попоправките. 

По думите му законът има за цел да регулира икономическите отношения с икономическите оператори на продукти и си е поставил за цел борба с укриването на данъци.

 Този Закон обаче е чисто административен, устройствен и трябва да урегулира едни отношения. Ако  специфичните закони като закона за акцизите и данъчните складове и  Закона за ДДС и наредбите им не са могли да решат тези отношения, новият закон в никакъв случай няма да реши проблема с контрабандата на горива, а ще създаде по-голям проблем.

Регулирането на данъчни отношения само чрез данъчни закони. Те вече са въвели регулации и са синхронизирани с изискванията на ЕС. Сега въвеждаме нови изисквания, за които няма нотификации. Ще има много проблеми и с дискриминационните текстове, така че не вярвам  този закон да пребори сивата икономика.

Имаме вече два специални закона. Първоначалният вариант беше Министерството на икономиката да извършва контрола по тази дейност  върху горивата. Между двете четения обаче МИ изчезна и същата администрация, която и досега извършва контрола по тези дейности, ще продължи да извършва контрол и по този закон. МФ става водещо и неговите агенции и НАП ще осъществяват контрол.  Те и досега го осъществяват и ако не са се справили с източването на данъците, няма кой да ни убеди, че дейността им ще стане по-ефективна с този закон.

 Като цяло  МФ подкрепя законопроекта в неговата философия – борбата със сивата икономика и урегулирането на този пазар като дух. Но когато зададохме въпроси, становищата на министъра на финансите се различават.  Той посочва слабостите – имаме данъчно законодателство и там, където то се разминава с този закон, ние ще имаме проблем.

 По думите му, няма и оценка за въдействие, а именно какъв финансов ресурс е необходим за дейностите, откъде ще дойдат тези средства, как ще бъде създадена и обезпечена администрация да извършва тези дейности.

Агенция митници ги интересува акциза. НАП гаранции има връзка и следи горивата от много време. Защо е нужжно да има нови функции, кой ще ги извършва? Създават се много административни пречки пред бизнеса и администрацията няма да бъде така по-ефективна.

Търновалийски отхвърли обаче твърдението, че законът е лобистки, но бе скептичен че той ще успее да постигне целите си.

Не може един устройствен закон да бъде изготвен от 1 народен представител и той да влезе в министерството, без да е направен финансов анализ и оценка на въздействието.  Предполагам, че законът няма да издържи и че ще  бъде атакуван и от Конституционния съд по начина, по който е направен като процедура.

Ние предложихме на вносителя да го оттегли, да ичистим текстовете и тогава да го внесе, но той отказа. Още на първо четене  вносителят Емил Димитров заяви, че е готов да го промени на 90%, между двете  четения той вече е променен на 100% и ние сме объркани.

Големият бизнес прие обаче поправките, защото те са като съвносители на този законопроект. Те застъпват тезата, че така ще се пребори контрабандата на горива.

Чуйте цялото интервю от двуковия файл: 


Още от категорията

До 10% от лекциите в университета да се водят от бизнес състав

За новите моменти в развитието на академичните среди и за управлението на вуз-те говорим с ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов .  От него търсим също така коментар за идеята как бизнес и висше образование ще си протегнат ръка още по-тясно от есента.  Проф. Козлуджов открои, че след срещата на ректорите с министъра на..

публикувано на 17.07.18 в 10:03

Европа изобщо не споделя ценностите на Тръмп и Путин

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки коментираме с  проф. Владимир Чуков, говорим за   влошени отношения след "лова на вещици" от 2016 година, или за нови важни решения за света. Проф. Чуков смята, че ние трябва да гледаме най-вече на тази среща от страна на европейци. В никакъв случай не трябва да се отива в двете крайни плоскости - да се величае,..

публикувано на 17.07.18 в 09:51

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.  В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и..

обновено на 16.07.18 в 14:24

Срещата Тръмп - Путин е победа за руския президент

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки ще бъде в известна степен победа за руския президент, защото това беше неговата цел - американски президент да се среща с него и по този начин да демонстрира, че Русия отново е една от Великите сили.  Иначе от гледна точка на резултати, срещата едва ли ще доведе до кой знае какви. Ще говорим за затопляне на..

публикувано на 16.07.18 в 09:29

През 2021 НСИ ще брои и бежанците

Областни управители и кметове взеха участие в първата регионална среща за Южна България, организирана от Националния статистически институт във връзка със стартиралата подготовка за преброяване на населението и жилищния фонд пред 2021 г.  Най-мащабното статистическо изследване се осъществява на всеки 10 години и се провежда за 18 път. Новост за..

публикувано на 13.07.18 в 17:04

Ако чумата стигне до фермите, ще изгубим животновъдството

Напрежението сред фермерите, които отглеждат кози и овце, ескалира заради чумата в Ямболско по дребния рогат добитък и приложените крайни мерки за унищожаването му. Огнищата се появиха в края на юни и то за първи път у нас и на територията на ЕС.  В интервю за Радио Пловдив ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина определи като притеснителен факта,..

обновено на 13.07.18 в 15:56
Ваня Нушева-Кашукеева

Наблюдава се пасивност за противодействие на корупцията

Корупцията в полезрението на българина - или как у нас сме готови да противодействаме на корупционните практики, говорим с  Ваня Нушева . Тя коментира резултатите от национално проучване на асоциация "Прозрачност без граници". Ваня Нушева каза, че и нициативата поставя фокуса на вниманието върху оценка на обществените очаквания относно борбата с..

публикувано на 13.07.18 в 09:58