Законът за горивата няма да постигне целта си

Не подкрепям поправките в Закона за горивата и в неговата цялост не по политически, а - по професионални причини, заяви Георги Търновалийски – член на бюджетаната комисия в Парламента и на Комисията за борба с контрабандата, оглавявана от Емил Димитров – Ревизоро, вносител на попоправките. 

По думите му законът има за цел да регулира икономическите отношения с икономическите оператори на продукти и си е поставил за цел борба с укриването на данъци.

 Този Закон обаче е чисто административен, устройствен и трябва да урегулира едни отношения. Ако  специфичните закони като закона за акцизите и данъчните складове и  Закона за ДДС и наредбите им не са могли да решат тези отношения, новият закон в никакъв случай няма да реши проблема с контрабандата на горива, а ще създаде по-голям проблем.

Регулирането на данъчни отношения само чрез данъчни закони. Те вече са въвели регулации и са синхронизирани с изискванията на ЕС. Сега въвеждаме нови изисквания, за които няма нотификации. Ще има много проблеми и с дискриминационните текстове, така че не вярвам  този закон да пребори сивата икономика.

Имаме вече два специални закона. Първоначалният вариант беше Министерството на икономиката да извършва контрола по тази дейност  върху горивата. Между двете четения обаче МИ изчезна и същата администрация, която и досега извършва контрола по тези дейности, ще продължи да извършва контрол и по този закон. МФ става водещо и неговите агенции и НАП ще осъществяват контрол.  Те и досега го осъществяват и ако не са се справили с източването на данъците, няма кой да ни убеди, че дейността им ще стане по-ефективна с този закон.

 Като цяло  МФ подкрепя законопроекта в неговата философия – борбата със сивата икономика и урегулирането на този пазар като дух. Но когато зададохме въпроси, становищата на министъра на финансите се различават.  Той посочва слабостите – имаме данъчно законодателство и там, където то се разминава с този закон, ние ще имаме проблем.

 По думите му, няма и оценка за въдействие, а именно какъв финансов ресурс е необходим за дейностите, откъде ще дойдат тези средства, как ще бъде създадена и обезпечена администрация да извършва тези дейности.

Агенция митници ги интересува акциза. НАП гаранции има връзка и следи горивата от много време. Защо е нужжно да има нови функции, кой ще ги извършва? Създават се много административни пречки пред бизнеса и администрацията няма да бъде така по-ефективна.

Търновалийски отхвърли обаче твърдението, че законът е лобистки, но бе скептичен че той ще успее да постигне целите си.

Не може един устройствен закон да бъде изготвен от 1 народен представител и той да влезе в министерството, без да е направен финансов анализ и оценка на въздействието.  Предполагам, че законът няма да издържи и че ще  бъде атакуван и от Конституционния съд по начина, по който е направен като процедура.

Ние предложихме на вносителя да го оттегли, да ичистим текстовете и тогава да го внесе, но той отказа. Още на първо четене  вносителят Емил Димитров заяви, че е готов да го промени на 90%, между двете  четения той вече е променен на 100% и ние сме объркани.

Големият бизнес прие обаче поправките, защото те са като съвносители на този законопроект. Те застъпват тезата, че така ще се пребори контрабандата на горива.

Чуйте цялото интервю от двуковия файл: 


Още от категорията

Левски е гениален, защото предлага прости решения

Проф. Петко Петков, преподавател във ВТУ, изследовател на Васил Левскси и  радетел гибелта на Апостола да се отбелязва на 18 – ти февруари. Той коментира, че вероятно грешката идва от средата на 40-те години на ХХ-ти век. Сигурно за удобство, да се избегне почивен ден, който е бил 18-ти, така  става традиция в онези времена и денят остава 19-ти..

публикувано на 19.02.19 в 17:09

Патриотите поставят ГЕРБ в зависимост от "Воля" и ДПС

ГЕРБ с крачка назад по отношение на промените в Изборния кодекс. Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за промяна на Изборния кодекс за връщане на преференциите. На заседание на правната комисия в сряда ще се обсъжда законопроекта и процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК. Всичко това се случи..

публикувано на 19.02.19 в 11:07

БЛС с кампания срещу насилието над медици

Съсловната организация днес рестартира националната си кампания срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“,   #ПребориГнева. Тази година се дава път на доброто и по този повод тя се провежда под надслов „Добрата дума лекува“, съобщават от там. В рамките на кампанията ще се проведе и конкурс от..

публикувано на 19.02.19 в 09:53

Учудващо е влак с такъв товар да мине през центъра на Пловдив

Учудвам се, че този състав, превозващ пропан-бутан, е бил пропуснат през централната жп гара на Пловдив и то през един от водещите коловози. Едно от изискванията при превоз на опасни товари е да се създаде безопасен маршрут.  Това каза  по Радио Пловдив Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи, за инцидента с..

публикувано на 18.02.19 в 16:49

ГЕРБ прави половин ход назад, недостатъчен да върне БСП в НС

ГЕРБ връща предишното преференциално гласуване и започва процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Решението е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана спешно днес от премиера Бойко Борисов. На практика ГЕРБ изпълнява част от условията на БСП, които напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс.    Според социолга..

публикувано на 18.02.19 в 16:12