РЕКЛАМА

Законът за горивата няма да постигне целта си

Не подкрепям поправките в Закона за горивата и в неговата цялост не по политически, а - по професионални причини, заяви Георги Търновалийски – член на бюджетаната комисия в Парламента и на Комисията за борба с контрабандата, оглавявана от Емил Димитров – Ревизоро, вносител на попоправките. 

По думите му законът има за цел да регулира икономическите отношения с икономическите оператори на продукти и си е поставил за цел борба с укриването на данъци.

 Този Закон обаче е чисто административен, устройствен и трябва да урегулира едни отношения. Ако  специфичните закони като закона за акцизите и данъчните складове и  Закона за ДДС и наредбите им не са могли да решат тези отношения, новият закон в никакъв случай няма да реши проблема с контрабандата на горива, а ще създаде по-голям проблем.

Регулирането на данъчни отношения само чрез данъчни закони. Те вече са въвели регулации и са синхронизирани с изискванията на ЕС. Сега въвеждаме нови изисквания, за които няма нотификации. Ще има много проблеми и с дискриминационните текстове, така че не вярвам  този закон да пребори сивата икономика.

Имаме вече два специални закона. Първоначалният вариант беше Министерството на икономиката да извършва контрола по тази дейност  върху горивата. Между двете четения обаче МИ изчезна и същата администрация, която и досега извършва контрола по тези дейности, ще продължи да извършва контрол и по този закон. МФ става водещо и неговите агенции и НАП ще осъществяват контрол.  Те и досега го осъществяват и ако не са се справили с източването на данъците, няма кой да ни убеди, че дейността им ще стане по-ефективна с този закон.

 Като цяло  МФ подкрепя законопроекта в неговата философия – борбата със сивата икономика и урегулирането на този пазар като дух. Но когато зададохме въпроси, становищата на министъра на финансите се различават.  Той посочва слабостите – имаме данъчно законодателство и там, където то се разминава с този закон, ние ще имаме проблем.

 По думите му, няма и оценка за въдействие, а именно какъв финансов ресурс е необходим за дейностите, откъде ще дойдат тези средства, как ще бъде създадена и обезпечена администрация да извършва тези дейности.

Агенция митници ги интересува акциза. НАП гаранции има връзка и следи горивата от много време. Защо е нужжно да има нови функции, кой ще ги извършва? Създават се много административни пречки пред бизнеса и администрацията няма да бъде така по-ефективна.

Търновалийски отхвърли обаче твърдението, че законът е лобистки, но бе скептичен че той ще успее да постигне целите си.

Не може един устройствен закон да бъде изготвен от 1 народен представител и той да влезе в министерството, без да е направен финансов анализ и оценка на въздействието.  Предполагам, че законът няма да издържи и че ще  бъде атакуван и от Конституционния съд по начина, по който е направен като процедура.

Ние предложихме на вносителя да го оттегли, да ичистим текстовете и тогава да го внесе, но той отказа. Още на първо четене  вносителят Емил Димитров заяви, че е готов да го промени на 90%, между двете  четения той вече е променен на 100% и ние сме объркани.

Големият бизнес прие обаче поправките, защото те са като съвносители на този законопроект. Те застъпват тезата, че така ще се пребори контрабандата на горива.

Чуйте цялото интервю от двуковия файл: 


Още от категорията

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25

Кризата няма да се реши с персонални промени в кабинета

Кризата се задълбочава. Тези промени в правителството, които ще бъдат гласувани от Народното събрание, ще бъдат само етап от тази криза. Това заяви доктор Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. Тя е категорична, че ДПС ще гласуват против персоналните промени в кабинета. Доктор Нигяр Джафер коментира и..

публикувано на 20.09.18 в 10:10

Качеството на законодателството наистина е лошо

Иванка Иванова от правната програма на „Отворено общество“ коментира за Радио Пловдив напрежението между управляващото мнозинство и част от съдебната власт след изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  Той заяви в пленарна зала, че е притеснен от качеството на законотворчеството и  провокира раздразнението на депутати от ГЕРБ,..

публикувано на 19.09.18 в 16:55

Липсва идейна алтернатива, която да поведе обществените очаквания

Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, сочи проучване на изследователски център „Тренд". Изследването е направено между 4 и 10 септември сред 1006 души по поръчка на вестник „24 часа".  Натрупването на скандалите от юли и август може да бъде жълта лампичка за политическия елит като цяло, коментира пред Радио..

публикувано на 19.09.18 в 16:28

Проценти и тенденции "Ден след ден"

За реформа в съдебната система вече почти не се говори, а днешен епизод от парламентарната работа показа, че съществува напрежение между управляващото мнозинство и част от съдебната власт. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че е притеснен от качеството на законотворчеството, на което чу критики от депутатите, за това че..

публикувано на 19.09.18 в 14:53