Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.18 в 13:16

В родния град на Левски – Карлово, продължават проявите за рождения ден на Апостола на свободата 18 юли. 


В църквата „Св. Николай“ беше отслужена света литургия, а след това карловци и гости на града поднесоха цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира край храма. След това с литийно шествие участниците в тържествата стигнаха до централния площад „20 юли“, където присъстваха на ритуала по издигане на националния флаг и знамето на Карлово и посрещнаха участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. 

Проявите продължават с литературно-музикална програма и откриване на изложба, посветена на делото на Гарибалди и българите; литературен салон и концерт на военния духов оркестър. 

Вечерта от 20.20 ч. ще бъде изнесено тържествено знамето на Карловския революционен комитет от музея на Апостола, а от 21.00 ч. на площад „Васил Левски“ започва празничният митинг – заря. Зам.председателят на Народното събрание Емил Христов ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Снимка

Снощи на церемония на централния площад тържествено бе връчена Наградата на Карлово, която се връчва традиционно в навечерието на рождения ден на Левски. Тази година неин носител стана 90-годишният художник Петър Николов, автор на много картини за Апостола. 

Родственикът на Васил Левски – 72-годишният карловец инж. Васил Чардаклиев, поведе за 12-та поредна година един от 7-те лъча в националния туристически поход „По стъпките на Апостола”. Участниците в похода потеглиха по предварително определените маршрути в петък, 13 юли, от Плевен, а карловските туристи  минаха през най-тежката част – през прохода Беклемето в Стара планина. Маршрутът им минава през хижите „Козя стена“, „Дерменка“, „Добрила“, „Васил Левски“ и „Хубавец“.

Карловската група вече пристигна в родния град на Апостола и в 10,30 ч. ще се включи в тържествата по повод 181-та годишнина от рождението на Левски в Карлово заедно с останалите участници в похода. На централния площад „20 юли“ те ще бъдат тържествено посрещнати от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, след което ще се включат в празничните прояви.

Тази година е 24-тото издание на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Началото бе положено от учителя по история Васил Копчев от Плевен и през годините той става все по-популярен. Тази година в него се включиха около 200 души, като най-малкият е на възраст около 3 години, а най-възрастните - на 72 години. 

С инж. Васил Чардаклиев, родственик на Васил Левски и най-възрастния участник в похода „По стъпките на Апостола“, разговаря Иванка Петкова. 

Снимка

Пловдив  отбеляза 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. 

Пред паметника на великия българин на централната алея на Бунарджика представители на общинската и областната управа, народни представители и граждани положиха венци и цветя. 

В церемонията по традиция участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. 

За делото и примера на Левски слово произнесе  литераторът Таня Караиванова, член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив.

И Асеновград отбеляза тържествено 181-та годишнина от рождението на Васил Левски. 

Честването започна с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата. Слово произнесе доц. Владимир Янев, преподавател във Филологическия факултет на пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

В церемонията по традиция участва и представителна част от Военното формирование 24 490 в Асеновград.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55