Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малцина граждани и повече управници на рождения ден на великия българин в Пловдив

Левски ни е нужен повече от всякога

Идеите и прозренията на Апостола не принадлежат само на България

| обновено на 18.07.18 в 15:55

По – малко себе си, повече народа да съхраним.

Да не бъдем безчувствени пред очите разплакани.

Да си кажем кривиците и напред да вървим.

Когато от дребни грижи животът изглежда нелек.

Когато сме слаби и когато заякваме.

Трябваш ни за опора като най – близък човек.

Трябваш ни, Дяконе!

Твойта мярка ни трябва, твоят апостолски жест.

За да узряваме като хора,

За да ни има като народ.

Трябваш ни, Дяконе!

Този фрагмент от стихотворението на поета Христо Гонов „Молитва за Левски“ цитира литераторът Таня Караиванова на честването пред паметника на Васил Левски в Пловдив. 

СнимкаТя посочи, че пленен и просветлен за идеята на Свободата, Левски освобождава най – напред себе си и след това тръгва да освобождава своите братя по съдба, за да ги обвърже и посвети на делото. Преподавателката припомни, че той самият преминава през суровата школа на борбата – от първата легия на Раковски, през турските зандани на Пловдив до знаменосец в четата на Хитов, за да се изкачи до самия връх на народната революция. Да стане неин идеолог, организатор и да остане в паметта на народа като Апостол на Свободата.

Малцина граждани и повече представители на общинската и областната управи събра честването на 181-та годишнина от рождението на великия българин в Пловдив. На паметника му на централната алея на Бунарджика бяха положени венци и цветя под звуците на военен духов оркестър. 

Идеите на Апостола, прозренията му за един по – разумен и човешки свят не принадлежат само на нас, българите, не принадлежат само на България, а на всеки, който иска да живее в мир, разбирателство и добросъседство, убедена е Таня Караиванова. По думите й, и в днешното ни забързано време повече от всякога Левски ни е нужен.

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението за..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38