РЕКЛАМА

В Девин

Молебен пред чудотворната икона на Св. Богородица "Златна ябълка"

Снимка: БГНЕС

Кметът на Смолян Николай Мелемов връчи Ключ с герба на общината и албум със забележителностите в региона на Пловдивския митрополит Николай, който пристигна в Смолянско, за да отслужи Молебния канон на Пресвета Богородица в три църкви в Смолянската духовна околия пред Чудотворната икона „Златна ябълка“. Негово Високопреосвещенство бе посрещнат в кабинета на кмета заедно с областния управител Недялко Славов.

„Благодарих му за прекрасния дар, който ми поднесе- икона с лика на „Св. Николай Чудотворец“, написа във фейсбук профила си смолянският кмет.

Миряните lв Девин са в очакване на иконата, а и на владиката, подчерта Александър Владенко - основен ктитор за възстановяване на старата църква.

"За радост на нас и на живеещите в този град, а и в околността, за трети път идва Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. А тази година ще принесат и чудотворна икона на Св. Богородица - "Златна ябълка" - това е особена радост за всички ни", каза отец Тодор.

"И млади, а и по-възрастни вярващи се включиха в подготовката на храма за посрещане на чудотворната икона", допълни Мария. Какво си пожела тя, както и отец Тодор, а и защо възстановяване на старата църква в Девин е важно за Александър Владенко - чуйте в репортажа на кореспондента ни Радостина Чернокова. 


Още от категорията

Великите европейци - Фридрих Шилер

„Нека езикът за тебе е както плътта за любимите. Той съществата разделя и в миг само той ги събира”. Това гласи „Към поета”, кратко стихотворение на немския романтичен гений Фридрих Шилер, в което той представя връзката между поезията и любовта – двете религии, които обсебват живота му. Какво обаче знаем за Шилер. Може би сме чували, че той има..

публикувано на 16.01.19 в 11:08

"Еврика!" за децата в подножието на Сахат тепе

Някои от най-интересните открития на 19 и 20 век ще бъдат представени в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей в Пловдив.  Това ще стане при откриването на изложбата „Еврика!“ , която представя интерактивни изобретения и показва завладяващия път към научните открития. По този повод в Пловдив специално пристига..

публикувано на 16.01.19 в 07:13

2 210 000 лева е цената на церемонията за "Пловдив 2019"

2 милиона 210 хиляди лева с ДДС струва церемонията за откриването на Пловдив като Европейска столица на културата, според публикувания от фондация „Пловдив 2019“ отчет за разходите. За шоуто са платени 1 милион 243 хиляди лева без ДДС. Най- голямата част от тази сума е за продуцирането - 880 хиляди лева. Продуцирането на съдържание е..

публикувано на 15.01.19 в 11:13

Премиера на новата стихосбирка на Диана Бързева

Премиерата на новата стихосбирка „Феникс“ на пловдивската поетеса Диана Бързева, която от 2009 г. живее в Берлин, ще се състои на 15 януари от 18 часа в залата на Дружеството на пловдивските писатели (ул. Княз Александър I Батенберг №27). Диана Бързева е  автор на четири книги, две от които са стихосбирки.  Две от книгите й се продават..

публикувано на 15.01.19 в 05:58

Постарахме се откриването на ЕСК да е възможно най-добро

„Постарахме се да осигурим преживяване на най-високо международно ниво за Пловдив, търсили сме възможно най-доброто“. Това каза в съвместното предаване на "Хоризонт" и Радио Пловдив „Сто-лица култура“ артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Такъв тип спектакли са напълно непознати в България, каза тя и обясни:  „Тук няма такава..

обновено на 14.01.19 в 16:02

Радвам се, че бях част от уникалното откриване на ЕСК

Основната идея на Европейската столица на културата е да остане нещо дълготрайно, заяви за БНР Диан Чобанов – музикален директор на Пловдивската опера. „Самото събитие заслужава повече усилия, така че поколенията след нас да знаят и да го свържат с нещо, визирам някаква сграда, зала, било то и реновирана. Трябва да се направи нещо. Това е моят апел..

обновено на 14.01.19 в 16:02

Още "за" и "против" шоуто на откриването на ЕСК

Още се съвземам от шока на откриването , каза в "Сто-лица култура", съвместното предаване на "Хоризонт" и Радио Пловдив, посветено на домакинството на Европейската столица на културата,  журналистът Алекс Леви. Леви работи във Франция и България. Във Франция той се занимава с едно от основните литературни списания в страната - "Светът и новините през..

публикувано на 14.01.19 в 14:40