Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаят, участвал в трафик на бежанци, остава зад решетките

Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Пловдивският окръжен съд остави в ареста полицая Владимир Стоянов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Стоянов, който е обвинен за трафик на мигранти,  обжалваше решението на районния съд в Карлово, който постанови той да остане зад решетките, защото може извърши други престъпления.

В хода на делото стана ясно, че  той е  извършвал логистика, осигурявайки  квартири на нелегално влезлите чужденци и ги е  превозвал през вътрешността на страната. Освен това, в някои от случаите трафикантът  е обирал ценните им вещи. Той бе заловен на 6 август в Карлово. 

Досъдебното производство ще се води в Карлово, тъй като там били изоставени част от чужденците по време на маршрута им от Бургас за столицата – съобщи по-рано окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Обвиняемият призна извършеното, като го обясни със спешната нужда от  пари – за лечението на баща си и за изплащане на кредити.

За извършените престъпления  полицаят може да получи  от 1  до 6 години лишаване от свобода.

На 6 август служителят натоварил на Мерцедес в Бургас 6-ма души от Афганистан на възраст между 16 и 22 години, всичките мъже.  Уговорката му била да ги извози до София, където вече били прекарани още 16 души. За двата курса мъжът взел 2000 лева.

Междувременно, в полицията бил подаден сигнал, че съмнителни лица се качват в автомобил със софийска регистрация. От полицията опитали да спрат Мерцедеса на изхода от Бургас, но водачът не се подчинил на стоп палката. Неуспешни опити да бъде спрян били направени и по магистралата край Сливен, Стара Загора и Пловдив. Технически средства за спирането на автомобила не били използвани поради съображения за сигурност на пътниците и на околните автомобили по магистралата – уточни прокурор Попов.

От Пловдив трафикантът потеглил към Карлово. В центъра на града той изоставил 6-та афганистанци, като им отнел ценни вещи и ги уверил, че срещу 100 долара ще оправи проблемите с полицията. След като потеглил с автомобила си към София, служителят бил спрян в района на Пирдоп.

Оказало се, че той е бил служител на СДВР от 2010 година.  Още двама негови съучастници също са задържани в столицата, е един се издирва.

Задържаният е оказал пълно съдействие на полицията и казал, че извършил двата курса за 2000 лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22