Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма базилика разкрива пълния си блясък след година

През есента на следващата година очакваме да открием изцяло реставрираната Епископска базилика на Филипопол. Това съобщи в Пловдив президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. 

Тя уточни, че преди 10 дни е получено разрешителното за строеж и може да започне последният етап от реставрацията на античния обект. Проектът стартира през 2014 година, но се оказва, че Базиликата е два пъти по – голяма, отколкото специалистите предполагат. Над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история ще бъдат съхранени и показани, защото това е културно богатство от световен мащаб, коментира Нанси Шилър.

Това ще бъде живо място за различни събития – изложби, концерти, включително и учебни часове, съобщи американският архитект Лий Сколник, който започва работа по възстановяването на музейния комплекс. Архитектът призна, че екипът му още няма идея за вътрешния дизайн, но започва търсенето на интересни истории, които ще бъдат разказани на посетителите по въздействащ начин. 

Духът на Филипопол ще оживее чрез модерните технологии – мултимедия, дигитални програми, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и иновативен дизайн. Ще събудим за живот миналото по въздействащ начин, обясни архитект Сколник. По думите му, „звездата на представлението“ ще са мозайките, които „говорят“ за богатите традиции на мозаечната школа на Филипопол. 

За посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство, посочи Лий Сколник.

Именно мозайките са в основата на кандидатурата на Пловдив пред ЮНЕСКО за вписване в световното културно наследство – това е сериен обект, включващ Епископската базилика, Малката базилика и вила Ирене, припомнят от „Америка за България“. 

Президентът на фондацията Нанси Шилър подчерта, че Епископската базилика на Филипопол е ценен паметник на културата, затова започват международно популяризиране на обакта,  който ще привлече много туристи към един от най-древните градове в света. 

Реставрираният обект ще допринесе за икономическия успех на града за години напред, посочи ресорният заместник-кмет Александър Държиков, който благодари на Фондация „Америка за България“ за партньорството и подкрепата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51