Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството няма да издържи още дълго време

Премиерът Бойко Борисов обяви имената на тримата нови министри, след като Коалиционният съвет тази сутрин реши да освободи подалите оставка Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. 

Александър Манолев, досегашен заместник- министър на икономиката, ще поеме транспортното министерство, сегашният главен секретар на МВР Младен Маринов става министър, а депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова ще оглави МРРБ. 

Предложението за освобождаването на министрите в оставка ще бъде внесено в четвъртък /13 септември/ в Народното събрание, съобщи премиерът. 

"Радостно за мен е, че всички дават добра оценка за министрите, но според мен, това което е обявено вече като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе", каза Борисов.

По- рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че има заговор срещу премиера.

Според политолога Александър Маринов е факт, че има различия в ГЕРБ, има лагер от хора около Цветан Цветанов, който след трагедията в Своге, много ясно се опълчи и оспори мотивите на премиера за оставките. 

Едва ли може да има заговор в точния смисъл на думата, но има центробежни сили. Цветан Цветанов има много голямо влияние в партията и може да се твърди, че има напрежение между двата лагера.

Той не сподели тезата, че Цветанов и Борисов играят на доброто и лошото ченге. 

Маринов смята, че напрежението в Обединените патриоти ще расте и че коалицията им дълго няма да  издържи. Там има стара непоносимост между Сидеров и Симеонов и тя не може да бъде забравена.

Мнението на анализатора е, че в момента тече пренареждане на икономически интереси като подчерта, че арестите на крупни бизнесмени странно съвпадат с политическите напрежения. 

Ако оставките са подадени за лошо провеждани политики и се коригират политиките от оставките има смисъл. В случая едно лице се сменя с друго и който дойде на тяхното място ще прави същото. България се управлява по лош и неправилен начин. Моделът на управление е сгрешен. Нужна е промяна, защото лошото управление ни убива в буквалния смисъл на думата. Не смятам, че това правителство ще изкара дълго време и сътресенията при патриотите са едно добро алиби за ГЕРБ да се свърши тази агония, коментира Александър Маринов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35