Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитваме се да направим образованието по-модерно

| обновено на 17.09.18 в 17:00

За предизвикателствата и новите моменти в образователната система – интервю с Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

Първият учебен ден винаги носи със себе си една своеобразна смес от мечти и спомени, за всички е много вълнуващ ден. Тази година влизат в сила нови учебни програми в трети, седми и девети клас. В трети клас за първи път ще има нов предмет „Компютърно моделиране”. Децата ще имат възможност да работят с дигитални устройства, сами да създават проекти и в някаква степен това ще бъде новост както за тях, така и за цялата образователна система. Има много нови аспекти по отношение на заниманията по интереси и възможностите децата да имат допълнителни занимания по математика, природни науки, физика, химия, изкуство, спорт. Опитваме се да направим образованието по-модерно, отговарящо на очакванията и на нуждите. И да има по-добри резултати за всички, това заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

24 000 деца отново в час

Деница Сачева подчерта, че вече има значителни резултати по отношение на отпадналите от системата ученици.

За миналата година бяха върнати почти 24 хиляди деца в клас, но около 2 хиляди от тях отпаднаха отново. Тази година продължава работата на екипите, които се състоят от учители, социални работници, полицаи, представители на общините, на неправителствени организации. Тя ще бъде насочена на първо място към онези, които са отпаднали миналата година и не са записани на училище. Фокус ще има и към най-малките, които към 15 септември не са се записали на детска градина или на училище, а са съответно навършили 5, 6 и 7 години, обясни Деница Сачева.

Увеличението на учителските заплати и модернизация на системата

Само по себе си увеличението на учителските заплати не е гаранция за качествено образование, но то е абсолютно необходимо за привличане на млади учители към системата на образованието. В момента имаме известен недостиг на учители, а той ще се задълбочава с годините. В следващите 8 години се очаква почти 40 хиляди учители да се пенсионират, а в момента в педагогическите факултети има едва 20 хиляди  студенти. Увеличаването на възнаграждението обаче върви ръка за ръка и с модернизацията на образованието. Споменах, че вече започваме и с все по-сериозен акцент върху дигитализацията, дигиталните умения, навлизане на технологиите в образованието. Това е допълнителен стимул за младите хора да предпочитат тази професия, защото виждат, че чрез нея самите те биха могли да бъдат създатели, коментира Сачева.

Цялото интервю с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35