Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

| обновено на 21.09.18 в 11:47

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект.

От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази самата Фурнаджиева, според която подобни спорове, недоверие и непрекъснато нагнетяване на негативизъм са в ущърб на реализирането на проекта.

Според председателя на КАБ Пловдив Петко Костадинов предложените варианти за сградата не са били изчерпателно представени. Той призна, че и архитектурната гилдия не единна в преценката си, но личното му опасение е , че проектът който ще се строи може да и по- лош от старата сграда. 

Снимка



В нашия архитектурен съвет в последните години преобладават спорове, които излизат извън професионалната сфера, понякога професионалният егоизъм преобладава.

Снежана Фурнаджиева уточни, че въпреки възражения в публичното пространство в момента се работи са по същия проект, но лишен от фасадата с колона, срещу която се появи неодобрение. 


Снимка

Нас това ни безпокои, защото така орязана сградата се получава твърде скучна. Арх. Бакалова преработи проекта си, но той не може да бъде показан, защото по договор с фирмата- възложител това не е разрешено. 

Приемаме част от възраженията на архитектите, но не и егоистичните мотиви, които ги водят понякога, възрази Фурнаджиева. Направих срещата именно да ги информирам за това, което се прави и как изглежда то. Изненадана съм, че всички разбират визуализациите, само за архитектите те са неясни.

Все пак, въпреки тежките думи, които се размениха дано общественото обсъждане доведе до някакъв положителен резултат, защото в крайно сметка художниците са на улицата. 

Фурнаджиева добави, че ако преработеният проект се окаже по- скъп от първоначалния, гилдията е готова да търси спонсори и да отвори сметка за дарения, за да компенсира разликата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35