Безбройните улични ремонти мъчат и диспечерите в Центъра за управление на трафика

| обновено на 22.09.18 в 09:15

Трима диспечери следят 70 невралгични точки от градското движение в Центъра за управление на трафика в Пловдив.  По други 24 важни кръстовища са разположени видеокамери с 360 градусов обхват, а болшинството светофари са оборудвани с видеоконтролери със специален „смарт“ софтуер, който регулира пропусквателния режим.  

На голяма видеостена 15 монитора показват едновременно в реално време наблюдаваните кръстовища. Видеокадрите се сменят постоянно от операторите, които следят за трафика и при необходимост могат да се намесят за ръчно управление на зелената вълна, разказа ръководителят на центъра Маньо Петров. 

Същността на „умните“ светофари се състои в способността им да определят степента на натовареност и да регулират пропусквателността, обясни той. 

По думите му, въпреки удобството, което предоставяха  цифровите „броячи“ под семафорите, те са необратимо демонтирани, тъй като е преценено, че новото технологично оборудване ги е направило ненужни.  

Работата на диспечерите  изисква огромна концентрация, понеже освен наблюдението, при необходимост те са обучени и да осигуряват логистична подкрепа на полицията. Така например, от тях се изисква светкавична ориентация и моментална реакция в случай на катастрофи, тъй като първи виждат инцидента и веднага сигнализират пътна полиция по пряка връзка, добави мениджърът на центъра. В тази връзка, помощта им е безценна в случай на спорадични безредици и дори при криминални престъпления, заради големият обхват на видеорегистраторите. 

Освен голямата видеостена с 15 монитора, пред всеки има персонален компютър  за конкретно наблюдение на определена точка. Разположената техника показва в момента броят на колите по всички платна в даден участък, както и средната скорост на движение във всеки един момент. За съжаление, почти през цялото време по централните булевардите тя е много над разрешената от закона за градски условия и достига средно до 80 км. в час, констатираха диспечерите. 

Програмата нагледно демонстрира, че скорост, близка и под максимално разрешената се отчита единствено по точките на задръстване и то за кратко. 

Трафикът в Пловдив е много напрегнат, а ремонтите го утежняват още повече, призна шефът на диспечерите Маньо Петров. 

Според експертите градските пътни артерии са проектирани в средата на миналия век, когато никой не е предполагал днешният наплив от автомобили, чийто брой по улиците дневно вече надхвърля 200 хиляди. В това число влизат и приходящите от други населени места,  които работят в града.

Днес в Центъра за управление на градския трафик бе обявен ден на отворените врати за граждани, който обаче предизвика минимален иннтерес от тяхна страна. 


Още от категорията

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото. За пореден ден тази сутрин на пътната..

обновено на 17.08.19 в 16:22

Чумата по дивите прасета стигна до Хвойна

Положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна , съобщиха от Областната администрация в Смолян.  Пробата е взета от мъртъв глиган , намерен преди една седмица в района на природната забележителност "Чудните мостове" , съобщи пред Радио Пловдив Ботьо Арабаджиев ,..

обновено на 17.08.19 в 16:21

Ремонт на бул. „Н. Вапцаров“ променя автобусни маршрути

Във връзка с извършване на текущ ремонт на северното платно на бул. “Никола Вапцаров“ при кръстовището с бул. “Македония“ от ОП „Организация и контрол на транспорта" информират, че от 17.08.2019 г. (събота) до 20.08.2019 г. (вторник) маршрутът  на автобусите по  линии №1 и 27 от основния  вътрешноградски транспорт се променя, както следва:..

обновено на 17.08.19 в 15:37

Пореден протест срещу екозавода край Шишманци

Близо 50 протестиращи от Раковски и селата Шишманци, Белозем, Стряма и Болярино се събраха в 7 часа тази сутрин на разклона при екозавода край Шишманци. Четвърти ден те протестират срещу дейността на депото за битови отпадъци, където в понеделник избухна пожар.  Живеещите в близките села настояват държавата да предприеме незабавни мерки, с..

обновено на 17.08.19 в 08:16

Катастрофа край Плодовитово затапи АМ "Тракия" за София

Катастрофа затрудни временно движението на АМ "Тракия" край Плодовитово, в района на 156 км, посока София.  Около 15 часа лек автомобил с германска регистрация се е блъснал в мантинела.   В колата пътувало семейство с две деца.  Четиримата са откарани за прегледи в старозагорска болница.  На място бяха изпратени три екипа на пловдивския сектор "Пътна..

обновено на 16.08.19 в 18:46