Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново събарят незаконни къщи в Шекер махала

| обновено на 17.10.18 в 15:02
7
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Поредната акция срещу незаконните постройки се провежда тази сряда в Пловдив. Събарянето на ромските къщи в Шекер махала започна с багери и фадроми на улица "Напредък" .


Над 250 души обградиха машините, препречвайки движението по тясната улица, водеща към КАТ. 

Първоначално избухнаха спонтанни протести и скандирания срещу акцията. 

Тя е държана в тайна, за да се избегнат организирани провокации, призна кметът на район "Северен" Ральо Ралев.  Същият модел, дал успешни резултати, бе приложен и миналата седмица, когато бяха съборени постройки по ул. "Дилянка". 

Напрежението сред ромите в квартала бе бързо овладяно с усилията на почти сто жандармеристи. 

Постепенно тълпата се успокои и някои от притежателите на незаконните къщи започнаха сами да ги демонтират, за да запазят имуществото си и полезни за употреба строителни материали. 

Кметът на Район "Северен" Ральо Ралев заяви, че за деня е предвидено на бъдат съборени 10 къщи, а утре още поне толкова. 

Собствениците им са предупреждавани многократно да премахнат незаконните постройки, които, по думите му, са издигнати преди десет години. 

Според него на всички засегнати са предложени временни жилища, но никой не е приел да се премести. Това означава, че те имат други алтернативи за настаняване, коментира районният кмет. 

Същевременно, семействата от разрушените къщи единодушно отрекоха да им е предлаган друг вариант и заявиха, че няма къде да живеят. 

Открит остава въпроса как тези жилища са получили партиди за ток и вода от съответните дружества, което според редица закони и разпоредби е недопустимо, без представянето на пълен комплект документи за собственост, строителни разрешения и други, сподели кметът на район "Северен".  

Той бе категоричен, че има съдебно одобрение за премахването на 21 незаконни постройки и акциите ще продължат, след като се получат и останалите разрешения, които все още се обжалват. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51