Почти 100% от българските шивашки предприятия работят на ишлеме

Заплатите в текстилния сектор растат, но въпреки това недостигът на работна ръка е сериозен. Това каза Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организаця за текстил и облекло на откриването на изложението Текстейлър Експо в Пловдивския панаир. 

Заетите в бранша са близо 100 000 души, а производителността на труда в сектора се е увеличила с 10 на сто в последните 10 години. 


Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отбеляза, че  заплатите в сектора, който дава близо 8 на сто от българския износ,  са увеличени с 15 на сто в последната година. Българските шивашки предприятия почти 100% работят на ишлеме и този начин на организация на производството, въпреки своите недостатъци,  очевидно ще се запази още дълго у нас, прогнозира Беловодски. 

По думите му налагането на собствена търговска марка е труден, скъпоструващ и продължителен процес, затова е по силите само на малка част от близо 5000-те фирми в бранша. 

Обучението на кадри вече става и в разкритите 10 дуални паралелки в страната, отчете Росица Иванова, председател на Националната асоциация на училищата по мода.


Още от категорията

Оборудваха пловдивската полиция с нови коли

14 нови автомобила получава Областната дирекция на МВР в Пловдив.  Всяко полицейско управление в областта ще получи по един от тези автомобили, каза директорът старши комисар Атанас Илков на церемония в базата на сектор „Специализирани полицейски сили“.  Предстои за пловдивската дирекция да бъдат доставени още 9 нови автомобила. Ще бъдат..

публикувано на 23.05.19 в 15:47

Движението по АМ "Тракия" е затруднено заради катастрофа

Катастрофа край Пловдив, в района на 155 км, затруднява движението по АМ "Тракия". Сигналът за случилото се в посока София е получен в 11.40 часа.  Според първоначалната информация, камион е блъснал отзад ремарке, теглено от бус, които се обърнали на пътя.  В момента движението се осъществява само в аварийната лента. На място са..

публикувано на 23.05.19 в 14:47

Откриха изчезналия преди дни планинар до хижа Здравец

В района на Бяла черква беше открит снощи пловдивчанинът Атанас Терзиев, който бе обявен за издирване на 20 май след като изчезна при планински излет.   Той е вече при близките си, в добро здравословно състояние, без сериозни наранявания, съобщиха от пловдивската полиция.  Мъжът е намерен в района на хижа Здравец и Бяла Черква. Оказва се, че..

публикувано на 23.05.19 в 14:41

Няма искане за извънредна сесия за мега ремонта в центъра

Кметът на Пловдив Иван Тотев призова опозицията да внесе своевременно искането си за извънредна общинска сесия, защото през юни ще отсъства. „Проектът е чудесен и ние се гордеем с него. Никога община Пловдив не е извършвала ремонти в такава огромна зона. Получавам всекидневно отчети от експерт, който се среща с хора на място и отговаря на..

обновено на 23.05.19 в 13:18

Втора задължителна матура за зрелостниците

3 714 зрелостници се явиха  на втора задължителна матура в Пловдив и областта. По различни предмети избраха да пишат абитуриентите, но на първо място бе предпочетен теста по английски език.  За втора поред година най-желан предмет за втора матура с над 1500 зрелостници в Пловдив е  английският език .   Расте броят на..

обновено на 23.05.19 в 13:18