Почти 100% от българските шивашки предприятия работят на ишлеме

Заплатите в текстилния сектор растат, но въпреки това недостигът на работна ръка е сериозен. Това каза Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организаця за текстил и облекло на откриването на изложението Текстейлър Експо в Пловдивския панаир. 

Заетите в бранша са близо 100 000 души, а производителността на труда в сектора се е увеличила с 10 на сто в последните 10 години. 


Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отбеляза, че  заплатите в сектора, който дава близо 8 на сто от българския износ,  са увеличени с 15 на сто в последната година. Българските шивашки предприятия почти 100% работят на ишлеме и този начин на организация на производството, въпреки своите недостатъци,  очевидно ще се запази още дълго у нас, прогнозира Беловодски. 

По думите му налагането на собствена търговска марка е труден, скъпоструващ и продължителен процес, затова е по силите само на малка част от близо 5000-те фирми в бранша. 

Обучението на кадри вече става и в разкритите 10 дуални паралелки в страната, отчете Росица Иванова, председател на Националната асоциация на училищата по мода.


Още от категорията

Черните кутии на локомотивите потвърждават скоростта на влака

Управителят на „Булмаркет рейл карго“ Петър Ганев е категоричен, че локомотивът на дерайлиралата в Пловдив композиция с пропан - бутан, е бил в изправено състояние.  Мога да потвърдя с документи, че локомотивите са изправни. Минали са техническите прегледи по нормативи , заяви пред Радио Пловдив Ганев. Според него е случайно..

публикувано на 17.02.19 в 13:46

Асеновградчани се включиха в похода-поклонение в памет на Апостола

Много асеновградчани се включиха в традиционния поход-поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска" по случай 146-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски. Мястото не е случайно, защото в светата обител има кътче, намиращо се в южната част на западното крило, под бившата игуменица, в което се смята, че се е крил..

публикувано на 17.02.19 в 13:07
Красимир Папукчийски

НКЖИ отхвърли версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Двата локомотива, които дерайлираха вчера на Централна гара в Пловдив, вече са в Локомотивното депо за техническа експертиза. Това заяви в интервю за Радио Пловдив  генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Данните от черните кутии на машините вече са свалени и предстои да бъдат разчетени...

публикувано на 17.02.19 в 10:45

Двата дерайлирали локомотива са изправени, а цистерните са изтеглени

Цистерните с пропан – бутан от дерайлиралия в събота рано сутринта влак на Централна гара Пловдив са изтеглени късно снощи, а двата локомотива са изправени, съобщи директорът на ОДП Пловдив старши комисар Атанас Илков. На гарата в момента са само локомотивите. Днес ще бъдат остранени щетите по релсовия път и ще продължат огледите на разследващите...

публикувано на 17.02.19 в 08:48

Счупена стрелка е дерайлирала товарния влак на гара Пловдив

Днес продължават огледите на щетите след като товарен влак дерайлира на Централна гара Пловдив вчера сутринта, съобщават от фирмата - превозвач.  Счупена стрелка е причината за дерайлирането на композицията. Това е категоричният извод на участвалите в огледа на мястото на инцидента, в това число и представители на "Булмаркет Рейл Карго", съобщават..

обновено на 17.02.19 в 08:12