РЕКЛАМА

Почти 100% от българските шивашки предприятия работят на ишлеме

Заплатите в текстилния сектор растат, но въпреки това недостигът на работна ръка е сериозен. Това каза Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншовата организаця за текстил и облекло на откриването на изложението Текстейлър Експо в Пловдивския панаир. 

Заетите в бранша са близо 100 000 души, а производителността на труда в сектора се е увеличила с 10 на сто в последните 10 години. 


Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отбеляза, че  заплатите в сектора, който дава близо 8 на сто от българския износ,  са увеличени с 15 на сто в последната година. Българските шивашки предприятия почти 100% работят на ишлеме и този начин на организация на производството, въпреки своите недостатъци,  очевидно ще се запази още дълго у нас, прогнозира Беловодски. 

По думите му налагането на собствена търговска марка е труден, скъпоструващ и продължителен процес, затова е по силите само на малка част от близо 5000-те фирми в бранша. 

Обучението на кадри вече става и в разкритите 10 дуални паралелки в страната, отчете Росица Иванова, председател на Националната асоциация на училищата по мода.


Още от категорията

Разфасоването на прасета до елхата било провокация

Няма да се разфасоват прасета на площада на 26 декември, направихме си социален експеримент - така кметът Иван Тотев се отрече от предложението, което лично произнесе от трибуната на Общинския съвет. Целта на обнародваната идея била да предизвика дебат за взаимодействието между традиционната и модерна култура. Новината предизвика бум на..

обновено на 19.12.18 в 16:56

Сменят мизансцена за свинските погребения, ще се вият сарми в Старческия дом

Почерпката на пловдивчани с две прасета няма да се състои до елхата пред сградата на Общината. Заместник-кметът по културата Александър Държиков съобщи, че шоуто ще се проведе в Старческия дом „Св. Василий Велики“ на Коматевско шосе на 26-ти декември от 9 часа.  Категорично няма да има мръвки и скара пред Общината, а който..

обновено на 19.12.18 в 16:56

Пловдив вдига данъка на колите над 15 години с 10%?

С 10 на сто да се увеличи данъкът на автомобилите, които са над 15 години и на тези, които са с екокатегория Евро 1 и Евро 2 през 2019-та година, предлага община Пловдив в проект на Наредба, публикувана за обществено обсъждане.  За превозните средства  с екологична категория "Евро 3" няма да има увеличение на данъка. Намаление на налога ще има за..

публикувано на 19.12.18 в 16:53

Над 30 часа без вода са живеещите до парк "Рибница"

Жители на пловдивския квартал, заключен между бул. „Дунав“ и улиците „Васил Левски“, „Брезовско шосе“ и ул. „Борба“, са повече от 30 часа без вода. Надежда Григорова, която живее на ул. „Пазарище“, обясни, че чешмите са пресъхнали от 9 часа сутринта във вторник и до късния следобед все още нямат вода. Според справка на сайта на ВиК –..

публикувано на 19.12.18 в 14:47

Затварят за цялостен ремонт Търговския център в Асеновград

Това решиха общинските съветници на днешното редовно заседание. На наемателите ще бъдат връчени двумесечни предизвестия, за да изнесат своя бизнес, а подплощадната зона ще остане затворена поне половин година, след като стартират належащите ремонтни дейности. Спешните мерки се налагат след извършени множество експертизи за състоянието на т.н. второ..

публикувано на 19.12.18 в 13:47

Един от най-силните випуски на МУ получи лекарските си дипломи

На тържествена  церемония абсолвентите от випуск 2018 на МУ - Пловдив получиха  дипломи за лекари по медицина и положиха Хипократовата клетва.  От дипломираните 152-ма лекари 44 са чуждестранни студенти от 12 държави, сред които Германия, Швеция, Македония, Кипър, Сирия, Украйна, Турция, Гърция, Финландия, Холандия, Ирак и Йордания.  Средният..

обновено на 19.12.18 в 13:40

В Аджисан махала ще събират боклука си в чували

Фирма „Чистота“ въвежда нова организация на сметосъбирането в тази централна градска част.  Директорът й Иван Стоянов обясни, че причината са усилените строително-ремонтни дейности за благоустрояването на квартала.  Тъй като в момента улиците и тротоарите там са разкопани и сметосъбиращата техника няма достъп до съдовете тип „Кука“. На..

публикувано на 19.12.18 в 13:39