Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намираме се в период на турбулентни сили и летлива власт

Това е времето, в което се усеща, че едно управление не може да се задържи още дълго, но все още не е ясно – накъде и как ще тръгне политическата ситуация.

Нещо като транзитен период на сметки, настройки, възникващи или възникнали центрове, турбулентни сили, летлива власт – очакване на промяна. Мисля, че сме в такъв период, а не в ситуация на стабилност при която чакаме края на мандата, всеки си гони неговите задачи и в общи линии не се интересува много от политика. Не е такова положението. Улицата, патриотите, Борисов, резултатите – ето ви места с проблемен заряд, които ще нагнетяват този процес в следващите месеци. Това коментира пред Радио Пловдив доктор Калоян Методиев, политически анализатор.
Според него така наречената малка коалиция не е спирала да клати управлението на страната.

Не мисля, че нещата ще се подобрят с един или друг компромис. Дори да дадат на Волен Сидеров да води листата за европейските избори, което е голямата му мечта - и това няма да помогне. Виждате, че изгониха Валери Симеонов от властта – не без помощта на коалиционните му партньори, които нагнетяваха напрежение. Там според мен всичко е ясно – тази коалиция е приключила. Но на нея се крепи това правителство и със сетни сили ГЕРБ ще се опитва да ги държи в някакъв ансамбъл, в някаква рамка, обясни още Методиев.

Проблемите в коалиция ОП

Не виждам по-дълга ръка, виждам сметки и идеи за оцеляване. За едно нещо е прав Сидеров – не бяха подготвени за властта, коментира Методиев.

Протестите в страната не са случайни, недоволството е факт

Няма нищо случайно. Няма как да е случайно. Трупаше се много напрежение, много недоволни има от всички възможни посоки в държавата. Имаме два прочита, които се разминават. Депутатите от управляващото мнозинство говорят за стабилност, за успехи и за изкарване на цял мандат. Не мисля, че това е реално. И подобно говорене дори дразни, защото не може управляващите да се отнасят по такъв начин с хората. Нямаше да ги има тези протести, тези резултати, тези оценки за състоянието на България, ако в държавата всичко беше наред, ако имахме стабилност и възход, обясни Калоян Методиев.

Протестите нямат идеен център и трудно могат да „родят“ нов политически проект

Трудно може да се осъществи това. На първо място – тези протести страдат от липсата на интелектуално канализиране. Няма формулирани искания, няма лидерство, нямат една цел. Това е проблем за всеки протест. И в един момент – да, може да има някаква организация, може да изкараш хора на улицата, да има недоволство, но в един момент – то да е като група от мухи без глави, които не знаят накъде вървят и обикалят докато се разпаднат. Тоест, трябва да има интелектуални и идейни условия, цел, за да може един протест да прерасне в нещо друго. , коментира още Методиев.

Цялото интервю с доктор Калоян Методиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55