Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Пловдив вече има CITY CARD в услуга на туристите

Нова туристическа платформа – Пловдив сити карт (PLOVDIV CITY CARD) предлага община Пловдив. Целта е да се подобри качеството на услугата и да се привлекат още повече туристи в града, обясни директорът на „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

Пловдив сити карт е туристическо приложение, което предлага редица предимства и бонуси за посетителите на града. Гидът осигурява безплатен вход за общо 9 обекта – 5 на ОИ „Старинен Пловдив“ (Античен театър, къща Хиндлиян, Балабановата къща, Малката базилика и галерия „Златю Бояджиев“), както и Природонаучния музей, частната галерия „Филипополис“ и 2-те експозиции на „Тракарт“. С картата могат да се ползват редица отстъпки и в още 16 обекта – ресторанти, стаи на загадките, картинг писта и боулинг и др., обясни Ивайло Илиев от фирмата, изработила картата.

Снимка

Пловдив сити карт е разработена в 2 варианта – стандартна пластика, която върви заедно със сгъваема карта на туристическите обекти, и мобилно приложение.

Разработени са 2 ценови пакета – за възрастен и за възрастен с дете, а цената е между 20 и 30 лв. 

Броят на туристите, посетили Пловдив, през последните 3 години непрекъснато расте, като ръстът е от 27 % спрямо предходните години, съобщи при представянето на новата услуга директорът на „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев. 

Само за миналата година 520 000 души са посетили града на тепетата. 

Макар че 2018 г. все още не е приключила, отново наблюдаваме увеличение на туристите, като за второто тримесечие на годината има ръст от 105 % спрямо месеците януари, февруари и март. Това е статистика на база закупени билети, в едни и същи обекти, а не за кратки посещения, посочи Йордан Илиев. 

Най-посещаваният туристически обект в Пловдив продължава да бъде Античният театър, следван от къщите Хиндлиян и Клианти, Балабановата къща, галерия „Златю Бояджиев“.

Традиционно туристите са от ЕС (Франция, Германия, Испания, Белгия), Великобритания, балканските държави, но има и от по-екзотични дестинации като Азия и Латинска Америка, посочи директорът на „Старинен Пловдив“. Основно 2 типа туристи посещават Пловдив – по-възрастни организирани посетители и туристи на възраст между 35 и 50 години, които идват на по-малки групи, често с децата си. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51